Klasszikus

A nagyterc ünnepe

2006.06.21. 00:00
Ajánlom
Amikor Jacques Lang, a legendás francia kulturális miniszter 1981 novemberében kinevezte zenei osztályvezetővé a nyugodt szívvel zseniálisnak mondható Maurice Fleuret-t, az újdonsült osztályvezető aligha sejtette, hogy egy aprócska ötlet teszi majd világszerte ismertté a nevét.

Fleuret volt ugyanis az, aki valamikor 1982 tavaszán úgy gondolta, szükség van egy napra, amikor a városok utcái megtelnek zenével, ha csak egy fél órára is. Mert 1982. június 21-én még csak félórásra tervezték a zene első ünnepét. Párizs utcáit este fél kilenc és kilenc között kívánták beoltani zenével. Természetesen már az első alkalom messze túlnőtt a tervezett idő- és térbeli kereteken, bár az talán ekkor még nem volt sejthető, hogy néhány év alatt valóságos világmozgalommá válik a Zeneünnep. Tavaly már 118 ország megszámlálhatatlan városában vonultak utcára az emberek a hivatalos nyár kezdetén, hogy néhány órára hódoljanak a hangok világának. 1997-ben aztán szervezeti formát öltött az ünnep, az adminisztrációval járó dolgok és az intézményesülés iránt oly lelkes Európában legalábbis: 16 európai város írta alá - mégpedig éppen Budapesten - a Zene európai ünnepének chartáját.

Hogy egész pontosan mit is ünneplünk június 21-én, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a klasszikus zene híveinek például aligha van oka az ünnepelésre, hiszen szeretett zenei világuk a végét járja, és egy efféle ünnep, amikor bárki hangszert ragadhat, hogy eljátssza legkedvesebb dalát vagy akár csak dallamát, tovább fokozza a gagyi térhódítását, a zene szent fogalmának felhígulását. Mások persze örömmel konstatálják, hogy ezen a napon végre a klasszikus zene is kilép a művészeti elit arborétumául szolgáló koncerttermek falai közül, de legalábbis nem támaszt anyagi feltételeket az arborétumba való belépéshez.

Egy barátom hároméves kisfia jut eszembe, aki most kezdi felfedezni a zenét. Kedvenc hangszere - már vagy kétéves kora óta - a tuba, ám otthon csak a zongorával köthet közelebbi ismeretséget. Nyomkodja a zongora billentyűit, egyiket a másik után, végigmászik a fehér és fekete elefántcsont lépcsőfokokon, szép sorjában, fentről le, aztán lentről fel. És akkor egy ponton a barátom úgy gondolta, itt az ideje megismertetni őt a nagyterccel, megmutatni neki ezt a különös minőséget, amelyet két hang - s nem is akármelyik két hang - együttes megszólaltatása hoz létre. Azóta a kisfiú a nagytercet hallgatja, lenyomja a zongorán a két megfelelő billentyűt, figyel, homlokára kiül a koncentráció, és arcát belakja a boldogság. Vajon a magyar zenésztársadalom tagjai, például a zongoristák, hány nagytercet szólaltattak meg életük során, s ezek közül mennyit voltak képesek ilyen mélységben átélni? S képesek lehetünk-e a mindennapi rohanásban mi magunk megállni egy pillanatra, keresni egy zongorát, leütni rajta a két megfelelő hangot és átélni a nagyterc boldogságát?

Nem tudom. De a zene ünnepén legalább kísérletet tehetünk rá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.