Klasszikus

A New York-i Filharmonikusok koncertjei az interneten

2006.02.13. 00:00
Ajánlom
A szimfonikus zenekarok egyik legöregebbje a zene terjesztésének legfrissebb formáival kísérletezik: sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2006 tavaszától a 164. évadját tartó New Yorki Filharmonikus Zenekar évi négy koncertje a Deutsche Grammophon lemezcéggel kötött megállapodás értelmében letölthető lesz az internetről.

Zarin Mehta, zenekar elnöke elmondta, hogy az első letölthető koncertet néhány hónap múlva tartják, melyen Lorin Maazel zeneigazgató fogja vezényelni Mozart utolsó három szimfóniáját. A teljes koncert letöltésének árát nagyjából 8-10 dollár körülire tervezik, de a hallgató dönthet úgy is, hogy csak egyetlen tételt, vagy egyetlen szimfóniát tölt le – természetesen olcsóbban. A sajtótájékoztatón egy másik egyezségről is beszámoltak: a New World Records a zenekar évi két új lemezét fogja piacra dobni, kizárólag a zenekar által rendelt művek ősbemutatóit tartalmazó felvételekkel. Mint a zenekar szóvivője, Eric Latzky elmondta, ezek a felvételek is letölthetőek lesznek az internetről. „Új világ ez a számunkra” – mondta Zarin Mehta. – „Jelen pillanatban még nem tudjuk, hogy a piac készen áll-e erre. Az mindenestre tény, hogy tavaly a digitális albumok letöltése 94 százalékkal nőtt, míg a hagyományos albumok eladása 15 százalékkal csökkent.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.