Klasszikus

A Muzsikás és a Takács Quartet sikeres európai turnéja

2006.02.24. 00:00
Ajánlom
Bartók Béla és a népzenei hagyományok címmel tizenkét koncertből álló, nagysikerű európai hangversenysorozatot adott a Muzsikás együttes és az Amerikában működő, Grammy-díjas Takács Quartet januárban. A koncerteken vendégként Sebestyén Márta is fellépett.

A turné a két korábbi, sikeres amerikai koncertkörút eredményeként jött létre, amelyek során a két együttes közös hangversenyének többek között a New York-i Carnegie Hall is otthont adott. A komolyzenei körökben szokatlan programmal jelentkező hangversenynek nagy volt a visszhangja, többek között a New York Times-ban is elismerő kritika jelent meg róla.

A tizenkét hangversenyből álló koncertkörút hangversenyei öt európai ország tizenkét városának jelentős koncerttermeiben hangzottak el. A turné első állomása London, a nagyhírű Queen Elisabeth Hall.volt. A koncert után a Decca lemezcég egy közös album elkészítésére kérte fel a két együttest. A hangversenyről a londoni Independent című napilap egy előzetes riporton túl két kritikát is megjelentetett. A hangversenykörút két koncertjéről a brit BBC és a német Westdeutsche Rundfunk rádiófelvételt készített.

Az inkább a komolyzene iránt érdeklődő közönség számára szervezett koncertek telt ház előtt zajlottak, sok helyen – például a párizsi Théatre de la Ville-ben – a jegyek több hónappal a hangversenyt megelőzően elkeltek. A közönség mindenütt hatalmas lelkesedéssel, felállva és percekig tartó vastapssal, lábdobogással jutalmazta a zenészeket és köszönte meg a ritka élményt.

A hangversenyeken a két „kvartett” – a Takács Vonsónégyes és az erdélyi falusi zenekarok mintájára alakult Muzsikás – egyetlen zenei folyamatot kívánt létrehozni. Egymást felváltva és időnként együtt is zenéltek, népzenei motívumok szólaltak meg Bartók 4. Vonósnégyesének tételei között. Az eltérő műfajú zenék kiegészítették, erősítették egymást. Újra bebizonyosodott, hogy nem léteznek műfaji határok: a népi hangszereken megszólaló ősi dallamok és Bartók legelvontabb művei jól megférnek egymás mellett, addig soha nem tapasztalt zenei élményt hozva létre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.