Klasszikus

„A művészet ma sem más, mint volt”

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Sokan kérdezik mostanában, megcsináljuk-e végre Händel Xerxészét az Operában. Sajnos a színház pillanatnyilag nem tud megfelelő körülményeket biztosítani, egy bizonyos szint alá pedig nem szeretnék süllyedni: a kompromisszumoknak is van határuk. A „színházcsinálás mindenáron” elve előbb-utóbb a minőség romlásához vezet, a gyenge produkció vádja végül az alkotó fejére száll, a körülmények pedig senkit nem fognak érdekelni.

A szomorúságom mellé azért öröm is társul, hiszen immár a harmadik Őszi Fesztivál programját állíthattam össze, és azt hiszem, idén kivételesen gazdag a kínálat. Bár ez egy zenei programmagazin, talán senki sem veszi sértésnek, ha felhívom a figyelmet a berlini Volksbühne vendégjátékára: a társulat Frank Castorf rendezésében mutatja be a Mester és Margaritát. Nem titkolom vonzalmamat a német színház iránt, de a szubjektív érzéseken túl büszke vagyok rá, hogy az európai színjátszás egyik legmeghatározóbb alakját mi hozhatjuk először Magyarországra.

Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk a világ két legjelentősebb kortárs zenei együttesét, az Ensemble Modernt és az Ensemble Ictust, s hogy a fesztiválon olyan, egymástól „fényévnyi” távolságra lévő zeneszerzői világokba nyerhet betekintést a közönség, mint amilyen Helmut Lachenmann-né és Arvo Pärté. A fesztivál egyik célja, hogy a hazai közönség is megismerkedhessen a legjelentősebb külföldi szerzőkkel, zenekarokkal és produkciókkal, mert az elszigeteltségből, amelyben kulturális életünk toporog, soha nem fogunk tudni kitörni, ha nem találkozunk azokkal az áramlatokkal, amelyek határainkon túl lassan már klasszikusnak számítanak.

Szeretnénk, ha a „kortárs” szó nem keltene félelmet, idegenkedést az emberekben. A kortárs csupán annyit jelent: mai. Miért ódzkodunk megismerni olyan gondolatokat, amelyeket ma élő embertársaink hoznak létre? A művészet ma sem más, mint volt: reflektálás a világra. Lássuk be, nem csak ezek az emberek „őrültek”, maga a világ is elég zavaros. S bár nincs fantasztikusabb, mint Mozartot hallgatni, az ő műveiből is könnyen homoksivatagot csinálhatunk, ha folyton abba dugjuk a fejünket.

Kovalik Balázs rendező

(A Fidelio Magazin 2005. októberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.