Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok évadzáró koncertje

2006.06.07. 00:00
Ajánlom
Június 9-én, pénteken este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül sor a Nemzeti Filharmonikusok évadzáró hangversenyére, Kocsis Zoltán vezényletével.

Az est egy kortárs magyar művel, az 1999-ben elhunyt Bozay Attila harminc évvel ezelőtt írott, Eötvös Péternek ajánlott második Pezzo sinfonicójával indul, melynek előadó-apparátusa is különleges: két zongora, kettős zenekar és ütők. A most záruló szezonban a Nemzeti Filharmonikusok jó néhány kortárs magyar szerző műveit eljátszották – emlékezetes Jeney Zoltán Halotti szertartásának, Dubrovay László ütőkre és zenekarra írott Concertójának, illetve Kurtág György több művének előadása –, ebbe a sorba illeszkedik a Bozay-darab megszólaltatása is.
A koncert következő száma Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára című, 1934-ben keletkezett kompozíciója. Rahmanyinov Paganini 24. caprice-ának híres témáját választotta műve kiindulópontjául, ugyanazt a témát, amelyet már Liszt is feldolgozott, s amelyre Brahms két variációsorozatot is komponált. (A huszadik század második felében egyébként Lutosławski írt változatokat ugyanerre a témára, szintén zongorára és zenekarra). A mű szólistájaként Oravecz György lép pódiumra. Befejezésül egy rendkívül népszerű mű, Dvorák IX. Újvilág szimfóniája hangzik majd el.

június 9. péntek 19:30, Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Könyv

Alkoholista anyáról szóló első regény kapta az idei Booker-díjat

A skóciai születésű, Amerikában élő Douglas Stuart könyve érdemelte ki a legrangosabb brit irodalmi elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.