Klasszikus

A Nemzeti Énekkar Nagyszentmiklóson

2016.03.29. 10:00
Ajánlom
Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából indított emlékév részeként a Nemzeti Énekkar április 2-án, a világhírű zeneszerző, zenetudós szülővárosában ad hangversenyt.
"Bartókot nem lehet fütyülni, Bartók zenéje olyan, ami nagyon mélyről jön, zsigerileg érzi az ember a nyelvezetét, azt a nagyon magyaros zenét, amit gyermekkorunk óta a Mikrokozmoszán és a Gyermekeknek sorozatán keresztül kaptunk, játszottunk és tanultunk. Ennek ellenére nagyon kevesen vannak olyanok, akik akár egy frázist meg tudnának szólaltatni a szerzőtől, vagy el tudnának énekelni egy periódust Bartóktól. Mégis valahol mélyen ott van a vérkeringésünkben és én azt várom ettől az évtől, hogy újraértelmezzük a darabjait, hogy sok hangversenyen ott legyenek a Bartók művek és csiszolódjanak, tanuljunk belőle mi magunk is.” – mondta Somos Csaba a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A nagyszentmiklósi megemlékezés a Nákó-kastély előtti Bartók szobornál tartandó koszorúzással kezdődik, ahol a kórus elénekli a magyar, a román és az Európai Unió himnuszát. A rendezvény az Avilai Szent Teréz Római Katolikus Templomban folytatódik, itt fellép a szegedi, kiváló népzenészekből alakult Mentés Másként Trió, valamint az Aradi Filharmonikusok kamarazenekara is. Ezt követően kerül sor a Nemzeti Énekkar hangversenyére. Az est programjának gerincét magyar kompozíciók alkotják, melyek között felcsendül Bartók 27 egynemű kari darabjaiból összeállított válogatás a Nemzeti Énekkar nőikarának tolmácsolásában, majd az együttes férfikara Bartók Est című kompozícióját szólaltja meg.

Somos Csaba

Somos Csaba

Somos Csaba karigazgató úgy állította össze a műsort, hogy Bartók mellett helyet kapjon Kodály, valamint erdélyi komponisták egy-egy darabja is. Elsőként Kodály Jézus és a kufárok c. műve csendül fel, majd az említett Bartók kompozíciókon kívül az Erdélyből származó Gyöngyösi Levente Missa Lux et Origo című darabjából a Gloria tétel csendül fel. A koncertet Orbán György Cor mundum szerzeményével zárják

A Nemzeti Énekkar a Nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság meghívásának tesz eleget. Tamás Sándor, a Társaság alapítója és elnöke 2001 óta ápolja Bartók Béla emlékét, őrzi szellemiségét és mindent megtesz, hogy a halhatatlan mester életművét közkinccsé tegye a szülővárosban és annak vonzáskörzetében. A megalakulásuk kezdetén jelentős segítséget kapott Kocsis Zoltántól. Azóta eltelt 15 év, ezalatt több, mint 60 hangverseny valósult meg. Tamás Sándort a másfél évtizedes munkássága elismeréséül több ízben is kitüntették, 2006-ban a magyar Művészetért Kuratórium Bartók Emlékdíjjal, 2012-ben az Artisjus Zenei Alapítvány a magyar kortárs zene kiterjesztése terén szerzett eredményeiért Pro Artibus Artisjus éremmel díjazták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.