Klasszikus

A „Mozart-koponya” rejtélye megoldatlan

2006.02.07. 00:00
Ajánlom
Továbbra sem tudható, hogy a salzburgi Mozarteum Alapítvány valóban Wolfgang Amadeus Mozart koponyáját őrzi-e 1902 óta. A Mozart-évforduló hatására új erőre kapott kutatások nem hoztak eredményt.

Január elején az osztrák televízió dokumentumfilmben számolt be a zenetörténet talán legjelentősebb koponyájának vizsgálatáról. A kutatást vezető törvényszéki orvos, Dr Walther Parson szerint a koponya körüli rejtélyt tovább fokozták a legújabb kutatási eredmények. Az Innsbrucki Törvényszéki Egészségügyi Intézet és az Egyesült Államokbeli Rockville-ben (Maryland) található katonai DNS-laboratórium együttműködése során a bécsi Szt. Márk temetőből kihantolt, s Mozartnak tulajdonított koponya két fogából DNS-mintát vettek, s ezt összevetették két, a Mozart-család salzburgi sírhelyéből származó csontváz (feltehetőleg Mozart anyai nagyanyja és egyik unokahúga) genetikai állományával, az összevetés azonban nem hozta meg a várt eredményt.

Mint közismert, Mozart 1791-ben hunyt el betegség következtében, s a korabeli higiéniai viszonyok miatt hozott császári rendeletnek megfelelően földi maradványait mésszel szórták be, és jeltelen tömegsírba temették. Bár Mozart sírjának pontos helye ismeretlen, a halálát követő számos legenda egyike szerint egy Joseph Rothmayer nevű sírásó tudta, hogy hol nyugszik a fiatalon elhunyt zseni (ma ezen a helyen egy emlékoszlop és egy szomorú tekintetű angyal szobra áll). „Nagyon büszke vagyok Mozartra, és úgy gondolom, ő volt a legnagyobb zeneszerző, aki valaha ezen a Földön élt. Hogy ez a koponya az övé vagy sem, nem változtat semmit a zenéjét illetően.” – mondta Dr Parson.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.