Klasszikus

A nagyszebeniek vendégjátéka

2007.03.29. 00:00
Ajánlom
Pécsett a Pannon Filharmonikusok Európa Kulturális Fővárosainak Szimfonikus Zenekarai sorozatában csütörtökön a Nagyszebeni Állami Filharmonikusokat vendégeskednek, lévén Nagyszeben 2007-ben - Luxemburggal közösen - Európa Kulturális Fővárosa lesz.

A március 29-i koncerten az a nagyszebeni zenekar játszik, amelyet 1949-ben alapítottak "Filarmonica de Stat Sibiu" néven. Az együttes hatalmas szimfonikus és lírai repertoárral és számos rádió-, televízió-, lemez- és CD- felvétellel rendelkezik. Turnéztak például Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Oroszországban. Olyan sztárokkal játszottak már, mint: Valentin Gheorghiu, Stefan Ruha, Monique de la Bruchollerie, Svatoslav Richter, vagy a nálunk épp most a Budapesti Tavaszi Fesztiválon szereplő Dimitrij Baskirov. A 2004-2005-ös évadot a nagyszebeni zenekar már új helyén, a Tália Koncertteremben kezdte Beethoven IX. szimfóniájával.

A csellista Christian Florea Romániában született, számos nemzetközi versenyen nyert díjat a hetvenes évek végétől. A Zürichi Tonhalle Zenekar, a Zürichi Operazenekar és a Baden Badeni Rádió Szimfonikus Zenekarának szólistája. Karmesterként, szólistaként és menedzserként dolgozott madridi, barcelonai szimfonikus zenekarokkal, a bukaresti "George Enescu" Filharmonikus Zenekarral, a Monterrey-i Filharmonikusokkal és másokkal, így a nagyszebeni zenekarral is. Saját zenekart alapított Cristian Florea Kamarazenekar néven Freiburgban és jelenleg az Európai Szimfonikus Zenekar alapítója és menedzsere.

Petre Sbarcea karmester otthon, majd Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is folytatott tanulmányokat. 1957 – 1976-ig a kolozsvári opera karmestere és 1992-től igazgatója. 1960 óta a kolozsvári zeneakadémia professzora. 1976-1990-ig a Nagyszebeni Állami Filharmonikusok igazgatója és zeneigazgatója, jelenleg vezető karmestere.

(2007. március 29. 19:30 PTE Aula (Pécs) - A Nagyszebeni Állami Filharmonikusok koncertje - "A festői Románia"; Enescu: Preludium la unison; Mendelssohn: Hebridák - nyitány, op. 26; Elgar: e-moll csellóverseny, op. 85; Mozart: g-moll szimfónia, K 550; km.: Cristian Florea (cselló), vez.: Petre Sbarcea - Európa Kulturális Fővárosainak Szimfonikus Zenekarai sorozat, Lickl-bérlet, Gyermán-bérlet)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.