Klasszikus

A New York-i Filharmonikusok Európában turnéznak

2007.03.27. 00:00
Ajánlom
Lorin Maazel zeneigazgató és a New York-i Filharmonikusok Varsóba, Budapestre, Bécsbe, Frankfurtba, Mannheimbe, Kölnbe, Párizsba és Luxemburgba látogatnak május 3. és 18. között. A budapesti koncert május 4-én és 5-én lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A szólisták közé tartozik Glenn Dicterow koncertmester, Carter Brey, a Filharmonikusok cselló szólamvezetője, valamint Emanuel Ax zongoraművész és Julia Fischer hegedűművész.

A koncertkörút során a New York-i Filharmonikusok Brahms, a romantikus: Filharmonikus Fesztivál című sorozatuk legnépszerűbb darabjait is játsszák, mely Johannes Brahms (1833-1897) szimfonikus műveit öleli fel. A 14 koncert mindegyikén elhangzik a következő Brahms-művek egyike: I. Szimfónia, Kettősverseny hegedűre és gordonkára, I. Zongoraverseny, valamint a Hegedűverseny. A repertoárban emellett szerepelnek Bartók, Beethoven, Boccherini, Berio, Dvorák, Ravel és Sztravinszkij művei is.

„A New York-i Filharmonikusokkal ismét elindulunk egy európai zenei fővárosokat felölelő turnéra. Ez megtiszteltetés számomra és egy olyan alkalom, mely lehetővé teszi, hogy újra bemutassam ezt a legendás zenekart a közönségnek, mely megismert engem az elmúlt négy évtized alatt.” – mondta Lorin Maazel, a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatója. „A zene és a játék tükrözni fogja a New York-i Filharmonikusok zeneigazgatójaként eltöltött majdnem ötéves időszakom gyümölcseit, melynek megosztása régi és új barátainkkal reményeink szerint mindenkinek örömet fog okozni.”

2007. május 3-án, csütörtökön, a Filharmonikusok elindítanak egy Virtuális Turnét is a zenekar honlapján, amely a 2007-es Európa Turné részleteit tartalmazza. A weboldalon elérhető lesz egy online fotóalbum is, mely a koncertkörút során folyamatosan frissül.

(2007. május 4., 5. 19:00; Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A New York-i Filharmonikus Zenekar koncertje; km.: Glenn Dicterow (hegedű), Carter Brey (gordonka), vez.: Lorin Maazel)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.