Klasszikus

A Philharmonia Orchestra London hangversenye nyitja az Európa Koncerteket

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Az Európa Koncertek április 13-i nyitókoncertjén a világ egyik legjelentősebb zenekara, a Philharmonia Orchestra London, vagyis a Filharmónia Zenekar London ad hangversenyt a Budapest Kongresszusi Központban. A magyar elnevezés azért fontos, mert Londonban öt nagy zenekar is működik – az említetten kívül a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic Orchestra, a Royal Philharmonic Orchestra, illetve a BBC Symphony Orchestra.

A Klemperer nevével fémjelzett londoni Filharmónia Zenekar vezető karmestere immáron hetedik éve Dohnányi Ernő berlini születésű unokája, Christoph von Dohnányi. Vezetése alatt a Zenekar megerősítette központi helyét a brit zenei életben: Londonban a Royal Festival Hallban lép fel rendszeresen, valamint kilencedik éve a Bedford Corn Exchange-ben és hetedik éve a Leichesteri De Monfort Hallban.

Otto Klemperer volt az első a Zenekar kiváló karmesterei közül, majd Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli következtek. De dolgozott a Zenekar a világ olyan jelentős karmestereivel, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini, Cantelli és Karajan s olyan világhírű szólistákkal, mint Maurizio Pollini, Schiff András vagy Joshua Bell.

A Philharmonia Orchestra híres különleges műsorválasztásáról; elkötelezve érzi magát a kortárs zene mellett, rendszeresen tűzi műsorára a legjelentősebb kortárs szerzők műveit. A budapesti fellépésen Arvo Pärt: Fratres – vonósokra és ütősökre, Prokofjev: I. D-dúr „Klasszikus” szimfónia (op. 25), valamint Mahler: I. D-dúr „Titán” szimfónia című művei lesznek hallhatók.

Az Európa Koncertek további hangversenyeire a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor. Április 20-án a Tokyo Quartet, 21-én Ránki Dezső és Klukon Edit (zongora), 28-án Pauk György (hegedű) és Jandó Jenő (zongora), május 21-én pedig a Francia est keretében Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), Pierre Lénert (brácsa), valamint David Grimal és Perényi Miklós (gordonka) lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.