Klasszikus

A Müpa kultúraközvetítő szerepéről ír a kínai sajtó

2011.06.25. 08:01
Ajánlom
Magyarország a kulturális híd szerepét kívánja betölteni Kína és Európa között, a Művészetek Palotája pedig ebből szívesen kiveszi a részét - derül ki abból az interjúból, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökség közölt csütörtökön a Müpa két vezetőjével.

"Az európai nemzetek közül Magyarországot különleges érzések kötik a Kelethez" - idézi Káel Csabát, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját az írás, amely egyrészt bemutatja a Müpát és  Budapestet, másrészt Káel Csaba és Pálfi Gábor, a nemzetközi iroda vezetőjének megszólaltatásával kitér a kulturális és turisztikai kapcsolatok bővítésének lehetőségeire. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Müpa már több neves kínai előadót fogadott, és rendszeresen ad otthont a kínai holdújév rendezvényeinek.

Az interjú készítője, Peter Murphy emlékeztet arra, hogy Budapest vendégei voltak már a Sanghaji Filharmonikusok, a Pekingi Szimfonikus Zenekar, valamint több világhírű zongoraművész, köztük Lang Lang. "Tisztában vagyunk Kína rendkívül erős kulturális hátterével, és szívesen látnánk mielőbb még több kínai művészt a Müpa színpadán" - jelentette ki Pálfi Gábor, hozzátéve, hogy tervezik több kínai hegedű- és zongoraművész meghívását, de nem csak komolyzenében gondolkodnak, így például egy sanghaji dzsesszegyüttest is felléptetnének.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy Budapest olyan hellyé szeretne válni, amelyen nem csak átutaznak a kínai turisták, hanem ahol meg-megállnak, miközben élvezik a helyi kultúrát, a gasztronómiát, a borokat és a termálfürdőket. "Budapest fantasztikusan gazdag kulturális programokban, s e tekintetben a világ egyik legizgalmasabb városa" - fogalmazott a Müpa vezérigazgatója, hozzátéve, hogy Magyarország ugyancsak világelső a zenei oktatásban. "Sok diákunk van a Távol-Keletről" - jegyezte meg.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi globális környezetben, amikor a művészetet támogató állami pénzek csökkennek, az olyan intézményeknek, mint a Müpa új formákat kell találniuk a drága bemutatók megszervezéséhez. Ezért egyre sikeresebbek azok az együttműködési formák, amelyekben két vagy akár több vállalkozás fog össze egy-egy kulturális esemény létrehozása érdekében. "Kína egy dinamikusan fejlődő gazdaság, és ennek köszönhetően növelni tudja a kultúrára fordítható pénzt. A Müpa nemcsak előadóknak ad szívesen helyet, hanem nyitott a koprodukciós együttműködésre is, amiben Kína fontos szerepet kaphat" - jelentette ki  Káel Csaba a Hszinhua újságírójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus brácsa

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus Partitúra

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Klasszikus koktélparti

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.