Klasszikus

A művészetek fővárosa lesz Budapest

2004.03.18. 00:00
Ajánlom
Ősszel jött a hír: a tekintélyes holland Lokale Festiviteiten internetes oldal összeállította Európa ötven legjobb fesztiváljának listáját, amelynek mezőnyében a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyedül képviseli hazánkat. A mai napon startoló, két és fél hetes összművészeti seregszemle várhatóan idén sem lesz nyereséges - a magas gázsik miatt nem is lehet az. A közönségsiker és a szakma érdeklődése azonban sok mindent előrejelez: az előadások, koncertek többségére képtelenség bejutni, nem egy eseményre már novemberben elkelt az összes jegy.

A jövőre negyedszázados fennállását ünneplő Budapesti Tavaszi Fesztivált először 1981-ben azzal a céllal rendezték meg, hogy az akkor épült dunaparti szállodákat már a szezon előtt is megtöltsék a külföldi vendégekkel. A másik küldetése az volt, hogy ünnepélyes formában csalogassa haza azokat a magyar művészeket, akik a világháborúk vagy 1956 után hagyták el az országot. Zimányi Zsófia fesztiváligazgató a tavaszi fesztivál érdemének tekinti többek között Czifra György, Vasarely, sőt Szász Endre hazatelepülését is, aki ugyan nem diszidált, mégis ebből az alkalomból érkezett haza hosszú külföldi tartózkodása után. 1981-ben ünnepelték egyébként Bartók Béla születésének centenáriumát is, és az akkori szervezők az ő nevére alapozták az első programsorozatot. A tavaszi fesztivált az 1990-ig terjedő első szakaszában a Tíz nap, száz helyszín, ezer esemény mottóval rendezték meg. A rendezvénysorozatot létrehozó, és azóta is kiemelten támogató idegenforgalom a fesztivál második korszakával nem volt különösebben elégedett: úgy vélték, belterjessé vált a program, mert nagyon magas színvonalú, ám a közönséget nem kifejezetten érdeklő előadásokból állt. 1996-ban a főváros, a kulturális tárca és az idegenforgalmat felügyelő Ipari és Kereskedelmi Minisztérium hosszútávú megállapodást kötött arról, hogy a jövőben együtt fogják támogatni a programsorozatot, mégpedig egy állandó, de az infláció mértékét követő összeggel.

Ettől kezdve az idegenforgalom számára is tervezhetőbb lett a fesztivál: azóta már jóval korábban, a tél beálltával ki tudják ajánlani a márciusi programokat külföldi partnereiknek, akik nem kevés, az összes néző egyharmadát kitevő érdeklődőt utaztatnak ezekben a napokban Magyarországra. Fontos, hogy a fővárosi eseményekhez vidéki fesztiválok is csatlakoznak, ebben az évben Gyulán, Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Győrött, Kaposvárott, Kecskeméten, Pécsett, Sopronban, Szentendrén, Szombathelyen, Szolnokon és Vácott is rendeznek hasonló tavaszünnepet. E városok közül idén Eger köszönti Budapestet: minifesztivál keretében mutatkoznak be a hevesi művészek a fővárosi programsorozatban.

A külföldi előadók közül idén kiemelt figyelem kíséri az Európai Unióhoz hazánkkal egy időben, májusban csatlakozó országokat. E sorozat megkoronázásaként a Tízszínvirág című népzenei és néptáncgálával köszöntik a tíz új tagországot a magyar művészek Novák Ferenc rendezésében március 30-án a Thália Színházban. A fesztivál alapja Bartók Béla neve miatt mindig is a komolyzene volt - az elmúlt években és idén is sikerült elérni, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál minden egyes napjára jusson egy nagyzenekari koncert. Verdi Requiemjének szcenírozott előadása a kongresszusi központban szerepel műsoron, Rafael Frühbeck de Burgos vezényletével. Az argentin tangókirály, Astor Piazzolla életművére szintén külön tematikát készítettek: a világ legjelentősebb táncegyüttesei közül nem kevés vállalta el a BTF felkérését: a Compania Maria Serrano, a litván Anželika Cholina Táncszínház, az Arriaga Quartet mellett látható lesz Julia Migenes tangó-show-ja, Piazzolla egyetlen operáját, a Maria de Buenos Airest pedig egy holland és egy argentin együttes közösen adja elő, nem sokkal a februári, amszterdami ősbemutató után Magyarországon. Ladányi Andrea 44 feet címmel készít koregráfiát Sáry Bánk zenéjére, amelyet a Piazzolla ritmusa-esten mutatnak be.

