Klasszikus

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

2022.01.31. 09:05
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című, jól ismert művével kezdi magyar estjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, mely a Kodály–Lajtha emlékest címet viseli. Mégsem két, hanem három zeneszerző műveit tárja a közönség elé: a népdalgyűjtői munkájáért Kossuth-díjjal kitüntetett Lajtha László mellett egy szintén sokoldalú zeneszerző, Hidas Frigyes darabja is elhangzik majd.

Bár Hidas Frigyest sokan a filmzenéiből ismerik (A névtelen vár, A dunai hajós, Egy óra múlva itt vagyok, Szomszédok stb.), életművének egyik különlegessége, hogy rendkívül sokféle hangszerre írt versenyművet. Fúvószenekari művei is mutatják, milyen fontos szerepet töltött be alkotói munkásságában ez a hangszercsoport, így természetesen szólóklarinétra is több alkalommal komponált.

Az ezen az esten elhangzó Concerto zenekari változata azonban egy igazi különlegesség, a szerző egyik utolsó műve, melyet most hallhat először a közönség.

A koncert második felében Lajtha László 6. szimfóniája hangzik el, melyet a szerző 1955-ben írt. Súlyos évek voltak ezek számára, hiszen míg a II. világháború előtt rendkívüli hazai és nemzetközi sikereket aratott, 1948-ban mellőzött lett. Még az országot sem hagyhatta el, pedig éppen a szimfónia keletkezésének évében választották a Francia Akadémia levelező tagjává.

Szorongattatásai elől a lélek belső világában megteremthető idillbe menekült, így született meg ez a klasszikus szimfóniaformát követő, meglepően derűs alkotás.

Üde színfolt ez a mű a hivatalos kultúrpolitika által támadott 5. és az 1956-os forradalomnak emléket állító 7. szimfónia között, a nyugalom kicsiny szigete, ahová most a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jóvoltából a mi is eljuthatunk.

A Hidas-versenyműben a Rádiózenekar klarinétművésze, Varga Gábor játssza a szólót, a koncert karmestere Vajda Gergely lesz.

Kodály–Lajtha emlékest
február 1. 19:30, Pesti Vigadó

Kodály: Marosszéki táncok
Hidas: Concerto

Lajtha: 6. szimfónia

Vezényel: Vajda Gergely
Km.: Varga Gábor (klarinét)

Fejléckép: Vajda Gergely (fotó: Szalóky Béla)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban
Klasszikus ajánló

Igényes zene, stílustól függetlenül – új koncertsorozatot indít az MVM

A klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét a középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával. Az MVM Classic&Club koncertjei a két műfaj kiemelkedő hazai tehetségeinek egyedi produkcióit vonultatják fel.