Klasszikus

A musical alkonya

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Tudom, hogy sokak számára csúnya szó a musical, de talán nem is kell feltétlenül ezt a kifejezést alkalmaznunk. Biztos, hogy musical az, amit Stephen Sondheim ír? Tulajdonképpen igen, sőt: a műfaj csúcsa. Közel az operához. A Sweeney Toddot nálunk az Erkelben játszották. Igaz, egyik nap Koós János volt a főszereplő, de a másikon Miller Lajos. És az olasz borbély áriájában, ha jól emlékszem, négy magas C-t kellett énekelni. Londonban a Covent Garden Operában ment a darab, a címszerepben Thomas Allennel.

Akkor most opera? Nem lehet, mert amikor Allen elmondta Sondheimnek, hogy számára egy kicsit mély a szólam, Sondheim naivan csodálkozott: miért nem szólt előbb? Segített volna a bajon. Vagy gondoljunk a kaposvári előadásra, ahol ugyanazt a szerepet, amit Londonban a világ egyik legnagyobb baritonja énekelt, Spindler Béla játszotta. Nem az a baj, hogy Spindler Bélának rossz a hangja, hanem hogy nincs neki. Sondheim persze ezzel nem sokat törődik. A Sweeney Todd a Broadwayn musical, a Covent Gardenban lehet opera, Kaposváron - na az már legyen a mi gondunk.

Sondheim jelenlegi gondja a Bounce. Illetve talán már túl is van rajta. A darab nem jutott el a Broadwayre, nagy tisztelet mellett csöndesen megbukott Chicagóban, ahol a próbaelőadásokat játszották. Pedig a történet jó, a Mizner testvérekről szól, akik megtanulták, hogyan kell valahogy mindig fölpattanni, nem összetörni, hanem újból fölkerülni a csúcsra - ha jól sejtem, erre utal a darab címe. A darab ott kezdődik, ahol a többi befejeződni szokott: a hősök meghalnak, és a mennyországban, vagy hol ("mert ha ez a mennyország, akkor kik lehetnek a pokolban?") visszatekintenek az életükre. Az egyik csak szélhámoskodott, kokaint szívott, adta a bankot, a másik tehetségesebb volt, homoszexuális, nehezebb sorú. Két élet, egymás mellett. És hozzá jön még egy szerencsevadász, Nellie, meg egy gyerekeire büszke mama. Kész, kerek történet fordulatokkal, szellemes szövegekkel. A zene klasszicizáló, vidám Broadway-muzsika, nagyzenekarral. Tíz éve nem írt Sondheim új musicalt. Végre történt valami.

A jelek szerint mégsem kell senkinek. Illetve ezt nehéz eldönteni, mert most éppen lemezről hallgatom a darabot, és a lemez itthon is megvásárolható. Áttörés azonban aligha várható. Lenne ugyan idő kicsit foglalkozni a zenével, megszeretni a dallamait, de normális esetben mindez fordítva történik: az előadás után kezdik el vásárolni a világban a lemezeket. A helyzet tehát jelen pillanatban igazán érdekes: mindenki tudja, hogy a világ legjelentősebb élő musicalszerzője Stephen Sondheim. Csak a műveit nem akarják játszani.

(Sondheim: Bounce - Nonesuch, 2004)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.