Klasszikus

A musical alkonya

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Tudom, hogy sokak számára csúnya szó a musical, de talán nem is kell feltétlenül ezt a kifejezést alkalmaznunk. Biztos, hogy musical az, amit Stephen Sondheim ír? Tulajdonképpen igen, sőt: a műfaj csúcsa. Közel az operához. A Sweeney Toddot nálunk az Erkelben játszották. Igaz, egyik nap Koós János volt a főszereplő, de a másikon Miller Lajos. És az olasz borbély áriájában, ha jól emlékszem, négy magas C-t kellett énekelni. Londonban a Covent Garden Operában ment a darab, a címszerepben Thomas Allennel.

Akkor most opera? Nem lehet, mert amikor Allen elmondta Sondheimnek, hogy számára egy kicsit mély a szólam, Sondheim naivan csodálkozott: miért nem szólt előbb? Segített volna a bajon. Vagy gondoljunk a kaposvári előadásra, ahol ugyanazt a szerepet, amit Londonban a világ egyik legnagyobb baritonja énekelt, Spindler Béla játszotta. Nem az a baj, hogy Spindler Bélának rossz a hangja, hanem hogy nincs neki. Sondheim persze ezzel nem sokat törődik. A Sweeney Todd a Broadwayn musical, a Covent Gardenban lehet opera, Kaposváron - na az már legyen a mi gondunk.

Sondheim jelenlegi gondja a Bounce. Illetve talán már túl is van rajta. A darab nem jutott el a Broadwayre, nagy tisztelet mellett csöndesen megbukott Chicagóban, ahol a próbaelőadásokat játszották. Pedig a történet jó, a Mizner testvérekről szól, akik megtanulták, hogyan kell valahogy mindig fölpattanni, nem összetörni, hanem újból fölkerülni a csúcsra - ha jól sejtem, erre utal a darab címe. A darab ott kezdődik, ahol a többi befejeződni szokott: a hősök meghalnak, és a mennyországban, vagy hol ("mert ha ez a mennyország, akkor kik lehetnek a pokolban?") visszatekintenek az életükre. Az egyik csak szélhámoskodott, kokaint szívott, adta a bankot, a másik tehetségesebb volt, homoszexuális, nehezebb sorú. Két élet, egymás mellett. És hozzá jön még egy szerencsevadász, Nellie, meg egy gyerekeire büszke mama. Kész, kerek történet fordulatokkal, szellemes szövegekkel. A zene klasszicizáló, vidám Broadway-muzsika, nagyzenekarral. Tíz éve nem írt Sondheim új musicalt. Végre történt valami.

A jelek szerint mégsem kell senkinek. Illetve ezt nehéz eldönteni, mert most éppen lemezről hallgatom a darabot, és a lemez itthon is megvásárolható. Áttörés azonban aligha várható. Lenne ugyan idő kicsit foglalkozni a zenével, megszeretni a dallamait, de normális esetben mindez fordítva történik: az előadás után kezdik el vásárolni a világban a lemezeket. A helyzet tehát jelen pillanatban igazán érdekes: mindenki tudja, hogy a világ legjelentősebb élő musicalszerzője Stephen Sondheim. Csak a műveit nem akarják játszani.

(Sondheim: Bounce - Nonesuch, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.