Klasszikus

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

2022.01.31. 09:05
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című, jól ismert művével kezdi magyar estjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, mely a Kodály–Lajtha emlékest címet viseli. Mégsem két, hanem három zeneszerző műveit tárja a közönség elé: a népdalgyűjtői munkájáért Kossuth-díjjal kitüntetett Lajtha László mellett egy szintén sokoldalú zeneszerző, Hidas Frigyes darabja is elhangzik majd.

Bár Hidas Frigyest sokan a filmzenéiből ismerik (A névtelen vár, A dunai hajós, Egy óra múlva itt vagyok, Szomszédok stb.), életművének egyik különlegessége, hogy rendkívül sokféle hangszerre írt versenyművet. Fúvószenekari művei is mutatják, milyen fontos szerepet töltött be alkotói munkásságában ez a hangszercsoport, így természetesen szólóklarinétra is több alkalommal komponált.

Az ezen az esten elhangzó Concerto zenekari változata azonban egy igazi különlegesség, a szerző egyik utolsó műve, melyet most hallhat először a közönség.

A koncert második felében Lajtha László 6. szimfóniája hangzik el, melyet a szerző 1955-ben írt. Súlyos évek voltak ezek számára, hiszen míg a II. világháború előtt rendkívüli hazai és nemzetközi sikereket aratott, 1948-ban mellőzött lett. Még az országot sem hagyhatta el, pedig éppen a szimfónia keletkezésének évében választották a Francia Akadémia levelező tagjává.

Szorongattatásai elől a lélek belső világában megteremthető idillbe menekült, így született meg ez a klasszikus szimfóniaformát követő, meglepően derűs alkotás.

Üde színfolt ez a mű a hivatalos kultúrpolitika által támadott 5. és az 1956-os forradalomnak emléket állító 7. szimfónia között, a nyugalom kicsiny szigete, ahová most a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jóvoltából a mi is eljuthatunk.

A Hidas-versenyműben a Rádiózenekar klarinétművésze, Varga Gábor játssza a szólót, a koncert karmestere Vajda Gergely lesz.

Kodály–Lajtha emlékest
február 1. 19:30, Pesti Vigadó

Kodály: Marosszéki táncok
Hidas: Concerto

Lajtha: 6. szimfónia

Vezényel: Vajda Gergely
Km.: Varga Gábor (klarinét)

Fejléckép: Vajda Gergely (fotó: Szalóky Béla)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.