Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok „búcsúja” a Zeneakadémiától

2005.02.10. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok február 10-én és 11-én tartják ez évi két utolsó zeneakadémiai koncertjüket. A közelmúltban költöztek be új otthonukba, a Művészetek Palotájába, s február végétől már minden nagyzenekari estjük helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem lesz.

Február 10-én a zenekar, másnap pedig az énekkar „búcsúzik el” a Zeneakadémiától. Csütörtökön Kocsis Zoltán vezényletével, háromnegyedrészt francia műsorral lépnek fel. Dukas legismertebb darabja, A bűvészinas és Debussy népszerű műve, A tenger alkotja a program keretét, közöttük elhangzik Fauré ritkábban játszott Balladája. A műsor nem francia negyede, a „kakukktojás” Richard Strauss Burleske-je – mindkét zongorára és zenekarra írott mű szólistája a nagyszerű francia zongoraművész, Michel Dalberto lesz. Pénteken Fürst János Bruckner-estet vezényel – a csak elvétve hallható „Nulladik” szimfóniát és az f-moll misét – a Nemzeti Énekkar és a MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint kitűnő énekes szólisták (Somogyi Eszter, Lehőcz Andrea, Kovács István) közreműködésével. A tenorista Timothy Bentch néhány nappal az előadás előtt megbetegedett, ezért beugrással Gavodi Zoltán, a Nemzeti Énekkar tagja veszi át szerepét.

Két nappal később, február 13-án, vasárnap délelőtt a zenekar és az énekkar művészei a Millenáris Teátrumban lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok „Beszélő zene” elnevezésű ifjúsági bérletének második koncertjén, Ránki György Muzsikus Péter Hangszerországban című darabjában, Antal Mátyás vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.