Klasszikus

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

2024.06.20. 16:05
Ajánlom
Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.

Hol és miként értesültél arról, hogy Junior Prima Díjat kaptál?

Bázelben ért a hír. Egy márciusi délutánon épp a villamoson utaztam gyakorlásból hazafelé menet. Egyáltalán nem számítottam a jelölésre. Nagyon örültem, és hatalmas megtiszteltetésként élem meg azóta is.

Miben segíthet ez az elismerés a pályád jelenlegi szakaszában?

A Junior Prima Díj óriási támogatás szakmai értelemben és emberileg is. Segít, hogy higgyek, nemcsak magamban, hanem a fiatal generáció tagjaként a klasszikus zene jövőjében is. Praktikus értelemben a díjjal járó pénzjutalmat egy új hangszer vásárlására fogom felhasználni, ami jelentősen megkönnyíti a koncertekre való felkészülést.

Reményeim szerint ez az elismerés hidat képez majd a jelenlegi helyzetemben is.

Svájcban tanulok, de nagyon szeretek otthon is játszani, ezért muzsikusként szeretnék mindkét országban jelen lenni.

A Bázeli Zeneakadémia mesterképzésén Fejérvári Zoltánnál tanulsz, aki éppen tíz éve kapta meg a Junior Prima Díjat. Mivel tizenhetedik alkalommal adták át zeneművészet kategóriában, ez valóban egy generációkon átívelő elismeréssé vált…

…ráadásul az ikertestvérem is a díjazottak táborát gazdagítja. Jóleső érzés ennek a közösségnek a tagja lenni.

szalaimolli_1555-Edit-151940.jpg

Szalai Molli (Fotó/Forrás: MVM Zrt.)

Melyik zenei idézetet kérted a díj üvegplakettjébe és miért?

Robert Schumann Szimfonikus etűdök című sorozatából választottam a témát, mert ez egy meghatározó darab az életemben: a budapesti zeneakadémiai Bachelor diplomakoncertemen is ezt a művet játszottam. Mindez a Covid-járvány idejére esett, és a felkészülésnél bár kiváló tanárom, Némethy Attila mindvégig mellettem állt, az új helyzet miatt nagyobb önállóságot éreztem. Az egyoldalas témarészlet végén az attacca szó is szerepel, ami megszakítás nélküli folytatást jelent. Én is így fogok tovább dolgozni.

Zeneszerető családban nőttél fel. Mi volt az első zenei emléked?

Édesanyám számos klasszikus, főleg zongorazenét hallgatott, nagypapám harmonikázott. A legmeghatározóbb személy azonban édesapám volt, aki gitározni tanult, és a nővérem születéséig egy rockzenekarban játszott: ez volt a Black Molly. Innen kaptam a nevemet is (nevet). A rock nem érintett meg, a zongora viszont nagyon vonzott, így

amikor a szüleim beírattak zeneiskolába, nem volt számomra kérdés, hogy klasszikus zenével szeretnék foglalkozni.

Tanáraidat mindig nagy tisztelettel említed: Küronya Veronika, Kőrösiné Belák Erzsébet, Némethy Attila, Fejérvári Zoltán, de Malcolm Bilson, Elisabeth Leonskaja, valamint a hegedű- és kamaraművész Pauk György mesterkurzusaira is jártál. Ha három dolgot kellene felsorolni, mi a legfontosabb, amit tőlük tanultál?

Mindenkitől mást és mást, legalább ezer dolgot tudnék kiemelni, mert mindegyikük nagyon különböző habitus. Nemcsak abban vagyok szerencsés, hogy tőlük tanulhattam, hanem abban is, hogy minden életszakaszomban megtaláltam a személyiségemnek legmegfelelőbb tanárt szakmai és emberi szempontból is.

Számos kiváló zongoraművész gazdagítja a hazai és a nemzetközi koncertéletet. Mivel lehet kitűnni e kiváló muzsikusok közül?

Úgy gondolom, a siker rengeteg összetevőből áll, nincs bevált recept. Nekünk fiataloknak a versenyeken elért eredmények logikus kitörési pontot jelenthetnek. Ugyanakkor

fontosabbnak érzem a tanulási folyamatot és azt, hogy minden egyes nap azon dolgozzak, hogy közelebb jussak egy adott darab megértéséhez.

Említetted a versenyeket. Számos alkalommal bizonyítottál már, legutóbb például a rangos svájci Rahn Kulturfonds ösztöndíjprogramjába jutottál be. Melyik az a megmérettetés, amin mindenképp tervezel elindulni?

Természetesen engem is nagyon izgatnak a nagyobb versenyek, de főképp a felkészülési időszakok miatt. Nemrég végigkövettem például a 16. Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyt, ahová nagyjából öt órányi repertoárt kellett megtanulni. Ennyi darab elsajátítása, kézben tartása jelenti az igazi kihívást. Szívesen kipróbálnám magamat egyszer egy ilyen mértékű felkészülési folyamatban.

Tavasszal részt vettél egy fortepiano mesterkurzuson Robert Levin irányításával. A historikus hangszerek melyik aspektusa vonz?

A repertoár, a hangszerek hangja és a játékmód is frissítően hat rám. Fortepianón megszólaltatni ugyanazt a darabot, amit zongorán már játszottam, merőben más élményt jelent. Oda-vissza tanulhatok a különböző játéktechnikáról, de kísérhetek énekeseket és a kamarairodalom révén is új dimenziók nyílhatnak. Kamarazenei felkérés egyébként egyre több érkezik. Szeretnék ebben az irányban is haladni, minél többekkel minél színesebb formációkban játszani, mert a próbafolyamat számomra felelősség és izgalmas kirándulás is egyben.

JuniorPrimaDij2024magyarzenemuveszetkategoria-152225.jpg

Junior Prima Díj 2024 magyar zeneművészet kategória (Fotó/Forrás: MVM Zrt.)

Milyen jövőt álmodsz magadnak?

A koncertezés mellett a jövőben tanítani is szeretnék: felnőtteket vagy gyerekeket, számomra mindegy, mivel úgy érzem, minden korosztálytól rengeteget tanulhatok. Számomra az ideális cél az egyensúly megtalálása lenne, koncertező művészként és tanárként.

A Junior Prima Díjhoz készült bemutatkozó kisfilmben említetted, hogy azt élvezed az előadóművészetben, hogy a színpadon bárki lehetsz. Melyik oldaladat szereted ilyenkor megmutatni?

A minél változékonyabbat.

A célom az, hogy ne külsőségek szintjén keltsem életre a művet, hanem hogy a zene szövetén keresztül szinte sajátommá, „anyanyelvemmé” váljon.

Június elején léptem fel a Sinfonieorchester Basel szólistájaként, ahol Liszt Ferenc Magyar fantáziáját játszhattam. Először szólaltattam meg ezt a darabot, ahogy a zenekar is először tűzte műsorára, és a karmester is először vezényelte. Nagyon érdekes volt az a folyamat, ahogy a darabban együtt kerestük és találtuk meg a zenei ötleteket. Amikor színpadon vagyok olyan energiákkal dolgozom, amik a hétköznapi életben nem jelennek meg, ezeken jóval túlmutatnak. Művészként sokszor rácsodálkozhatunk a saját személyiségünk sokszínűségére, és ez a fajta változatosság a közönséget is segítheti a művek mélyebb megértésében. Ezt tartom a legfontosabbnak.

Az MVM Csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. Május 15-én tizenhetedik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit.

További információ: mvmjuniorprima.hu

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Szalai Molli (forrás: MVM Zrt.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.