Klasszikus

A múlt és a jövő ünnepe

2007.11.02. 00:00
Ajánlom
Ünnepi koncertre készül a Zeneakadéia Baráti Köre, hiszen a szervezet alapításának 10. évfordulóját ünnepelheti idén. A koncert a 132 éve működő Zeneakadémia előtt is tiszteleg olyan tehetségek részvételével, akik a Baráti Kör támogatását élvezik és versenygyőzelmeikkel bizonyították: méltók rá.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre 1997-ben alakult olyan társadalmi szervezetként, amely kitűzött céljai között kiemelt helyen tartja számon a zeneakadémiai hallgatók támogatását, segítését abban, hogy pályájukon elindulhassanak. Ennek érdekében az elmúlt 10 évben közel 1000 hallgatót támogatott mintegy 70.000.000.-Ft-tal, aminek révén ezek a hallgatók el tudtak jutni nemzetközi versenyekre, mesterkurzusokra. A támogatás hiányában nem lett volna lehetőségük például kifizetni a repülőjegyet, vagy a nevezési díjat, amely körülmény meggátolhatta volna őket abban, hogy kiváló képzésük és szorgalmuk, tehetségük a világ zenei élete számára megismerhetővé váljék.

A Baráti Kör anyagi bázisát a tagok befizetései és a szponzorok támogatásai jelentik, azokéi, akik megértették törekvéseinket és egyetértenek azokkal. Ugyanakkor nyilvánvalóan a Baráti Kör egyik legfontosabb alapelve, a teljes átláthatóság is növeli a bizalmat a támogatók körében. Rendkívüli hangsúlyt fektetnek ugyanis arra, hogy minden fillérrel elszámoljanak, hogy követhető legyen a szponzorok számára is az, hogy az anyagi áldozat célba ér.

A támogatandók kiválasztása az Ösztöndíjbizottság előkészítő munkáját követően egy, a zeneakadémiai tanárokból álló, Kodály Zoltánné által vezetett kuratórium révén történik a hallgatók tanárai által támogatott pályázatok alapján. Az idei ünnepi hangverseny azért is egyedülálló eseménye lesz az egész magyar zenei életnek, mert két olyan kiváló tehetséget vonultat fel, akik éppenséggel a Baráti Kör támogatásának segítségével tudtak eljutni azokra a versenyekre, amelyek hírnevüket, sőt világhírnevüket megalapozták. Az egyik szólistája Várdai István például az idei moszkvai Csajkovszkij Versenyre is kapott tőlük támogatást, amelyen a verseny történetében először ért el magyar indulóként dobogós, III. helyet. Banda Ádám, aki évek óta a Baráti Kör támogatott hallgatója, és aki nemrégiben lett a Nemzetközi Szigeti-Hubay Hegedűverseny I. helyezettje, november elején három alkalommal lép fel New Yorkban, a Carnegie Hall-ban.

Kivételes esemény lesz ez a koncert azért is, mert ezen az estén mutatkozik be először a Liszt Ferenc Kamarazenekar, mint a Zeneművészeti Egyetem zenekari akadémiai képzését végző együttese, a képzésében részt vevő hallgatókkal és tanárokkal kiegészülve.

A koncert belépőjegyeinek egy hányada támogatói díjat tartalmaz, amely a Baráti Kör anyagi bázisát hivatott növelni. A jótékonysági est tehát kettős célt szolgál: egyrészt olyan emlékezetes ünnep legyen, amely alkalmas a Baráti Kör egész működésének méltatására, másrészt olyan esemény, amely a Baráti Kört segítő zeneszerető közönség áldozatvállalása révén további anyagi lehetőséget biztosít céljai megvalósítására.

(2007. november 14. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A múlt és a jövő ünnepe a Zeneakadémia 133. születésnapján; Mozart: G-dúr szimfónia, K 318 (Zaide-nyitány); Csajkovszkij: Rokokó-variációk; Rossini: Olasz nő Algírban - nyitány; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny; km.: Banda Ádám (hegedű), Várdai István (cselló), Liszt Ferenc Kamarazenekar és Akadémia; hangversenymester: Rolla János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.