Klasszikus

A Philharmonia Orchestra London hangversenye nyitja az Európa Koncerteket

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Az Európa Koncertek április 13-i nyitókoncertjén a világ egyik legjelentősebb zenekara, a Philharmonia Orchestra London, vagyis a Filharmónia Zenekar London ad hangversenyt a Budapest Kongresszusi Központban. A magyar elnevezés azért fontos, mert Londonban öt nagy zenekar is működik – az említetten kívül a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic Orchestra, a Royal Philharmonic Orchestra, illetve a BBC Symphony Orchestra.

A Klemperer nevével fémjelzett londoni Filharmónia Zenekar vezető karmestere immáron hetedik éve Dohnányi Ernő berlini születésű unokája, Christoph von Dohnányi. Vezetése alatt a Zenekar megerősítette központi helyét a brit zenei életben: Londonban a Royal Festival Hallban lép fel rendszeresen, valamint kilencedik éve a Bedford Corn Exchange-ben és hetedik éve a Leichesteri De Monfort Hallban.

Otto Klemperer volt az első a Zenekar kiváló karmesterei közül, majd Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli következtek. De dolgozott a Zenekar a világ olyan jelentős karmestereivel, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini, Cantelli és Karajan s olyan világhírű szólistákkal, mint Maurizio Pollini, Schiff András vagy Joshua Bell.

A Philharmonia Orchestra híres különleges műsorválasztásáról; elkötelezve érzi magát a kortárs zene mellett, rendszeresen tűzi műsorára a legjelentősebb kortárs szerzők műveit. A budapesti fellépésen Arvo Pärt: Fratres – vonósokra és ütősökre, Prokofjev: I. D-dúr „Klasszikus” szimfónia (op. 25), valamint Mahler: I. D-dúr „Titán” szimfónia című művei lesznek hallhatók.

Az Európa Koncertek további hangversenyeire a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor. Április 20-án a Tokyo Quartet, 21-én Ránki Dezső és Klukon Edit (zongora), 28-án Pauk György (hegedű) és Jandó Jenő (zongora), május 21-én pedig a Francia est keretében Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), Pierre Lénert (brácsa), valamint David Grimal és Perényi Miklós (gordonka) lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.