Klasszikus

A nagy család

2014.07.22. 06:58
Ajánlom
Sikertörténet - sokszor találkozunk ezzel a szóval, de nem tudjuk, valódi tartalmat takar vagy csak üres frázis. A Crescendo Nyári Akadémia esetében azonban indokolt a használata, hiszen tíz éve él a fesztivál Sárospatakon, évről évre változatos kínálattal egyre többeket vonz. Idén sem lesz ez másképp, tudjuk meg az egyik művészeti vezetőtől, Dudás Esztertől. INTERJÚ

- Milyen céllal alapították meg a fesztivált?

- Az ötletet a másik művészeti vezetővel, Timothy Bentch operaénekessel folytatott beszélgetés nyomán kezdtük kidolgozni. Az volt a célunk, hogy a felnövekvő pályakezdő művészgenerációt segítsük, és a szakmai támogatás mellett súlyt helyezzünk a művész pálya emberi vonatkozásaira is. Az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány rendezésében megvalósuló fesztivál a húsz-harminc fős tanári karral együtt százhatvan fővel indult 2004-ben, mára ez a szám megduplázódott, több mint harminc országból érkeznek a Crescendo Nyári Akadémiára minden év augusztusában.

- Hogyan segítik a pályakezdőket?

- Minden évben arra törekszünk, hogy a nyári akadémia időszakán is túlmutasson a segítségünk. Már eddig is hirdettünk versenyeket, amelyeken a koncertezés mellett fellépéseket, pénzjutalmat is lehetett nyerni. Számos diákunk a nyári akadémián találkozik más egyetemek professzoraival, s a kapcsolatnak köszönhetően a későbbiekben ösztöndíjjal náluk tanulhatnak. Hozzájárultunk már különböző nemzetiségi összetételű kamaraegyüttesek megalakulásához is, illetve nemzetközi versenyekre, fontos koncertturnékra történő felkészüléshez.

- Ha ez zenei fesztivál, miért fordítanak kiemelt figyelmet az emberi tényezőkre?

- A nyári akadémia a Crescendo International keretében működik, vállaltan keresztény értékrendet képviselve. A nemzetközi szervezet komoly missziót folytat például a közép-afrikai Ruandában, ahol zeneiskolát alapított. Ars poeticájának lényege, hogy teljes emberekkel foglalkozik. A negyven-ötven fős nemzetközi tanári kar is rendszerint családostól érkezik, a több mint két hét során együtt étkezünk, együtt fagyizunk, együtt jövünk-megyünk, és természetesen együtt látogatjuk a programokat. A több mint háromszáz résztvevő - tanárok és diákok összessége - olyan, mintha egy nagy család lenne. A kínálat rendkívül széles: vonós, fúvós, énekes mesterkurzusok mellett eddig négyszer adtunk elő szcenírozott operát, képviselteti magát továbbá az orgona, a karvezetés, a gitár- és a kamarazene, valamint idén először a jazz.

- Miből finanszírozzák a rendezvényt?

- Számos más fesztiválhoz hasonlóan igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Természetesen a Crescendo International is segítséget nyújt, számos jótékonysági rendezvénnyel támogatja a nyári akadémia művészeit. Hátteret jelent az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány, valamint évről évre a helyi intézmények, amelyek kedvező feltételekkel biztosítanak szállást, étkezést, valamint helyszíneket a számunkra. Ezen felül egyéb szponzori támogatásokból, adományokból, pályázatokból, a résztvevők hozzájárulásaiból, részvételi díjakból gazdálkodunk.

- A jazz mellett milyen újdonságok gazdagítják az idei rendezvényt?

- Szakrális dal témában hirdetünk képzést az énekes mesterkurzuson belül, egyházi témájú dalok üzenetét kell minél hitelesebben tolmácsolni. Szintén új kezdeményezés, hogy Bach műveinek előadásaiból szervezünk kurzust és zenetörténeti előadásokat, a szóló vonós Bach-művek mellett kantáták, brandenburgi versenyek, versenyművek, egyéb vokális művek kerülnek terítékre. Azon egyszerű okból, hogy egy művész életében - legyen bármilyen hangszeres - Bach jelenti az alfát és az omegát.


A Crescendo Nyári Akadémia 2014. július 28 - augusztus 11. között kerül megrendezésre Tokajban. További információ a honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.