Klasszikus

A pápánál jobbak a walesi férfiak

2010.05.26. 10:37
Ajánlom
A Classical BRIT díjat idén XVI. Benedek is átvehette volna. A Zene a Vatikánból albumot azonban megelőzte a BBC kórusvetélkedőjének győztese.

A londoni Royal Albert Hallban tartott gálát a klasszikus zenész és operaénekes felmenőkkel büszkélkedő, egykor zenésznek, majd musicalszínésznek készülő, ám a 2001-es televíziós Popstars tehetségkutatóval egy lányegyüttes tagjaként hírnévre szert tett Myleene Klass vezette, a fellépők között ott volt az életművéért díjazott Kiri Te Kanawa, a tíz év után ismét BRIT-tel gazdagodó Angela Gheorghiu, Bryn Terfel, Rolando Villazón, egy katonazenekar, a The Band of the Coldstream Guards, André Rieu és a Johann Strauss Orchestra, valamint a Rhydian, a kategóriájában a pápánál népszerűbb walesi férfikórus, az Only Men Aloud, és elhangzott az Egyesült Királyság legnépszerűbb focihimnusza, a Nessun Dorma. A felvétel Camilla Kerslake, a Blake és a Howard Goodall's Enchanted Voices együttesek előadásában piacra is kerül, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

A Classical BRIT díjakat a Classic FM rádió hallgatói és a Classic FM magazin olvasói szavazzák meg, a listán az év legnagyobb példányszámban eladott lemezei találhatók. A voksok alapján az év albuma a Band of Brothers lett. Az Only Men Aloud megelőzte a XVI. Benedeket, aki az Alma Mater - Zene a Vatikánból című lemezzel versenyzett, az éneklő szerzetescsapatot, a The Priestet, illetve két további tehetségkutató valóságshow-győztest, Farylt és Rhydiant. Az év női előadója Anna Netrebkót és Marin Alsopot megelőzve Angela Gheorghiu lett, a férfiak között egy karmester, Vaszilij Petrenko bizonyult a közönség szerint a legjobbnak a Royal Liverpool Philharmonic Orchestrával készített felvételéért. Az év fiatal brit előadója idén egy hegedűs, John Liebeck, az év zeneszerzőjének A vihar című operáért Thomas Adest szavazták meg - a darab ősbemutatója 2004-ben volt a Királyi Operaházban, azóta Koppenhágában, Strasbourgban és Santa Fében is műsorra tűzték -, míg a kritikusok díját Verdi Requiemjének felvétele kapta, amelyen Antonio Pappano, Rolando Villazón, Anja Harteros, Sonia Ganassi, René Pape és az Accademia Nazionale di Santa Cecilia kórusa és zenekara közreműködik. A filmzenék között Thomas Newmannek A szabadság útjai című Sam Mendes-filmhez írt zenéje lett a legnépszerűbb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.