Klasszikus

A Nemzeti Filharmonikusok Weimarban

2011.08.26. 09:30
Ajánlom
A Weimari Művészeti Fesztivált vezető Liszt-dédunoka, Nike Wagner meghívására vasárnap ad koncertet a német városban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Programjukon a francia romantikus zeneszerző, Berlioz Faust elkárhozása című műve szerepel, amelynek szólistái Vesselina Kasarova (Marguerite), Raymond Very (Faust), Rubén Amoretti (Méphistophéles) és Christian Miedl (Brander) lesznek, valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) és a Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán). Kocsis Zoltán karmester szerint nehéz meghatározni Berlioz művét. "Oratóriumnak sokkal operásabb, mint ahogy ezt egy oratóriumtól elvárná az ember, viszont operának meg nem elég, mert a cselekmény annyira nem függ össze" - idézi az együttesek közleménye az NFZ főzeneigazgatóját. "Természetesen sokadszor adjuk elő a darabot, mert nagyon-nagyon jelentős zenemű. Rettentően nagy hatással volt a közvetlen utódokra, elsősorban Lisztet és Wagnert emelném ki, noha Wagner nem viseltetett rokonszenvvel Berlioz iránt, de mégiscsak sokat merített belőle. Például a vezérmotívumos szerkesztést Berlioztól tanulta el" - jegyezte meg Kocsis Zoltán. A weimari előadásnak különleges aktualitást ad, hogy Liszt tevékenységének jelentős része Weimarhoz kapcsolódik, tulajdonképpen itt vált a Franciaországban nevelkedett felnőtt világfiból egy igazi német zeneszerzővé, hogy aztán ezen messze túllépve megelőlegezze a XX. század zenéjét. "Szerintem, nagyon okos választás volt Nike Wagner részéről, hogy éppen a Faust elkárhozását szemelte ki. Tudniillik végigkövethetjük ezen a művön gyakorlatilag a Beethoven, Berlioz, Liszt, Wagner jövő vonalat" - vélekedett Kocsis Zoltán. A Mephistót éneklő Rubén Amorettivel 2010-ben már előadták a darabot Budapesten, a többi szólistával először dolgoznak ebben az előadásban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.