Klasszikus

A nagy család

2014.07.22. 06:58
Ajánlom
Sikertörténet - sokszor találkozunk ezzel a szóval, de nem tudjuk, valódi tartalmat takar vagy csak üres frázis. A Crescendo Nyári Akadémia esetében azonban indokolt a használata, hiszen tíz éve él a fesztivál Sárospatakon, évről évre változatos kínálattal egyre többeket vonz. Idén sem lesz ez másképp, tudjuk meg az egyik művészeti vezetőtől, Dudás Esztertől. INTERJÚ

- Milyen céllal alapították meg a fesztivált?

- Az ötletet a másik művészeti vezetővel, Timothy Bentch operaénekessel folytatott beszélgetés nyomán kezdtük kidolgozni. Az volt a célunk, hogy a felnövekvő pályakezdő művészgenerációt segítsük, és a szakmai támogatás mellett súlyt helyezzünk a művész pálya emberi vonatkozásaira is. Az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány rendezésében megvalósuló fesztivál a húsz-harminc fős tanári karral együtt százhatvan fővel indult 2004-ben, mára ez a szám megduplázódott, több mint harminc országból érkeznek a Crescendo Nyári Akadémiára minden év augusztusában.

- Hogyan segítik a pályakezdőket?

- Minden évben arra törekszünk, hogy a nyári akadémia időszakán is túlmutasson a segítségünk. Már eddig is hirdettünk versenyeket, amelyeken a koncertezés mellett fellépéseket, pénzjutalmat is lehetett nyerni. Számos diákunk a nyári akadémián találkozik más egyetemek professzoraival, s a kapcsolatnak köszönhetően a későbbiekben ösztöndíjjal náluk tanulhatnak. Hozzájárultunk már különböző nemzetiségi összetételű kamaraegyüttesek megalakulásához is, illetve nemzetközi versenyekre, fontos koncertturnékra történő felkészüléshez.

- Ha ez zenei fesztivál, miért fordítanak kiemelt figyelmet az emberi tényezőkre?

- A nyári akadémia a Crescendo International keretében működik, vállaltan keresztény értékrendet képviselve. A nemzetközi szervezet komoly missziót folytat például a közép-afrikai Ruandában, ahol zeneiskolát alapított. Ars poeticájának lényege, hogy teljes emberekkel foglalkozik. A negyven-ötven fős nemzetközi tanári kar is rendszerint családostól érkezik, a több mint két hét során együtt étkezünk, együtt fagyizunk, együtt jövünk-megyünk, és természetesen együtt látogatjuk a programokat. A több mint háromszáz résztvevő - tanárok és diákok összessége - olyan, mintha egy nagy család lenne. A kínálat rendkívül széles: vonós, fúvós, énekes mesterkurzusok mellett eddig négyszer adtunk elő szcenírozott operát, képviselteti magát továbbá az orgona, a karvezetés, a gitár- és a kamarazene, valamint idén először a jazz.

- Miből finanszírozzák a rendezvényt?

- Számos más fesztiválhoz hasonlóan igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Természetesen a Crescendo International is segítséget nyújt, számos jótékonysági rendezvénnyel támogatja a nyári akadémia művészeit. Hátteret jelent az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány, valamint évről évre a helyi intézmények, amelyek kedvező feltételekkel biztosítanak szállást, étkezést, valamint helyszíneket a számunkra. Ezen felül egyéb szponzori támogatásokból, adományokból, pályázatokból, a résztvevők hozzájárulásaiból, részvételi díjakból gazdálkodunk.

- A jazz mellett milyen újdonságok gazdagítják az idei rendezvényt?

- Szakrális dal témában hirdetünk képzést az énekes mesterkurzuson belül, egyházi témájú dalok üzenetét kell minél hitelesebben tolmácsolni. Szintén új kezdeményezés, hogy Bach műveinek előadásaiból szervezünk kurzust és zenetörténeti előadásokat, a szóló vonós Bach-művek mellett kantáták, brandenburgi versenyek, versenyművek, egyéb vokális művek kerülnek terítékre. Azon egyszerű okból, hogy egy művész életében - legyen bármilyen hangszeres - Bach jelenti az alfát és az omegát.


A Crescendo Nyári Akadémia 2014. július 28 - augusztus 11. között kerül megrendezésre Tokajban. További információ a honlapon.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.