Klasszikus

A nagy család

2014.07.22. 06:58
Ajánlom
Sikertörténet - sokszor találkozunk ezzel a szóval, de nem tudjuk, valódi tartalmat takar vagy csak üres frázis. A Crescendo Nyári Akadémia esetében azonban indokolt a használata, hiszen tíz éve él a fesztivál Sárospatakon, évről évre változatos kínálattal egyre többeket vonz. Idén sem lesz ez másképp, tudjuk meg az egyik művészeti vezetőtől, Dudás Esztertől. INTERJÚ

- Milyen céllal alapították meg a fesztivált?

- Az ötletet a másik művészeti vezetővel, Timothy Bentch operaénekessel folytatott beszélgetés nyomán kezdtük kidolgozni. Az volt a célunk, hogy a felnövekvő pályakezdő művészgenerációt segítsük, és a szakmai támogatás mellett súlyt helyezzünk a művész pálya emberi vonatkozásaira is. Az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány rendezésében megvalósuló fesztivál a húsz-harminc fős tanári karral együtt százhatvan fővel indult 2004-ben, mára ez a szám megduplázódott, több mint harminc országból érkeznek a Crescendo Nyári Akadémiára minden év augusztusában.

- Hogyan segítik a pályakezdőket?

- Minden évben arra törekszünk, hogy a nyári akadémia időszakán is túlmutasson a segítségünk. Már eddig is hirdettünk versenyeket, amelyeken a koncertezés mellett fellépéseket, pénzjutalmat is lehetett nyerni. Számos diákunk a nyári akadémián találkozik más egyetemek professzoraival, s a kapcsolatnak köszönhetően a későbbiekben ösztöndíjjal náluk tanulhatnak. Hozzájárultunk már különböző nemzetiségi összetételű kamaraegyüttesek megalakulásához is, illetve nemzetközi versenyekre, fontos koncertturnékra történő felkészüléshez.

- Ha ez zenei fesztivál, miért fordítanak kiemelt figyelmet az emberi tényezőkre?

- A nyári akadémia a Crescendo International keretében működik, vállaltan keresztény értékrendet képviselve. A nemzetközi szervezet komoly missziót folytat például a közép-afrikai Ruandában, ahol zeneiskolát alapított. Ars poeticájának lényege, hogy teljes emberekkel foglalkozik. A negyven-ötven fős nemzetközi tanári kar is rendszerint családostól érkezik, a több mint két hét során együtt étkezünk, együtt fagyizunk, együtt jövünk-megyünk, és természetesen együtt látogatjuk a programokat. A több mint háromszáz résztvevő - tanárok és diákok összessége - olyan, mintha egy nagy család lenne. A kínálat rendkívül széles: vonós, fúvós, énekes mesterkurzusok mellett eddig négyszer adtunk elő szcenírozott operát, képviselteti magát továbbá az orgona, a karvezetés, a gitár- és a kamarazene, valamint idén először a jazz.

- Miből finanszírozzák a rendezvényt?

- Számos más fesztiválhoz hasonlóan igyekszünk minden lehetőséget megragadni. Természetesen a Crescendo International is segítséget nyújt, számos jótékonysági rendezvénnyel támogatja a nyári akadémia művészeit. Hátteret jelent az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány, valamint évről évre a helyi intézmények, amelyek kedvező feltételekkel biztosítanak szállást, étkezést, valamint helyszíneket a számunkra. Ezen felül egyéb szponzori támogatásokból, adományokból, pályázatokból, a résztvevők hozzájárulásaiból, részvételi díjakból gazdálkodunk.

- A jazz mellett milyen újdonságok gazdagítják az idei rendezvényt?

- Szakrális dal témában hirdetünk képzést az énekes mesterkurzuson belül, egyházi témájú dalok üzenetét kell minél hitelesebben tolmácsolni. Szintén új kezdeményezés, hogy Bach műveinek előadásaiból szervezünk kurzust és zenetörténeti előadásokat, a szóló vonós Bach-művek mellett kantáták, brandenburgi versenyek, versenyművek, egyéb vokális művek kerülnek terítékre. Azon egyszerű okból, hogy egy művész életében - legyen bármilyen hangszeres - Bach jelenti az alfát és az omegát.


A Crescendo Nyári Akadémia 2014. július 28 - augusztus 11. között kerül megrendezésre Tokajban. További információ a honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.