Klasszikus

A négyszázadik 150koncert előadás Bukarestben

2008.09.25. 00:00
Ajánlom
Végéhez közeledik a 150koncert sorozat. A 150koncert négyszázadik hangversenyére a mai napon kerül sor Bukarestben. A négy éves múlttal rendelkező sorozat célja az, hogy olyan helyekre is eljusson a klasszikus gitárzene, ahova egyébként egyáltalán nem jut el. A kisebb falvakban, művelődési házakban, templomokban és iskolákban tartott előadások során több, mint tízezer gyermek nézője volt a koncerteknek.

Mester Sándor (MS3) 1994-ben abbahagyta szólókarrierjét a „fokális disztónia” nevű zenész betegség miatt, mely sok ismert szólista életét tette tönkre (Robert Schumann, Antal Imre, Leon Fleischer, David Leisner stb.). MS3-ról és a disztóniáról Hajdú Eszter fiatal dokumentumfilmes rendező filmet is készít, a forgatások a az elmúlt hetekben kezdődnek meg. MS3 a gitározás nélküli években zeneszerzést tanult, illetve feltalált egy egyedülálló szoftver technológiát és fájl formátumot, a Digimprot, amit azóta világsztárok is használtak (Roots Manuva, Erasure, Robbie Williams). www.yourspins.com

Róth Ede gitárművész és tanár segítségének köszönhetően tízéves megfeszített munka eredményeképpen MS3 keze meggyógyult és 2003-ban ismét koncertezni kezdett balatonfelvidéki falusi templomokban (Berhida, Tés, Ősi, Nádasdladány, Küngös, Csajág, Jenő stb.). Ezen koncertek alatt fogalmazódott meg az ötlet: minél több kisebb településre eljutni és megismertetni a klasszikus gitárt az emberekkel. Mester Sándor négy éve kezdte el a 150koncert elnevezésű klasszikus gitár sorozatát, ami egy nonprofit kultúrmisszió. A koncertek művelődési házakban, közösségi házakban, művészeti- és zeneiskolákban, általános iskolákban és gimnáziumokban, templomokban, nyugdíjas otthonokban, falunapokon, kiállítás-megnyitókon kerülnek megrendezésre.

2005-ben 150 koncertet adott 90 nap alatt a Balaton körül, 2006-ban 9 hónap alatt 150 koncertet országosan. 2007-2008 évben már regionális lett a 150koncert. 2007-ben Romániában Nagyszebenben (Sibiu, European Capital of Culture) és Cisnadioarában adott számos koncertet szabadtéri színpadokon, templomokban, román festők és írók kiállításmegnyitóin, könyvbemutatóin. A Bartók átiratok különös sikert arattak. A 150koncert utolsó évében, azaz 2009-ben Szlovákiában és Szerbiában is lesznek koncertek.

„Két éve egyik koncert után Györgytarlón odajött hozzám egy középkorú férfi és azt mondta, hogy szeretne úgy villanyt szerelni, mint ahogy én gitározok.” - mondja MS3.

A fáradhatatlan gitárművész idén szeptemberben ismét Romániában játszik az MS3 barokk trióval: Bukarestben, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán és még más magyarlakta területeken is.

A turnét nyomon lehet követni a www.150koncert.com oldalon, ahol rengeteg videó is található az elmúlt évek koncertjeiről, videó-blogszerűen. A zavarbaejtően személyes hangvételű blogon, betekintést nyerhetünk egy egyfolytában utazó, koncertező zenész hétköznapi és magánéletébe is. A 150koncertet 2005-ben a Szerencsejáték Rt., 2006-ban az NKA és a SAAB a harmadik - jelenleg is zajló - turnét a WebMa Kft. támogatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.