Klasszikus

A Müpa kultúraközvetítő szerepéről ír a kínai sajtó

2011.06.25. 08:01
Ajánlom
Magyarország a kulturális híd szerepét kívánja betölteni Kína és Európa között, a Művészetek Palotája pedig ebből szívesen kiveszi a részét - derül ki abból az interjúból, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökség közölt csütörtökön a Müpa két vezetőjével.

"Az európai nemzetek közül Magyarországot különleges érzések kötik a Kelethez" - idézi Káel Csabát, a Művészetek Palotájának vezérigazgatóját az írás, amely egyrészt bemutatja a Müpát és  Budapestet, másrészt Káel Csaba és Pálfi Gábor, a nemzetközi iroda vezetőjének megszólaltatásával kitér a kulturális és turisztikai kapcsolatok bővítésének lehetőségeire. A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Müpa már több neves kínai előadót fogadott, és rendszeresen ad otthont a kínai holdújév rendezvényeinek.

Az interjú készítője, Peter Murphy emlékeztet arra, hogy Budapest vendégei voltak már a Sanghaji Filharmonikusok, a Pekingi Szimfonikus Zenekar, valamint több világhírű zongoraművész, köztük Lang Lang. "Tisztában vagyunk Kína rendkívül erős kulturális hátterével, és szívesen látnánk mielőbb még több kínai művészt a Müpa színpadán" - jelentette ki Pálfi Gábor, hozzátéve, hogy tervezik több kínai hegedű- és zongoraművész meghívását, de nem csak komolyzenében gondolkodnak, így például egy sanghaji dzsesszegyüttest is felléptetnének.

Káel Csaba arról is beszélt, hogy Budapest olyan hellyé szeretne válni, amelyen nem csak átutaznak a kínai turisták, hanem ahol meg-megállnak, miközben élvezik a helyi kultúrát, a gasztronómiát, a borokat és a termálfürdőket. "Budapest fantasztikusan gazdag kulturális programokban, s e tekintetben a világ egyik legizgalmasabb városa" - fogalmazott a Müpa vezérigazgatója, hozzátéve, hogy Magyarország ugyancsak világelső a zenei oktatásban. "Sok diákunk van a Távol-Keletről" - jegyezte meg.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi globális környezetben, amikor a művészetet támogató állami pénzek csökkennek, az olyan intézményeknek, mint a Müpa új formákat kell találniuk a drága bemutatók megszervezéséhez. Ezért egyre sikeresebbek azok az együttműködési formák, amelyekben két vagy akár több vállalkozás fog össze egy-egy kulturális esemény létrehozása érdekében. "Kína egy dinamikusan fejlődő gazdaság, és ennek köszönhetően növelni tudja a kultúrára fordítható pénzt. A Müpa nemcsak előadóknak ad szívesen helyet, hanem nyitott a koprodukciós együttműködésre is, amiben Kína fontos szerepet kaphat" - jelentette ki  Káel Csaba a Hszinhua újságírójának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.