Klasszikus

A Művészetek Palotája új orgonájáról

2006.05.23. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája 2006. május 22-én orgonaavató gálakoncerten mutatta be Európa legújabb hangversenytermi orgonáját. Az ünnepi esten megjelent a kulturális és a politikai-társadalmi elit számos képviselője, köztük Szili Katalin, az országgyűlés elnöke is.

A Millenniumi Városközpont részeként felépült Művészetek Palotája a megnyitása óta eltelt alig 14 hónap alatt Magyarország egyik legismertebb, a zeneszerető közönség számára talán a legelismertebb kulturális intézménye lett. A Nemzeti Hangversenytermet ma már a világ egyik legjobb koncerttermeként tartják számon, s most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a Palota története.

Elkészült Európa legjelentősebb, 92 regiszteres, 5 manuálos orgonája, melynek kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik. Az orgonák megalkotási gyakorlatában elsőként és egyben a világon egyedülállóan már a koncertterem építési stádiumában elkezdődhetett a megvalósítás. Az alig 10 hónapot igénybevevő intonációt követően megszólaló monumentális hangszer Magyarország legnagyobb – a legkorszerűbb szerkezettel és hangképpel rendelkező – mechanikus csúszkaládás orgonája, mely méltán tart majd számot nemzetközi ismertségre, és reményeink szerint elismerésre.

2006. április 3. és 17. között már a nagyközönség részvételével, úgynevezett beavató koncerteken „hangolták” az instrumentumot. Kikísérletezték, hogy kamarazenekar, hangszeres és énekes szólista illetve szimfonikus együttes felléptekor milyen beállításokkal szól legszebben és az adott műveknek legmegfelelőbben az orgona, amelynek lenyűgöző hangja 2006. május 22-én a Zene Katedrálisává avatta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremet. Ezen az estén az orgonisták hazai „élcsapata” lépett föl: Baróti István, Elekes Zsuzsa, Varnus Xavér és Fassang László. Közreműködött Prunyi Ilona; a Danubia Szimfonikus Zenekart Lukács Ervin vezényelte.

A Művészetek Palotája hangversenytermének orgonáját annak páratlan tulajdonságai miatt a világ neves orgonistái már születése pillanatában is jegyezték. 2006 júniusában szólókoncerten, valamint nemzetközi fesztivál keretében szólaltatják meg a hangszert kitűnő és neves intézményeknél működő európai orgonaművészek. Június 4-én Varnus Xavér, 25-én Peter Planyavsky (a bécsi Szent István dóm orgonistája), június 27-én Fassang László és vendégei, 28-án Olivier Latry (a párizsi Notre Dame orgonistája), 29-én pedig Philippe Lefebvre (szintén a párizsi Notre Dame orgonistája) ad hangversenyt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.