Klasszikus

A múlt és a jövő táncrapszódiája

2002.12.19. 00:00
Ajánlom
Csütörtök este, a Nemzeti Színházban lesz a Magyar Fesztivál Balett és a Rajkó Zenekar közös színpadi műve, a Romantiáda című táncrapszódia ősbemutatója. Az előadás koreográfus-rendezőjét, Markó Ivánt és a zenekar igazgatóját, Gerendási Istvánt kérdeztük a produkció részleteiről.

"Valamikor a nyolcvanas években, a Kis Buda étteremben volt egy prímás, aki épp oly nagyszerűen játszott Bachot, mint magyarnótát” – meséli Markó Iván. "Már akkor foglalkoztatott a gondolat, hogy mi ketten csináljunk egy közös előadást, de ez végül nem jöhetett létre. Eltelt tizenöt-húsz év, s aztán tavasszal kaptam egy telefont a Rajkó Zenekartól, hogy nem lenne-e kedvem velük dolgozni. Elmentem a Rottenbiller utcai próbatermükbe, hallgattam őket, ahogyan Lisztet, Bartókot, Kodályt játszottak, s ez szavakkal leírhatatlan, fantasztikus élmény volt.” Ebből az élményből is táplálkozik a Romantiáda, amelynek ma este lesz a bemutatója a Nemzeti Színházban.

A Markó Iván vezette Magyar Fesztivál Balett és a Rajkó Zenekar közös produkciójának műfaji meghatározása: táncrapszódia. Markó szerint ez elsősorban a "szenvedélyes csapongásra” utal, s az előadás a költészetből leginkább az óda műfajával rokonítható. A roma folklórra közvetlen formában sem a mozdulatok és gesztusok, sem Berzsenyi Krisztina jelmezei nem utalnak. "Az expresszionista táncnyelv segítségével igyekszem megjeleníteni, újra megfogalmazni a szabadságvágyat, a félelmet, a küzdelmet, az útkeresést, a roma közösség múltját, jelenét s talán jövőjét is. Mint minden koreográfiámban, most is az emberséget keresem. Nem a tánc érdekel, hanem maga az ember” – mondja Markó Iván. A Romantiáda zenéjét Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Reményi Ede kompozíciói mellett – amelyeket a Rajkó Zenekar, illetve a Budapesti Ifjúsági Kórus szólaltat meg – Ravi Shankar és Yehudi Menuhin közös improvizációi alkotják. Az indiai muzsika egyrészt a cigányság gyökereire utal, másrészt érzelmileg is közel áll Markó Ivánhoz. "Huszonöt évvel ezelőtt, akkori főnökömtől, Maurice Bejart-tól kaptam meg Menuhin és Shankar közös lemezét. Később elmentem Indiába, ahol személyesen megismerkedhettem Ravi Shankarral és családjával, és csináltam is egy Shankar-darabot, Az ígéret földje címmel” – mondja.

"Az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Rajkó Zenekar nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy együtt dolgozhat Markó Ivánnal” – vallja Gerendási István, az együttes igazgatója. "A zenekar művészetét világszerte elismerik, itthon viszont továbbra sem kapja meg azt a megbecsülést, amit megérdemelne. Minden egyes új produkciónkkal azt szeretnénk bizonyítani, hogy ez a zene semmivel sem alacsonyabb rendű, mint más műfajok.” Idén már a Budapest Klezmer Banddel közösen is színpadra léptek: a kongresszusi központban Jávori Ferenc Klezmer rapszódiáját játszották el, nagy sikerrel. December 23-án és 26-án a Rajkó Zenekar lesz a főszereplője a hagyományos operaházi karácsonyi hegedűgálának, amelynek idei házigazdája Markó Iván, s amelyen többek között a Magyar Fesztivál Balett is fellép. A 26-ai koncertet a nemzetközi tévéközvetítés révén világszerte 200 millióan kísérhetik figyelemmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.