Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok kamaraestje

2007.06.05. 00:00
Ajánlom
Június 8-án, pénteken este az MTA Roosevelt téri dísztermében kerül sor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar muzsikusainak ez évi utolsó kamarakoncertjére, igen érdekes műsorral.

Nyitó számként Debussy két, eredetileg zongorára komponált Arabeszkje Kocsis Zoltán átiratában hangzik el, egy fúvósokat, nagybőgőt és hárfát magában foglaló, héttagú kamaraegyüttes előadásában. Ugyanezek a fúvósok szólaltatják meg – immár nagybőgő és hárfa nélkül – a francia zeneszerző fiatalakori, 1880-ból származó Danse bohémienne című zongoradarabjának ugyancsak Kocsis által hangszerelt verzióját. Az első részt Debussy 1915 őszén keletkezett, fuvolára, brácsára és hárfára írott Triószonátája zárja, melyben a szerző már jórészt megszabadul a tonális kötöttségektől.

A második rész Schönberg 1924-ben befejezett, op. 26-os Fúvósötösével indul, amely egyik legkorábbi példája a zeneszerző új, a tizenkét fokú hangsort bevezető kompozíciós módszerének. A mű előadásában az UMZE néhány tagja is közreműködik, mint például a fuvolista Ittzés Gergely és a klarinétos Klenyán Csaba. A koncertet Enescu népszerű I. román rapszódiájának Kovács Béla által két klarinétra és zongorára átírt változata zárja – a zongoraszólamot Mali Emese játssza.

(2007. június 8. 19:30 MTA Díszterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistáinak kamarakoncertje; Debussy-Kocsis: Arabeszk, No. 1, 2; Danse bohémienne; Debussy: Triószonáta; Schönberg: Fúvósötös; Enescu-Kovács Béla: I. rapszódia; km.: Szabó Anita, Móré Irén (fuvola), Kiss József, Horváth Béla (oboa), Szatmári Zsolt, Németh József (klarinét), Bokor Pál (fagott), Gál László (kürt), Sztankov Iván (bőgő), Sipkay Deborah (hárfa), Porzsolt György (brácsa), Mali Emese (zongora); vendég: az UMZE Kamaraegyüttes tagjai: Ittzés Gergely (fuvola), Klenyán Csaba (klarinét), Jankó Attila (fagott), Kovalcsik András (kürt)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.