Klasszikus

A Müpa kultúraközvetítő szerepéről ír a kínai sajtó

2011.06.25. 08:01
Ajánlom
Magyarország a kulturális híd szerepét kívánja betölteni Kína és Európa között, a Művészetek Palotája pedig ebből szívesen kiveszi a részét - derül ki abból az interjúból, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökség közölt csütörtökön a Müpa két vezetőjével.

"Az európai nemzetek közül Magyarországot különleges érzések kötik a Kelethez" - idézi Káel Csabát, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját az írás, amely egyrészt bemutatja a Müpát és  Budapestet, másrészt Káel Csaba és Pálfi Gábor, a nemzetközi iroda vezetőjének megszólaltatásával kitér a kulturális és turisztikai kapcsolatok bővítésének lehetőségeire. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Müpa már több neves kínai előadót fogadott, és rendszeresen ad otthont a kínai holdújév rendezvényeinek.

Az interjú készítője, Peter Murphy emlékeztet arra, hogy Budapest vendégei voltak már a Sanghaji Filharmonikusok, a Pekingi Szimfonikus Zenekar, valamint több világhírű zongoraművész, köztük Lang Lang. "Tisztában vagyunk Kína rendkívül erős kulturális hátterével, és szívesen látnánk mielőbb még több kínai művészt a Müpa színpadán" - jelentette ki Pálfi Gábor, hozzátéve, hogy tervezik több kínai hegedű- és zongoraművész meghívását, de nem csak komolyzenében gondolkodnak, így például egy sanghaji dzsesszegyüttest is felléptetnének.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy Budapest olyan hellyé szeretne válni, amelyen nem csak átutaznak a kínai turisták, hanem ahol meg-megállnak, miközben élvezik a helyi kultúrát, a gasztronómiát, a borokat és a termálfürdőket. "Budapest fantasztikusan gazdag kulturális programokban, s e tekintetben a világ egyik legizgalmasabb városa" - fogalmazott a Müpa vezérigazgatója, hozzátéve, hogy Magyarország ugyancsak világelső a zenei oktatásban. "Sok diákunk van a Távol-Keletről" - jegyezte meg.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi globális környezetben, amikor a művészetet támogató állami pénzek csökkennek, az olyan intézményeknek, mint a Müpa új formákat kell találniuk a drága bemutatók megszervezéséhez. Ezért egyre sikeresebbek azok az együttműködési formák, amelyekben két vagy akár több vállalkozás fog össze egy-egy kulturális esemény létrehozása érdekében. "Kína egy dinamikusan fejlődő gazdaság, és ennek köszönhetően növelni tudja a kultúrára fordítható pénzt. A Müpa nemcsak előadóknak ad szívesen helyet, hanem nyitott a koprodukciós együttműködésre is, amiben Kína fontos szerepet kaphat" - jelentette ki  Káel Csaba a Hszinhua újságírójának.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.