Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok Bécsben

2013.11.12. 15:41
Ajánlom
A bécsi Konzerthausban fejeződött be a Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyolc koncertből álló turnéja. A hangversenyeken Baiba Skride lett hegedűművész és testvére, Lauma Skride zongoraművész, valamint Nikolai Tokarev lépett pódiumra a zenekar mellett, a karmester Kocsis Zoltán volt.

Ahogy november 11-én este Bécsben is, a turnén mindvégig telt ház előtt adták a koncerteket. A vendégjáték a hollandiai Eindhovenben indult november 2-án - idézte fel az MTI-nek Kovács Géza, a zenekar főigazgatója. A turné további állomásain - Kölnben, Düsseldorfban, Friedrichshafenben, Freiburgban, Stuttgartban és Regensburgban - is jelentős, általában kétezer fős koncerttermekben léptek föl.

"Azt tapasztaltuk, hogy a romantikus túlsúlyú programok ma is népszerűek, persze más-más neves előadók tolmácsolásában. Előttünk a Bécsi Filharmonikusok jártak e helyeken, utánunk a Helsinki Filharmonikusok és a Birminghami Szimfonikusok, ez nagy felelősséget ró a muzsikusokra" - részletezte a főigazgató. Kocsis Zoltán együttműködése a fiatal, virtuóz szólistákkal nemcsak az együttes tagjait, a kritikusokat, hanem a közönséget is megragadta - számolt be a tapasztalatokról Kovács Géza. Bécsben például felfigyeltek az első részben fellépő Nikolai Tokarevre, aki ott maradt a nézőtéren, és Rahmanyinov II. szimfóniája után zajosan ünnepelte Kocsis Zoltánt és együttesét.

"Rendkívül jó kritikákat kaptunk, de volt egy-két cikk, ami szakmai mezbe próbált öltöztetni valamiféle politikai szándékot, ezeket mi figyelmen kívül hagyjuk" - hangsúlyozta a főigazgató, hozzátéve, hogy az egyik legrangosabb koncertiroda, a Schmid képviselője is szintén elégedett volt és hosszú távú terveket sző, például Mumbaiba és Bogotába terveznek fellépéseket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.