Klasszikus

A Muzsikás és a Takács Quartet sikeres európai turnéja

2006.02.24. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla és a népzenei hagyományok címmel tizenkét koncertből álló, nagysikerű európai hangversenysorozatot adott a Muzsikás együttes és az Amerikában működő, Grammy-díjas Takács Quartet januárban. A koncerteken vendégként Sebestyén Márta is fellépett.

A turné a két korábbi, sikeres amerikai koncertkörút eredményeként jött létre, amelyek során a két együttes közös hangversenyének többek között a New York-i Carnegie Hall is otthont adott. A komolyzenei körökben szokatlan programmal jelentkező hangversenynek nagy volt a visszhangja, többek között a New York Times-ban is elismerő kritika jelent meg róla.

A tizenkét hangversenyből álló koncertkörút hangversenyei öt európai ország tizenkét városának jelentős koncerttermeiben hangzottak el. A turné első állomása London, a nagyhírű Queen Elisabeth Hall.volt. A koncert után a Decca lemezcég egy közös album elkészítésére kérte fel a két együttest. A hangversenyről a londoni Independent című napilap egy előzetes riporton túl két kritikát is megjelentetett. A hangversenykörút két koncertjéről a brit BBC és a német Westdeutsche Rundfunk rádiófelvételt készített.

Az inkább a komolyzene iránt érdeklődő közönség számára szervezett koncertek telt ház előtt zajlottak, sok helyen – például a párizsi Théatre de la Ville-ben – a jegyek több hónappal a hangversenyt megelőzően elkeltek. A közönség mindenütt hatalmas lelkesedéssel, felállva és percekig tartó vastapssal, lábdobogással jutalmazta a zenészeket és köszönte meg a ritka élményt.

A hangversenyeken a két „kvartett” – a Takács Vonsónégyes és az erdélyi falusi zenekarok mintájára alakult Muzsikás – egyetlen zenei folyamatot kívánt létrehozni. Egymást felváltva és időnként együtt is zenéltek, népzenei motívumok szólaltak meg Bartók 4. Vonósnégyesének tételei között. Az eltérő műfajú zenék kiegészítették, erősítették egymást. Újra bebizonyosodott, hogy nem léteznek műfaji határok: a népi hangszereken megszólaló ősi dallamok és Bartók legelvontabb művei jól megférnek egymás mellett, addig soha nem tapasztalt zenei élményt hozva létre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.