Klasszikus

A Nemzeti Énekkar Nagyszentmiklóson

2016.03.29. 10:00
Ajánlom
Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként a Nemzeti Énekkar április 2-án, a világhírű zeneszerző, zenetudós szülővárosában ad hangversenyt.
"Bartókot nem lehet fütyülni, Bartók zenéje olyan, ami nagyon mélyről jön, zsigerileg érzi az ember a nyelvezetét, azt a nagyon magyaros zenét, amit gyermekkorunk óta a Mikrokozmoszán és a Gyermekeknek sorozatán keresztül kaptunk, játszottunk és tanultunk. Ennek ellenére nagyon kevesen vannak olyanok, akik akár egy frázist meg tudnának szólaltatni a szerzőtől, vagy el tudnának énekelni egy periódust Bartóktól. Mégis valahol mélyen ott van a vérkeringésünkben és én azt várom ettől az évtől, hogy újraértelmezzük a darabjait, hogy sok hangversenyen ott legyenek a Bartók művek és csiszolódjanak, tanuljunk belőle mi magunk is.” – mondta Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A nagyszentmiklósi megemlékezés a Nákó-kastély előtti Bartók szobornál tartandó koszorúzással kezdődik, ahol a kórus elénekli a magyar, a román és az Európai Unió himnuszát. A rendezvény az Avilai Szent Teréz Római Katolikus Templomban folytatódik, itt fellép a szegedi, kiváló népzenészekből alakult Mentés Másként Trió, valamint az Aradi Filharmonikusok kamarazenekara is. Ezt követően kerül sor a Nemzeti Énekkar hangversenyére. Az est programjának gerincét magyar kompozíciók alkotják, melyek között felcsendül Bartók 27 egynemű kari darabjaiból összeállított válogatás a Nemzeti Énekkar nőikarának tolmácsolásában, majd az együttes férfikara Bartók Est című kompozícióját szólaltja meg.

Somos Csaba

Somos Csaba

Somos Csaba karigazgató úgy állította össze a műsort, hogy Bartók mellett helyet kapjon Kodály, valamint erdélyi komponisták egy-egy darabja is. Elsőként Kodály Jézus és a kufárok c. műve csendül fel, majd az említett Bartók kompozíciókon kívül az Erdélyből származó Gyöngyösi Levente Missa Lux et Origo című darabjából a Gloria tétel csendül fel. A koncertet Orbán György Cor mundum szerzeményével zárják

A Nemzeti Énekkar a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság meghívásának tesz eleget. Tamás Sándor, a Társaság alapítója és elnöke 2001 óta ápolja Bartók Béla emlékét, őrzi szellemiségét és mindent megtesz, hogy a halhatatlan mester életművét közkinccsé tegye a szülővárosban és annak vonzáskörzetében. A megalakulásuk kezdetén jelentős segítséget kapott Kocsis Zoltántól. Azóta eltelt 15 év, ezalatt több, mint 60 hangverseny valósult meg. Tamás Sándort a másfél évtizedes munkássága elismeréséül több ízben is kitüntették, 2006-ban a magyar Művészetért Kuratórium Bartók Emlékdíjjal, 2012-ben az Artisjus Zenei Alapítvány a magyar kortárs zene kiterjesztése terén szerzett eredményeiért Pro Artibus Artisjus éremmel díjazták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.