Klasszikus

A nyolcvanéves Dubrovay Lászlót köszönti a BDZ

2023.03.14. 10:55
Ajánlom
A közismert zeneszerzőt a Zeneakadémián ünnepli a Budafoki Dohnányi Zenekar, a hangversenyen két versenymű mellett két korábbi ünnepi alkotás is elhangzik.

Dubrovay László több mint kétszáz művet komponált, többek között operát, táncjátékot, zenekari-, kamara-, szóló- és kórusdarabokat, elektronikus és komputerzenei darabokat. Kísérletező és felfedező típus, aki a hangszerek új kombinációjára és megszólaltatásának kidolgozására egyaránt fogékony. Az ünnepi hangversenyen a Budafoki Dohnányi Zenekar Guido Mancusi vezényletével, Balázs János és Pálfalvi Tamás szólójával játssza a szerző műveit.

A zeneszerző egy interjúban elmondta, a zenekar már több művét is játszotta, és a szólistákhoz is régi jó kapcsolat fűzi. „Bármilyen zongoradarabot, amit írtam, Balázs János eljátszotta és felvette CD-re, így most minden zongorás művem kapható, a három zongoraversenyemet is beleértve. Ő minden művemet megtanulja és előadja, illetve tanítványainak is továbbadja. Nagyon élő és gyümölcsöző kapcsolat a mienk.” Világszemlélete és ars poeticája alapján elmondta: „Jellemző rám az optimizmus.

Vallom továbbá, hogy az embernek felfelé kell néznie, a művésznek pedig kapcsolatot kell teremtenie Ég és Föld között.

A Földről kell indulnia egy magasabb, tisztább szféra felé. Ezen az úton sok szenvedésben lehet része, de hiszek abban, hogy ezekre is szüksége van a művészembernek. Egyébként amikor reménytelenséget érzünk, a legjobb, ha kimegyünk a természetbe. A magyar táj szépsége erőt ad ahhoz, hogy bárki tovább lendüljön a megtisztulás felé. [...] Hit és erkölcs nélkül anarchista világ alakul. Szükségünk van arra, hogy ne csak tárgyi dolgok legyenek körülöttünk.

Muszáj mozgósítanunk a szellemi erőket, hogy jobb és tisztább világot tudjunk létrehozni.

Ehhez a hit és az erkölcs mindenképpen nagyon fontos támaszték – ezek adják meg a vázát annak, amire a csodát építeni lehet.”

Dubrovay László 80
március 23. 19:30, Zeneakadémia

Dubrovay László: Ünnepi zene
Dubrovay László: 2. zongoraverseny („Concerto Romantico”)

Dubrovay László: 2. trombitaverseny
Dubrovay László: Magyar szimfónia

Balázs János (zongora), Pálfalvi Tamás (trombita)
Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Guido Mancusi

További információ és jegyvásárlás itt érhető el.

 

Fejléckép: Dubrovay László (forrás: Budafoki Dohnányi Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.