Klasszikus

„A művészet ma sem más, mint volt”

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Sokan kérdezik mostanában, megcsináljuk-e végre Händel Xerxészét az Operában. Sajnos a színház pillanatnyilag nem tud megfelelő körülményeket biztosítani, egy bizonyos szint alá pedig nem szeretnék süllyedni: a kompromisszumoknak is van határuk. A „színházcsinálás mindenáron” elve előbb-utóbb a minőség romlásához vezet, a gyenge produkció vádja végül az alkotó fejére száll, a körülmények pedig senkit nem fognak érdekelni.

A szomorúságom mellé azért öröm is társul, hiszen immár a harmadik Őszi Fesztivál programját állíthattam össze, és azt hiszem, idén kivételesen gazdag a kínálat. Bár ez egy zenei programmagazin, talán senki sem veszi sértésnek, ha felhívom a figyelmet a berlini Volksbühne vendégjátékára: a társulat Frank Castorf rendezésében mutatja be a Mester és Margaritát. Nem titkolom vonzalmamat a német színház iránt, de a szubjektív érzéseken túl büszke vagyok rá, hogy az európai színjátszás egyik legmeghatározóbb alakját mi hozhatjuk először Magyarországra.

Nagyon örülök, hogy sikerült megnyernünk a világ két legjelentősebb kortárs zenei együttesét, az Ensemble Modernt és az Ensemble Ictust, s hogy a fesztiválon olyan, egymástól „fényévnyi” távolságra lévő zeneszerzői világokba nyerhet betekintést a közönség, mint amilyen Helmut Lachenmann-né és Arvo Pärté. A fesztivál egyik célja, hogy a hazai közönség is megismerkedhessen a legjelentősebb külföldi szerzőkkel, zenekarokkal és produkciókkal, mert az elszigeteltségből, amelyben kulturális életünk toporog, soha nem fogunk tudni kitörni, ha nem találkozunk azokkal az áramlatokkal, amelyek határainkon túl lassan már klasszikusnak számítanak.

Szeretnénk, ha a „kortárs” szó nem keltene félelmet, idegenkedést az emberekben. A kortárs csupán annyit jelent: mai. Miért ódzkodunk megismerni olyan gondolatokat, amelyeket ma élő embertársaink hoznak létre? A művészet ma sem más, mint volt: reflektálás a világra. Lássuk be, nem csak ezek az emberek „őrültek”, maga a világ is elég zavaros. S bár nincs fantasztikusabb, mint Mozartot hallgatni, az ő műveiből is könnyen homoksivatagot csinálhatunk, ha folyton abba dugjuk a fejünket.

Kovalik Balázs rendező

(A Fidelio Magazin 2005. októberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.