Klasszikus

A Müpa kultúraközvetítő szerepéről ír a kínai sajtó

2011.06.25. 08:01
Ajánlom
Magyarország a kulturális híd szerepét kívánja betölteni Kína és Európa között, a Művészetek Palotája pedig ebből szívesen kiveszi a részét - derül ki abból az interjúból, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökség közölt csütörtökön a Müpa két vezetőjével.

"Az európai nemzetek közül Magyarországot különleges érzések kötik a Kelethez" - idézi Káel Csabát, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját az írás, amely egyrészt bemutatja a Müpát és  Budapestet, másrészt Káel Csaba és Pálfi Gábor, a nemzetközi iroda vezetőjének megszólaltatásával kitér a kulturális és turisztikai kapcsolatok bővítésének lehetőségeire. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Müpa már több neves kínai előadót fogadott, és rendszeresen ad otthont a kínai holdújév rendezvényeinek.

Az interjú készítője, Peter Murphy emlékeztet arra, hogy Budapest vendégei voltak már a Sanghaji Filharmonikusok, a Pekingi Szimfonikus Zenekar, valamint több világhírű zongoraművész, köztük Lang Lang. "Tisztában vagyunk Kína rendkívül erős kulturális hátterével, és szívesen látnánk mielőbb még több kínai művészt a Müpa színpadán" - jelentette ki Pálfi Gábor, hozzátéve, hogy tervezik több kínai hegedű- és zongoraművész meghívását, de nem csak komolyzenében gondolkodnak, így például egy sanghaji dzsesszegyüttest is felléptetnének.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy Budapest olyan hellyé szeretne válni, amelyen nem csak átutaznak a kínai turisták, hanem ahol meg-megállnak, miközben élvezik a helyi kultúrát, a gasztronómiát, a borokat és a termálfürdőket. "Budapest fantasztikusan gazdag kulturális programokban, s e tekintetben a világ egyik legizgalmasabb városa" - fogalmazott a Müpa vezérigazgatója, hozzátéve, hogy Magyarország ugyancsak világelső a zenei oktatásban. "Sok diákunk van a Távol-Keletről" - jegyezte meg.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi globális környezetben, amikor a művészetet támogató állami pénzek csökkennek, az olyan intézményeknek, mint a Müpa új formákat kell találniuk a drága bemutatók megszervezéséhez. Ezért egyre sikeresebbek azok az együttműködési formák, amelyekben két vagy akár több vállalkozás fog össze egy-egy kulturális esemény létrehozása érdekében. "Kína egy dinamikusan fejlődő gazdaság, és ennek köszönhetően növelni tudja a kultúrára fordítható pénzt. A Müpa nemcsak előadóknak ad szívesen helyet, hanem nyitott a koprodukciós együttműködésre is, amiben Kína fontos szerepet kaphat" - jelentette ki  Káel Csaba a Hszinhua újságírójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.