Klasszikus

A Pannon Filharmonikusok Bécsben és az éterben

2006.11.22. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok díszhangversenyt adnak a bécsi hivatalos megemlékezések fénypontjaként az 1956-os forradalom emlékére, november 25-én este nyolckor. Kéthetente pedig a Rádió Aktív Pécs hullámhosszán hallgathatnak beszélgetést a zenekar művészeivel.

A Stephansdom, Bécs jelképe magyar szempontból régóta számít fontos helynek: itt őrzik a magyar relikviákat, itt ünnepelték évszázadokon keresztül a legnagyobb magyar ünnepet, Szent István ünnepét a Bécsben élő magyarok. A dóm az 1956-os menekültek kedvelt találkozó helye volt, és 1958. június 26-án állítólag itt gyászolták meg első alkalommal nyilvánosan a kivégzett Nagy Imrét és társait a Magyar Filharmónia koncertjén Mozart Requiemjével.

Ebben a történelmi katedrálisban kerül megrendezésre az 1956-os emlékünnepségek fénypontjaként és egyben záró rendezvényeként az a grandiózus koncert, amellyel Magyarország köszönetét fejezi ki az osztrák társadalomnak, mindazon szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik 1956-ban a bajba került szomszédnak önzetlen segítséget nyújtottak. A program fénypontjaként Kodály Budavári Te Deumja szólal meg, amelyet 70 évvel ezelőtt adtak elő Buda török megszállás alóli felszabadulásának évfordulója alkalmából.

Vezényel Hamar Zsolt, műsoron Lickl Miséje, Bartók Cantata profanája, Beethoven Egmont-nyitánya, és Kodály Budavári TeDeuma. Közreműködik: Váradi Marianna, Németh Judit, Molnár András, Massányi Viktor. A belépés díjtalan!

Kéthetente vasárnap este nyolckor a Rádió Aktív Pécs Beszédes hangok címmel a Pannon Filharmonikusok művészeivel beszélgetnek majd a pécsi Rádió Aktív műsorán. A Rádió Aktív Pécs (Fm 94.6 MHz) portrésorozatot indított, melyben kéthetente egy órás beszélgetésben hallhatjuk a Pannon Filharmonikusok művészeinek őszinte megnyilatkozását örömeikről, sikereikről, egyedi életútjaikról, nehézségeikről, mindenről, amit szeretnének megosztani a hallgatósággal önmagukról. A portré-beszélgetések közben a muzsikusok által választott zeneművek hallhatók.

A www.pfz.hu oldalon megtalálhatóak a korábbi beszélgetések Hamar Zsolt zeneigazgatóval, Horváth Zsolt igazgatóval, Gyermánné Vass Ágnes és Gergely László koncertmesterekkel, Arnóth Zoltán klarinét szólamvezetővel. E hét vasárnap este nyolc órakor Herpay Ágnes DLA, fagott szólamvezetővel, a tavalyi évad Zenekari Művészével készült beszélgetés hallható a rádióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!