Klasszikus

A négyes szám bűvöletében

2008.03.19. 00:00
Ajánlom
Pernye András, zenetörténész, zenekritikus emlékének ajánlja négy világhírű művész, a 40 év klarinéttal című koncertet. Március 19-én a Zeneakadémián négy zeneszerző, Beethoven, Brahms, Schuman és Bartók műveit Berkes Kálmán, Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán és Perényi Miklós tolmácsolásában hallhatjuk.

A műsorban két olyan kompozíció is szerepel, melyet annak idején a legkiválóbb klarinétosok inspiráltak. Brahms trióját a korszak hangszerzsenije, Richard Mühlfeld ihlette, akit a szerző előszeretettel becézett "drága csalogánynak" vagy "klarinétkisasszonynak". 1938-ban Benny Goodman, a neves jazz-klarinétos azzal kereste meg Bartókot, hogy komponáljon rövid zongorakíséretes duót klarinétra és hegedűre. Berkes Kálmán és Kocsis Zoltán negyven évvel ezelőtt, még tizenévesen vállalkozott először a Bartók-mű megtanulására. Berkes az azóta eltelt négy évtizedben a legjelesebb magyar hegedűművészekkel és zongoristákkal játszotta a művet, idehaza és külföldön egyaránt. Perényi Miklóssal közel három évtizede muzsikál együtt, a két trió (Beethoven, Brahms) mindig is kettőjük kamarazenélésnek kitüntetett alkalmai közé tartozott. Beethoven B-dúr triója 1798-ban keletkezett. A variációs harmadik tételben Joseph Weigl vígoperájának (L’amor mariano, német címén Der Korsar oder Die Liebe) népszerű részletét, a tercettet dolgozta fel.

A negyedik zeneszerző, Schumann 1849-ben néhány karakterdarabot komponált zongorára és különböző hangszerre (oboára, klarinétra és kürtre). Az op. 73-as Fantasiestücke dallamhangszere a kéziratban klarinét volt, de gyakran játsszák hegedűn és gordonkán is.

(2008. március 19. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - 40 év klarinéttal; Beethoven: B-dúr trió, op. 11; Brahms: a-moll trió, op. 114; Schumann: Fantáziadarabok, op. 73; Bartók: Kontrasztok; km.: Berkes Kálmán (klarinét), Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora), Perényi Miklós (gordonka)

 
 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Zenés színház

Szántó Andrea: „Tőlem kérdezed, aki nem vagyok dívatípus?”

Mezzoszoprán és alt szerepekben egyaránt tündököl: Juditként érzékeny és megejtő, Carmenként vad és szenvedélyes. Ha nem söpri el a bemutatót a világjárvány, Kundry szerepében mutatkozott volna be az Operaház új Parsifal-előadásában. Szántó Andreát március elején faggattam operákról, operaszerepekről, de óhatatlanul is magasabb kérdések felé terelődött a beszélgetés.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.