Klasszikus

A négyszázadik 150koncert előadás Bukarestben

2008.09.25. 00:00
Ajánlom
Végéhez közeledik a 150koncert sorozat. A 150koncert négyszázadik hangversenyére a mai napon kerül sor Bukarestben. A négy éves múlttal rendelkező sorozat célja az, hogy olyan helyekre is eljusson a klasszikus gitárzene, ahova egyébként egyáltalán nem jut el. A kisebb falvakban, művelődési házakban, templomokban és iskolákban tartott előadások során több, mint tízezer gyermek nézője volt a koncerteknek.

Mester Sándor (MS3) 1994-ben abbahagyta szólókarrierjét a „fokális disztónia” nevű zenész betegség miatt, mely sok ismert szólista életét tette tönkre (Robert Schumann, Antal Imre, Leon Fleischer, David Leisner stb.). MS3-ról és a disztóniáról Hajdú Eszter fiatal dokumentumfilmes rendező filmet is készít, a forgatások a az elmúlt hetekben kezdődnek meg. MS3 a gitározás nélküli években zeneszerzést tanult, illetve feltalált egy egyedülálló szoftver technológiát és fájl formátumot, a Digimprot, amit azóta világsztárok is használtak (Roots Manuva, Erasure, Robbie Williams). www.yourspins.com

Róth Ede gitárművész és tanár segítségének köszönhetően tízéves megfeszített munka eredményeképpen MS3 keze meggyógyult és 2003-ban ismét koncertezni kezdett balatonfelvidéki falusi templomokban (Berhida, Tés, Ősi, Nádasdladány, Küngös, Csajág, Jenő stb.). Ezen koncertek alatt fogalmazódott meg az ötlet: minél több kisebb településre eljutni és megismertetni a klasszikus gitárt az emberekkel. Mester Sándor négy éve kezdte el a 150koncert elnevezésű klasszikus gitár sorozatát, ami egy nonprofit kultúrmisszió. A koncertek művelődési házakban, közösségi házakban, művészeti- és zeneiskolákban, általános iskolákban és gimnáziumokban, templomokban, nyugdíjas otthonokban, falunapokon, kiállítás-megnyitókon kerülnek megrendezésre.

2005-ben 150 koncertet adott 90 nap alatt a Balaton körül, 2006-ban 9 hónap alatt 150 koncertet országosan. 2007-2008 évben már regionális lett a 150koncert. 2007-ben Romániában Nagyszebenben (Sibiu, European Capital of Culture) és Cisnadioarában adott számos koncertet szabadtéri színpadokon, templomokban, román festők és írók kiállításmegnyitóin, könyvbemutatóin. A Bartók átiratok különös sikert arattak. A 150koncert utolsó évében, azaz 2009-ben Szlovákiában és Szerbiában is lesznek koncertek.

„Két éve egyik koncert után Györgytarlón odajött hozzám egy középkorú férfi és azt mondta, hogy szeretne úgy villanyt szerelni, mint ahogy én gitározok.” - mondja MS3.

A fáradhatatlan gitárművész idén szeptemberben ismét Romániában játszik az MS3 barokk trióval: Bukarestben, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán és még más magyarlakta területeken is.

A turnét nyomon lehet követni a www.150koncert.com oldalon, ahol rengeteg videó is található az elmúlt évek koncertjeiről, videó-blogszerűen. A zavarbaejtően személyes hangvételű blogon, betekintést nyerhetünk egy egyfolytában utazó, koncertező zenész hétköznapi és magánéletébe is. A 150koncertet 2005-ben a Szerencsejáték Rt., 2006-ban az NKA és a SAAB a harmadik - jelenleg is zajló - turnét a WebMa Kft. támogatja.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.
Klasszikus ajánló

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.