Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok „búcsúja” a Zeneakadémiától

2005.02.10. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok február 10-én és 11-én tartják ez évi két utolsó zeneakadémiai koncertjüket. A közelmúltban költöztek be új otthonukba, a Művészetek Palotájába, s február végétől már minden nagyzenekari estjük helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem lesz.

Február 10-én a zenekar, másnap pedig az énekkar „búcsúzik el” a Zeneakadémiától. Csütörtökön Kocsis Zoltán vezényletével, háromnegyedrészt francia műsorral lépnek fel. Dukas legismertebb darabja, A bűvészinas és Debussy népszerű műve, A tenger alkotja a program keretét, közöttük elhangzik Fauré ritkábban játszott Balladája. A műsor nem francia negyede, a „kakukktojás” Richard Strauss Burleske-je – mindkét zongorára és zenekarra írott mű szólistája a nagyszerű francia zongoraművész, Michel Dalberto lesz. Pénteken Fürst János Bruckner-estet vezényel – a csak elvétve hallható „Nulladik” szimfóniát és az f-moll misét – a Nemzeti Énekkar és a MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint kitűnő énekes szólisták (Somogyi Eszter, Lehőcz Andrea, Kovács István) közreműködésével. A tenorista Timothy Bentch néhány nappal az előadás előtt megbetegedett, ezért beugrással Gavodi Zoltán, a Nemzeti Énekkar tagja veszi át szerepét.

Két nappal később, február 13-án, vasárnap délelőtt a zenekar és az énekkar művészei a Millenáris Teátrumban lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok „Beszélő zene” elnevezésű ifjúsági bérletének második koncertjén, Ránki György Muzsikus Péter Hangszerországban című darabjában, Antal Mátyás vezényletével.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.