Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok Angliában és Írországban

2003.10.31. 00:00
Ajánlom
Ismét nagyszabású turnéra indult a Nemzeti Filharmonikus Zenekar: október 31-én utaztak Angliába, ahol Londontól Coventryig és Sheffieldtől Newcastle-ig tizenhárom koncertet adnak, egyszer pedig Írországban, Dublinban is fellépnek.

A croydoni Fairfield Halls-beli előadás november 6-án az angliai magyar évad nyitóhangversenye lesz, amely a Magyar Magic – Névjegyünk Európában című projekt egyik nagyszabású rendezvénye, melynek fővédnöke II. Erzsébet angol királynő és Mádl Ferenc köztársasági elnök. Valamennyi hangversenyt Kocsis Zoltán vezényli – hét alkalommal –, Mozart B-dúr zongoraversenyének szólistájaként pedig hangszere mellől dirigálja együttesét.

A turnéra egy másik nagyszerű magyar zongorista is elkíséri a zenekart: Jandó Jenő Bartók III. és Liszt A-dúr zongoraversenyének közreműködőjeként lép több ízben pódiumra. A fiatal magyar tenoristát, Fekete Attilát a Kocsis által hangszerelt Rahmanyinov-dalokban hallhatja majd a közönség. Az említett műveken kívül többek között felcsendül még Richard Strauss Macbeth-je, Ravel Bolerója, Kodály Háry Jánosának Intermezzója, Dvořák IX. szimfóniája és George Benjamin Sudden Time című műve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.