Az összművészeti fesztivált ebben az évben közel negyven képzőművészeti tárlat gazdagítja. Olyan egyedi bemutató tekinthető meg először Magyarországon, mint a svájci születésű Alberto Giacometti szobrász- és festőművész életmű-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban. A Budavári Palota három intézményében Az áttörés kora: Bécs-Budapest a historizmus és az avantgárd között címmel rendeznek gigantikus kiállítást. Tánctörténeti tárlat a Bajor Gizi Színészmúzeumban nyílik, utazó magyar irodalmárokról Írók poggyásszal címmel válogatott a Petőfi Irodalmi Múzeum. Kiemelkedőnek tekinthető a Műcsarnok Elhallgatott Holokauszt című tárlata, és a Néprajzi Múzeum szokásos sajtófotó-kiállítása sem marad ki az idei kínálatból. A színházi programokban unikum Jirí Menzel rendezése az Új Színházban: Michael Frayn Még egyszer, hátulról című bohózatát az Új Színházban vitte színre az Oscar-díjas cseh filmrendező. Az egriek a My Fair Ladyt hozzák Jordán Adéllal a címszerepben, az Operettszínházban a Bál a Savoybant Eszenyi Enikő rendezte. A nemzetközi hírű román Bulandra Színház két produkcióját mutatja be - bejutni minden előadásra lehetetlen. A táncos kínálatban a Spanyol- és a Holland Nemzeti Balett is nagy érdeklődést vonz, a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttese és az afro-amerikai különlegesség, a Ronald K. Brown társulat (képünkön) nemkülönben. Számtalan kuriózummal készültek a rendezvény szervezői, az aktuális programokról lapunkban naponta közlünk majd ajánlókat a fesztivál tizenhét napja alatt.

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2004. március 19.

A fesztivál ünnepélyes nyitókoncertjét adja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kocsis Zoltán vezényletével a kongresszusi központban este fél nyolctól. Közreműködik Marton Éva. A Budapesti Fesztiválzenekart a Zeneakadémián Michiyoshi Inoue dirigálja, a program Schumann a-moll gordonkaversenye és Sosztakovics 15. szimfóniája. Az Operaházban Verdi műve, a Don Carlos este hatkor kezdődik, az Operettszínházban A csárdáskirálynő a program. A Bábszínházban Ács János bábfantáziáját mutatják be, melyet az Egy kiállítás képei című zenemű ihletett. Kevesen tudják, hogy a kortárs táncban is létezik egy afro-amerikai hagyományokra épülő táncnyelv. A tavaszi fesztivál keretében látogat Budapestre Ronald K. Brown és társulata, az Evidence Ailey, mely fellépés egyben a Trafó "Az Óperencián túl..." című sorozatának nyitódarabja is. A For you, Come Ye, High Life című táncelőadás ma este nyolctól látható a Trafóban.

Számos kiállítás nyílik: a Kiscelli Múzeumban a Párizsban élő Anna Mark festőművész tárlatát, a Gutmann Galériában Horkay István "Európai művészet" című kiállítását mutatják be, a Körmendi Galériában a Gyarmathy-festődinasztia mutatkozik be. Erdélyi művészek üdvözlete Európának címmel a Vármegye Galéria nyit új tárlatot, művészkönyvalkotók találkozójára a Vízivárosi Galériában kerül sor. Az Ernst Múzeumban látható mától a Festett álmok-tárlat, melynek alcíme: Mese, fantázia, álom a magyar művészetben 1903-1918. A londoni Freud Museum kiállításán négy, Nagy-Britannia 19. századi művészetében gyökerező és Freud tudományos témáival kapcsolatba hozható, de egyéni hangú művész munkásságából adnak ízelítőt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zene

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.