Klasszikus

A New York-i Filharmonikusok új kalandjai

2010.05.09. 00:59
Ajánlom
A zeneker hét hónapja regnáló zeneigazgatója galériákban és egy Greenwich Village-i klubban adott koncert után újabb ötlettel állt elő.

Alan Gilbert, az első New York-i a zenekar élén, már azzal eltér az eddigi zeneigazgatói szokástól, hogy a közönség felé fordul, műismertetőket tart, mi több, a kamarakoncerteken hegedűjével beül a muzsikusok közé. (Édeseanyja jelenleg is tagja a zenekarnak, édesapja nyugdíjazásáig zenélt ott.) Ehhez jönnek még a galériákban és zenei klubokban adott koncertek, legújabban pedig operákban közreműködnek.

A sorozat első darabja Ligeti operája, a Le Grand Macabre lesz, amelyet 11 jelmezes szólista, a New York Choral Artists, valamint Doug Fitch multimédiaművész közreműködésével adnak elő május 27-én. Gilbert szerint az élő animációnak köszönhetően olyan lesz a nézők élménye, mint ha egy valós időben készülő mozifilmet néznének. Meg nem erősített hírek szerint 2013-ban a New York-i Filharmonikusok a városban először bemutatják Olivier Messiaen Assisi Szent Ferencről írt operáját teljes szcenírozásban. A New York City Opera (NYCO) igazgatója nem féltékeny Lincoln Center-beli lakótársukra: George Steel örül az ötletnek, mivel nagyon kedveli Gilbertet, ráadásul épp ideje, hogy a zenekar a Ligeti-opera előadásához hasonló tettet vigyen végbe, ráadásul jövőre a NYCO zenészei s elkezdenek koncertezni.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.