Klasszikus

A négyszázadik 150koncert előadás Bukarestben

2008.09.25. 00:00
Ajánlom
Végéhez közeledik a 150koncert sorozat. A 150koncert négyszázadik hangversenyére a mai napon kerül sor Bukarestben. A négy éves múlttal rendelkező sorozat célja az, hogy olyan helyekre is eljusson a klasszikus gitárzene, ahova egyébként egyáltalán nem jut el. A kisebb falvakban, művelődési házakban, templomokban és iskolákban tartott előadások során több, mint tízezer gyermek nézője volt a koncerteknek.

Mester Sándor (MS3) 1994-ben abbahagyta szólókarrierjét a „fokális disztónia” nevű zenész betegség miatt, mely sok ismert szólista életét tette tönkre (Robert Schumann, Antal Imre, Leon Fleischer, David Leisner stb.). MS3-ról és a disztóniáról Hajdú Eszter fiatal dokumentumfilmes rendező filmet is készít, a forgatások a az elmúlt hetekben kezdődnek meg. MS3 a gitározás nélküli években zeneszerzést tanult, illetve feltalált egy egyedülálló szoftver technológiát és fájl formátumot, a Digimprot, amit azóta világsztárok is használtak (Roots Manuva, Erasure, Robbie Williams). www.yourspins.com

Róth Ede gitárművész és tanár segítségének köszönhetően tízéves megfeszített munka eredményeképpen MS3 keze meggyógyult és 2003-ban ismét koncertezni kezdett balatonfelvidéki falusi templomokban (Berhida, Tés, Ősi, Nádasdladány, Küngös, Csajág, Jenő stb.). Ezen koncertek alatt fogalmazódott meg az ötlet: minél több kisebb településre eljutni és megismertetni a klasszikus gitárt az emberekkel. Mester Sándor négy éve kezdte el a 150koncert elnevezésű klasszikus gitár sorozatát, ami egy nonprofit kultúrmisszió. A koncertek művelődési házakban, közösségi házakban, művészeti- és zeneiskolákban, általános iskolákban és gimnáziumokban, templomokban, nyugdíjas otthonokban, falunapokon, kiállítás-megnyitókon kerülnek megrendezésre.

2005-ben 150 koncertet adott 90 nap alatt a Balaton körül, 2006-ban 9 hónap alatt 150 koncertet országosan. 2007-2008 évben már regionális lett a 150koncert. 2007-ben Romániában Nagyszebenben (Sibiu, European Capital of Culture) és Cisnadioarában adott számos koncertet szabadtéri színpadokon, templomokban, román festők és írók kiállításmegnyitóin, könyvbemutatóin. A Bartók átiratok különös sikert arattak. A 150koncert utolsó évében, azaz 2009-ben Szlovákiában és Szerbiában is lesznek koncertek.

„Két éve egyik koncert után Györgytarlón odajött hozzám egy középkorú férfi és azt mondta, hogy szeretne úgy villanyt szerelni, mint ahogy én gitározok.” - mondja MS3.

A fáradhatatlan gitárművész idén szeptemberben ismét Romániában játszik az MS3 barokk trióval: Bukarestben, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán és még más magyarlakta területeken is.

A turnét nyomon lehet követni a www.150koncert.com oldalon, ahol rengeteg videó is található az elmúlt évek koncertjeiről, videó-blogszerűen. A zavarbaejtően személyes hangvételű blogon, betekintést nyerhetünk egy egyfolytában utazó, koncertező zenész hétköznapi és magánéletébe is. A 150koncertet 2005-ben a Szerencsejáték Rt., 2006-ban az NKA és a SAAB a harmadik - jelenleg is zajló - turnét a WebMa Kft. támogatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.