Klasszikus

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

2022.01.31. 09:05
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című, jól ismert művével kezdi magyar estjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, mely a Kodály–Lajtha emlékest címet viseli. Mégsem két, hanem három zeneszerző műveit tárja a közönség elé: a népdalgyűjtői munkájáért Kossuth-díjjal kitüntetett Lajtha László mellett egy szintén sokoldalú zeneszerző, Hidas Frigyes darabja is elhangzik majd.

Bár Hidas Frigyest sokan a filmzenéiből ismerik (A névtelen vár, A dunai hajós, Egy óra múlva itt vagyok, Szomszédok stb.), életművének egyik különlegessége, hogy rendkívül sokféle hangszerre írt versenyművet. Fúvószenekari művei is mutatják, milyen fontos szerepet töltött be alkotói munkásságában ez a hangszercsoport, így természetesen szólóklarinétra is több alkalommal komponált.

Az ezen az esten elhangzó Concerto zenekari változata azonban egy igazi különlegesség, a szerző egyik utolsó műve, melyet most hallhat először a közönség.

A koncert második felében Lajtha László 6. szimfóniája hangzik el, melyet a szerző 1955-ben írt. Súlyos évek voltak ezek számára, hiszen míg a II. világháború előtt rendkívüli hazai és nemzetközi sikereket aratott, 1948-ban mellőzött lett. Még az országot sem hagyhatta el, pedig éppen a szimfónia keletkezésének évében választották a Francia Akadémia levelező tagjává.

Szorongattatásai elől a lélek belső világában megteremthető idillbe menekült, így született meg ez a klasszikus szimfóniaformát követő, meglepően derűs alkotás.

Üde színfolt ez a mű a hivatalos kultúrpolitika által támadott 5. és az 1956-os forradalomnak emléket állító 7. szimfónia között, a nyugalom kicsiny szigete, ahová most a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jóvoltából a mi is eljuthatunk.

A Hidas-versenyműben a Rádiózenekar klarinétművésze, Varga Gábor játssza a szólót, a koncert karmestere Vajda Gergely lesz.

Kodály–Lajtha emlékest
február 1. 19:30, Pesti Vigadó

Kodály: Marosszéki táncok
Hidas: Concerto

Lajtha: 6. szimfónia

Vezényel: Vajda Gergely
Km.: Varga Gábor (klarinét)

Fejléckép: Vajda Gergely (fotó: Szalóky Béla)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.