Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok Weimarban

2011.08.26. 09:30
Ajánlom
A Weimari Művészeti Fesztivált vezető Liszt-dédunoka, Nike Wagner meghívására vasárnap ad koncertet a német városban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Programjukon a francia romantikus zeneszerző, Berlioz Faust elkárhozása című műve szerepel, amelynek szólistái Vesselina Kasarova (Marguerite), Raymond Very (Faust), Rubén Amoretti (Méphistophéles) és Christian Miedl (Brander) lesznek, valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán). Kocsis Zoltán karmester szerint nehéz meghatározni Berlioz művét. "Oratóriumnak sokkal operásabb, mint ahogy ezt egy oratóriumtól elvárná az ember, viszont operának meg nem elég, mert a cselekmény annyira nem függ össze" - idézi az együttesek közleménye az NFZ főzeneigazgatóját. "Természetesen sokadszor adjuk elő a darabot, mert nagyon-nagyon jelentős zenemű. Rettentően nagy hatással volt a közvetlen utódokra, elsősorban Lisztet és Wagnert emelném ki, noha Wagner nem viseltetett rokonszenvvel Berlioz iránt, de mégiscsak sokat merített belőle. Például a vezérmotívumos szerkesztést Berlioztól tanulta el" - jegyezte meg Kocsis Zoltán. A weimari előadásnak különleges aktualitást ad, hogy Liszt tevékenységének jelentős része Weimarhoz kapcsolódik, tulajdonképpen itt vált a Franciaországban nevelkedett felnőtt világfiból egy igazi német zeneszerzővé, hogy aztán ezen messze túllépve megelőlegezze a XX. század zenéjét. "Szerintem, nagyon okos választás volt Nike Wagner részéről, hogy éppen a Faust elkárhozását szemelte ki. Tudniillik végigkövethetjük ezen a művön gyakorlatilag a Beethoven, Berlioz, Liszt, Wagner jövő vonalat" - vélekedett Kocsis Zoltán. A Mephistót éneklő Rubén Amorettivel 2010-ben már előadták a darabot Budapesten, a többi szólistával először dolgoznak ebben az előadásban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.