Klasszikus

„A művészet ma sem más, mint volt”

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Sokan kérdezik mostanában, megcsináljuk-e végre Händel Xerxészét az Operában. Sajnos a színház pillanatnyilag nem tud megfelelő körülményeket biztosítani, egy bizonyos szint alá pedig nem szeretnék süllyedni: a kompromisszumoknak is van határuk. A „színházcsinálás mindenáron” elve előbb-utóbb a minőség romlásához vezet, a gyenge produkció vádja végül az alkotó fejére száll, a körülmények pedig senkit nem fognak érdekelni.

A szomorúságom mellé azért öröm is társul, hiszen immár a harmadik Őszi Fesztivál programját állíthattam össze, és azt hiszem, idén kivételesen gazdag a kínálat. Bár ez egy zenei programmagazin, talán senki sem veszi sértésnek, ha felhívom a figyelmet a berlini Volksbühne vendégjátékára: a társulat Frank Castorf rendezésében mutatja be a Mester és Margaritát. Nem titkolom vonzalmamat a német színház iránt, de a szubjektív érzéseken túl büszke vagyok rá, hogy az európai színjátszás egyik legmeghatározóbb alakját mi hozhatjuk először Magyarországra.

Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk a világ két legjelentősebb kortárs zenei együttesét, az Ensemble Modernt és az Ensemble Ictust, s hogy a fesztiválon olyan, egymástól „fényévnyi” távolságra lévő zeneszerzői világokba nyerhet betekintést a közönség, mint amilyen Helmut Lachenmann-né és Arvo Pärté. A fesztivál egyik célja, hogy a hazai közönség is megismerkedhessen a legjelentősebb külföldi szerzőkkel, zenekarokkal és produkciókkal, mert az elszigeteltségből, amelyben kulturális életünk toporog, soha nem fogunk tudni kitörni, ha nem találkozunk azokkal az áramlatokkal, amelyek határainkon túl lassan már klasszikusnak számítanak.

Szeretnénk, ha a „kortárs” szó nem keltene félelmet, idegenkedést az emberekben. A kortárs csupán annyit jelent: mai. Miért ódzkodunk megismerni olyan gondolatokat, amelyeket ma élő embertársaink hoznak létre? A művészet ma sem más, mint volt: reflektálás a világra. Lássuk be, nem csak ezek az emberek „őrültek”, maga a világ is elég zavaros. S bár nincs fantasztikusabb, mint Mozartot hallgatni, az ő műveiből is könnyen homoksivatagot csinálhatunk, ha folyton abba dugjuk a fejünket.

Kovalik Balázs rendező

(A Fidelio Magazin 2005. októberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szabó Balázs a Zeneakadémia orgonájáról: Roncsból remekművet

Az október talán legjelentősebb eseménye a Zeneakadémián a száztizenegy éves orgona újjászületése. Szabó Balázs, a rekonstrukció megálmodója és szakértője a projekt nehézségei és sikerei mellett az orgonisták „éjszakai életéről” is fellebbentette a fátylat.
Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!