Klasszikus

"A népzenekutatás száz éve" - konferencia a zenetudományi intézetben

2007.04.06. 00:00
Ajánlom
Nemzetközi konferencia lesz a hétvégén Budapesten, melynek témája a száz éves rendszeres népzenekutatás Magyarországon. A program a Kodály-év rendezvényeihez kacsolódik.

A meghívottak között szerepel Szalay Olga zenetörténész, aki a modern magyar népzenekutatás kezdetéről, valamint Kodály és Bartók 1906-1907-ben végzett gyűjtéseiről tart előadást. A Columbia Egyetem professzora, Dieter Christensen etno-muzikológus, aki többek között Lappföldön, Boszniában, Mexikóban, Törökországban és a kurdok között is végzett gyűjtést, a népzenekutatás jelenéről és perspektíváiról ad aktuális képet. A Jáván és Szumátrán is kutató Wim Van Zanten holland tudós vitaindító előadásának címe "A népzenekutatás és az UNESCO 2003-as egyezménye a szellemi örökség védelméről".

Az MTA Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Társaság és az Európai Folklór Intézet közös konferenciájának résztvevői szombaton délután meglátogatják a Kodály Archívumot és a Bartók Béla Emlékházat is. Vasárnap Galántán – Kodály Zoltán gyermekkorának helyszínén – koszorúzással és folklór műsorral emlékeznek meg a zeneszerzőről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.