Klasszikus

"A népzenekutatás száz éve" - konferencia a zenetudományi intézetben

2007.04.06. 00:00
Ajánlom
Nemzetközi konferencia lesz a hétvégén Budapesten, melynek témája a száz éves rendszeres népzenekutatás Magyarországon. A program a Kodály-év rendezvényeihez kacsolódik.

A meghívottak között szerepel Szalay Olga zenetörténész, aki a modern magyar népzenekutatás kezdetéről, valamint Kodály és Bartók 1906-1907-ben végzett gyűjtéseiről tart előadást. A Columbia Egyetem professzora, Dieter Christensen etno-muzikológus, aki többek között Lappföldön, Boszniában, Mexikóban, Törökországban és a kurdok között is végzett gyűjtést, a népzenekutatás jelenéről és perspektíváiról ad aktuális képet. A Jáván és Szumátrán is kutató Wim Van Zanten holland tudós vitaindító előadásának címe "A népzenekutatás és az UNESCO 2003-as egyezménye a szellemi örökség védelméről".

Az MTA Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Társaság és az Európai Folklór Intézet közös konferenciájának résztvevői szombaton délután meglátogatják a Kodály Archívumot és a Bartók Béla Emlékházat is. Vasárnap Galántán – Kodály Zoltán gyermekkorának helyszínén – koszorúzással és folklór műsorral emlékeznek meg a zeneszerzőről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.