Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok 2005/06-os szezonja

2005.04.29. 00:00
Ajánlom
A 2005-2006-os évad lesz a Nemzeti Filharmonikusok első teljes szezonja új otthonukban, a Művészetek Palotájában, ahova januárban költöztek be, s ahol végre helyet kapott az intézmény valamennyi részlege: a zenekar, az énekkar, a kottatár és az adminisztráció.

A következő évad összes nagyzenekari bérleti hangversenyét a csodálatos akusztikájú Nemzeti Hangversenyteremben rendezik. Hat-hat koncertből álló Ferencsik- és Klemperer-bérletük mellett meghirdetnek egy harmadik, ugyancsak hat hangversenyből álló sorozatot is, amely a húsz éves Nemzeti Énekkart állítja középpontba: e jubileumi bérlet minden egyes előadásán elhangzik majd egy-egy oratorikus mű, s mellette néhány alkalommal egy-egy zongoraverseny vagy más zenekari darab is.

A nagyzenekari koncerteken számos nagyszerű külföldi és magyar vendégkarmester és -szólista is fellép, többek között Leopold Hager, John Axelrod, Alan Buribayev, Michail Jurowsky, Misha Santora és Peskó Zoltán karmester, Kun Woo Paik, Ingrid Fliter, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Mocsári Károly, Oravecz György és Zsoldos Bálint zongoraművész, Pekka Kuusisto és Kokas Katalin hegedűművész (utóbbi most brácsaművészi minőségében), Perényi Miklós gordonkaművész, valamint kiváló énekesek egész sora, Gunji Tadayoshitól és Fokanov Anatolijtól Wiedemann Bernadettig és Korondi Annáig. Természetesen több hangversenyt vezényel Kocsis Zoltán, kettőt Antal Mátyás, egyet pedig Berkes Kálmán.

A Művészetek Palotája kisebb termébe, a Fesztivál Színházba „Varázsdallal, muzsikával” hívják, várják a 7-14 éves gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket 2006 tavaszán. E három vasárnap délelőtt Novák János vezetésével valóban a zene varázslatával ismerkedhetnek meg mindazok, akik bérletet váltanak erre a sorozatra.

Folytatódik az NFZ tagjai által szerkesztett és összeállított, az idei évadban elindított kamarazenei sorozat az MTA Dísztermében. A tapasztalatok azt mutatják, e bensőséges hangulatú koncertek még közelebb hozzák egymáshoz a muzsikusokat és közönségüket.

A jövő évad bérleteiből a Nemzeti Filharmonikusok Baráti Körének tagjai már a nyilvános árusítás megkezdése előtt vásárolhatnak, május 9-től viszont az ismert budapesti jegyirodákban mindenki hozzájuthat a bérletekhez. Ezek május 2-tól a Nemzeti Filharmonikusok honlapján is megtalálhatók. A teljes programot tartalmazza (magyarul és angolul) a Nemzeti Filharmonikusok könyvnyi vastagságú, CD-formátumú Koncertnaptára is, amely beszerezhető a jegyirodákban, illetve a kulturális élet más színterein. Felvilágosítás telefonon: 411-6651, e-mailen: info@filharmonikusok.hu

Nyári Beethoven-estek Martonvásáron

Immár 47 éve minden nyáron felcsendülnek Beethoven művei Martonvásáron, a Brunszvik-kastély festői szépségű parkjában, ahol idén is a Nemzeti Filharmonikusok várják a komponista magyar és külföldi rajongóit. Három egymást követő szombaton, 2005. július 16-án, 23-án és 30-án este 7 órától hallgathatja meg a közönség Beethoven megunhatatlan műveit: 16-án a III. Leonóra-nyitányt, valamint az I. és az V. szimfóniát Ondrej Lenard vezényletével, 23-án a III. szimfóniát és a Kismartoni misét Kesselyák Gergely, 30-án a Karfantáziát és a IX. szimfóniát Antal Mátyás dirigálásával. E koncertekre a jegyek árusítása a jövő évi bérletekével egy időben, május 9-én kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.