Klasszikus

A „Mozart-koponya” rejtélye megoldatlan

2006.02.07. 00:00
Ajánlom
Továbbra sem tudható, hogy a salzburgi Mozarteum Alapítvány valóban Wolfgang Amadeus Mozart koponyáját őrzi-e 1902 óta. A Mozart-évforduló hatására új erőre kapott kutatások nem hoztak eredményt.

Január elején az osztrák televízió dokumentumfilmben számolt be a zenetörténet talán legjelentősebb koponyájának vizsgálatáról. A kutatást vezető törvényszéki orvos, Dr Walther Parson szerint a koponya körüli rejtélyt tovább fokozták a legújabb kutatási eredmények. Az Innsbrucki Törvényszéki Egészségügyi Intézet és az Egyesült Államokbeli Rockville-ben (Maryland) található katonai DNS-laboratórium együttműködése során a bécsi Szt. Márk temetőből kihantolt, s Mozartnak tulajdonított koponya két fogából DNS-mintát vettek, s ezt összevetették két, a Mozart-család salzburgi sírhelyéből származó csontváz (feltehetőleg Mozart anyai nagyanyja és egyik unokahúga) genetikai állományával, az összevetés azonban nem hozta meg a várt eredményt.

Mint közismert, Mozart 1791-ben hunyt el betegség következtében, s a korabeli higiéniai viszonyok miatt hozott császári rendeletnek megfelelően földi maradványait mésszel szórták be, és jeltelen tömegsírba temették. Bár Mozart sírjának pontos helye ismeretlen, a halálát követő számos legenda egyike szerint egy Joseph Rothmayer nevű sírásó tudta, hogy hol nyugszik a fiatalon elhunyt zseni (ma ezen a helyen egy emlékoszlop és egy szomorú tekintetű angyal szobra áll). „Nagyon büszke vagyok Mozartra, és úgy gondolom, ő volt a legnagyobb zeneszerző, aki valaha ezen a Földön élt. Hogy ez a koponya az övé vagy sem, nem változtat semmit a zenéjét illetően.” – mondta Dr Parson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.