Klasszikus

A Nibelung-ének eddig ismeretlen részleteire bukkantak

2003.03.28. 00:00
Ajánlom
Ausztriában, a Zwettl Apátság levéltárában bukkantak rá a Nibelung-ének eddig ismeretlen szövegrészeire. A hírek szerint egy 3x5 és egy 3x8 centiméter alapterületű, XII. századi pergamendarabról van szó.

Charlotte Ziegler történész elmondása szerint a szövegek nagyon nehezen olvashatók. "Meggyőződésem, hogy a múltban valaki már megtekintette őket" - tette hozzá Ziegler.

Azt eddig még nem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy vajon honnan származnak ezek a szövegtöredékek.

A Nibelung-ének XII. századi középfelnémet hőseposz. Szerzője ismeretlen. A mű - eddigi ismereteink szerint - 39 versszakból áll. Hatása és irodalmi utóélete elsősorban a több mondakörből (alsófrank, burgund, hun, keleti gót) merítő történetnek köszönhető.

A Nibelung mondakör a germán-skandináv mitológiában Sigurd, vagyis Siegfried személyéhez fűződő hősmondakör. Nagy jelentőségű későbbi feldolgozása Richard Wagner zenedrámája, a Nibelung gyűrűje című tetralógia.

1998 januárban már rábukkantak a Niebelung-ének töredékeire a Duna-menti Melk Apátságban. Míg azonban azok a XIII. századból valók, addig a most előkerült töredékek régebbiek náluk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.