Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok „meghódították” Amerikát

2003.03.24. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a múlt héten érkezett haza két hónapos egyesült államokbeli turnéjáról, amelyen – tizennyolc évi szünet után – mind az ottani közönségnek, mind a szakmának bebizonyította, hogy nemzetközi mércével mérve is a legjobbak között a helye.

A kritikusok szinte mindenhol egyöntetű lelkesedéssel és elismeréssel írtak az együttes produkciójáról. „A teljes zenekar olyan tökéletesen játszott hangszerén, hogy azzal szinte az összes amerikai zenekart megszégyenítette” – írja a New York-i koncertről szóló kritikájában Frederick L. Kirshnit, a három földrészt behálózó, tekintélyes internetes komolyzenei lap, a ConcertoNet.com kritikusa, majd így folytatja: „Majdhogynem túlzásnak tűnik bárkit is kiemelni, de nem állhatom meg, hogy ne szóljak Szabó Anita fuvolista csillogó játékáról a szólókban, vagy a mesés együttes lelkének tűnő Rudolf András brácsájának bársonyos, nemes fényű hangjáról. (…) Ez a délután kétségkívül a szezon eddigi legnagyobb zenei élménye volt” – összegzi véleményét a New York-i kritikus.

A dél-karolinai Greenville-ben tartott hangversenyről Ann Hicks írt elragadtatott beszámolót: „Hamar tökéletes egyensúlyt tartott a szólista és a zenekar között, és a Liszt-mű [az Esz-dúr zongoraverseny] megrázó, szenvedélyes és tökéletesen kidolgozott előadásban szólalt meg vezényletével. A hangverseny utolsó számát, Csajkovszkij Negyedik szimfóniáját a Filharmonikusok szintén tökéletes odafigyeléssel, lebilincselő játékkal interpretálták. Az est megkoronázásaképpen pedig mi mást is játszhattak volna, mint Brahms magával ragadó Első magyar táncát. Az este során Hamar karmester engem önkéntelenül is egy bűvészre emlékeztetett, ahogy egymás után húzza elő cilinderéből a formás, szép fehér nyulakat. A bűvész csodanyulai ezen az estén a zenekar csodás fafúvósai, hihetetlen kürtösei és lenyűgöző vonósai voltak, akik mind feledhetetlen teljesítményt nyújtottak.” A hatalmas havazás miatt elmaradt fairfaxi koncertet a zenekar bő két héttel később pótolta, amikor – a feszített programban adódó kevés szabadnapok egyikén – visszatért a Virginia állambeli városba, és eljátszotta Bécsi éj című programját.

 
 

A turné utolsó hetében a keleti part néhány városában lépett fel az együttes. Worcesterben adott hangversenyükről szólva Jennifer Weininger, a Telegram & Gazette kritikusa Beethoven Eroica szimfóniájának interpretációjával kapcsolatban kiemeli, hogy „a mű grandiózus volta és belső feszültségei ebben az előadásban szinte kézzelfoghatóvá váltak”. „Kocsis külön figyelmet fordított a ritmusra, amely a beethoveni erő kulcsa. Nem sürgette indokolatlanul a zenészeit, de többnyire gyors tempókat választott; a zenészek ugyanakkor igyekeztek a szóló részekben kihasználni minden pillanatot. A zenekar hangzásának alapját meghatározó erőteljes, áttetsző rézfúvós szólam meggyőzővé tette a belső hangok rezonanciáját. A fafúvósok csodálatosak voltak. A kürtöknek nem okoztak gondot sem a több ütemig kitartott hangok, sem a lenyűgöző futamok, és a szólamvezető oboa ragyogó hangja az utolsó tételben fénysugárként hatolt át a sűrű zenei szöveten” – méltatja a magyar muzsikusok teljesítményét a lap kritikusa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.