Klasszikus

A négyes szám bűvöletében

2008.03.19. 00:00
Ajánlom
Pernye András, zenetörténész, zenekritikus emlékének ajánlja négy világhírű művész, a 40 év klarinéttal című koncertet. Március 19-én a Zeneakadémián négy zeneszerző, Beethoven, Brahms, Schuman és Bartók műveit Berkes Kálmán, Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán és Perényi Miklós tolmácsolásában hallhatjuk.

A műsorban két olyan kompozíció is szerepel, melyet annak idején a legkiválóbb klarinétosok inspiráltak. Brahms trióját a korszak hangszerzsenije, Richard Mühlfeld ihlette, akit a szerző előszeretettel becézett "drága csalogánynak" vagy "klarinétkisasszonynak". 1938-ban Benny Goodman, a neves jazz-klarinétos azzal kereste meg Bartókot, hogy komponáljon rövid zongorakíséretes duót klarinétra és hegedűre. Berkes Kálmán és Kocsis Zoltán negyven évvel ezelőtt, még tizenévesen vállalkozott először a Bartók-mű megtanulására. Berkes az azóta eltelt négy évtizedben a legjelesebb magyar hegedűművészekkel és zongoristákkal játszotta a művet, idehaza és külföldön egyaránt. Perényi Miklóssal közel három évtizede muzsikál együtt, a két trió (Beethoven, Brahms) mindig is kettőjük kamarazenélésnek kitüntetett alkalmai közé tartozott. Beethoven B-dúr triója 1798-ban keletkezett. A variációs harmadik tételben Joseph Weigl vígoperájának (L’amor mariano, német címén Der Korsar oder Die Liebe) népszerű részletét, a tercettet dolgozta fel.

A negyedik zeneszerző, Schumann 1849-ben néhány karakterdarabot komponált zongorára és különböző hangszerre (oboára, klarinétra és kürtre). Az op. 73-as Fantasiestücke dallamhangszere a kéziratban klarinét volt, de gyakran játsszák hegedűn és gordonkán is.

(2008. március 19. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - 40 év klarinéttal; Beethoven: B-dúr trió, op. 11; Brahms: a-moll trió, op. 114; Schumann: Fantáziadarabok, op. 73; Bartók: Kontrasztok; km.: Berkes Kálmán (klarinét), Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora), Perényi Miklós (gordonka)

 
 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.