Klasszikus

A New York-i Filharmonikusok koncertjei az interneten

2006.02.13. 00:00
Ajánlom
A szimfonikus zenekarok egyik legöregebbje a zene terjesztésének legfrissebb formáival kísérletezik: sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2006 tavaszától a 164. évadját tartó New Yorki Filharmonikus Zenekar évi négy koncertje a Deutsche Grammophon lemezcéggel kötött megállapodás értelmében letölthető lesz az internetről.

Zarin Mehta, zenekar elnöke elmondta, hogy az első letölthető koncertet néhány hónap múlva tartják, melyen Lorin Maazel zeneigazgató fogja vezényelni Mozart utolsó három szimfóniáját. A teljes koncert letöltésének árát nagyjából 8-10 dollár körülire tervezik, de a hallgató dönthet úgy is, hogy csak egyetlen tételt, vagy egyetlen szimfóniát tölt le – természetesen olcsóbban. A sajtótájékoztatón egy másik egyezségről is beszámoltak: a New World Records a zenekar évi két új lemezét fogja piacra dobni, kizárólag a zenekar által rendelt művek ősbemutatóit tartalmazó felvételekkel. Mint a zenekar szóvivője, Eric Latzky elmondta, ezek a felvételek is letölthetőek lesznek az internetről. „Új világ ez a számunkra” – mondta Zarin Mehta. – „Jelen pillanatban még nem tudjuk, hogy a piac készen áll-e erre. Az mindenestre tény, hogy tavaly a digitális albumok letöltése 94 százalékkal nőtt, míg a hagyományos albumok eladása 15 százalékkal csökkent.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.