Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok Berlinben

2006.09.14. 00:00
Ajánlom
Külföldön kezdi idei évadját a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Szeptember 15-én és 16-án a Berlini Filharmónia 1100 személyes kamaratermében lépnek fel, Európa egyik legrangosabb eseményén: a Berlini Ünnepi Játékokon.

Az együttes Kurtág György személyes kérésére játszik éppen itt, Kocsis Zoltán vezényletével. 18 évvel ezelőtt, 1988. október 16-án ebben a teremben mutatták be Kocsis Zoltán közreműködésével Kurtág neki és Eötvös Péternek ajánlott, op. 27 no. 1-es …quasi una fantasia… című művét, amelyet a Berlini Ünnepi Játékok megrendelésére komponált.

Szeptember 16-án ez a mű is megszólal Kocsis és az Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, a nagyszerű francia zongoraművész, Jean-Efflam Bavouzet közreműködésével. Ugyancsak ő a szólistája – Perényi Miklóssal együtt – Kurtág Kettősversenyének, akitől ezen az estén még egy mű, a Grabstein für Stefan is elhangzik.

A hangverseny második részében Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darabját játssza el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Előző esti koncertjükön Bartók három kompozícióját – az Erdélyi táncokat, a Román népi táncokat és a Divertimentót –, köztük pedig Webern, illetve Szőllősy András egy-egy vonószenekarra írott művét hallgathatja meg a fesztivál közönsége.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.