Klasszikus

A Philharmonia Orchestra London hangversenye nyitja az Európa Koncerteket

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Az Európa Koncertek április 13-i nyitókoncertjén a világ egyik legjelentősebb zenekara, a Philharmonia Orchestra London, vagyis a Filharmónia Zenekar London ad hangversenyt a Budapest Kongresszusi Központban. A magyar elnevezés azért fontos, mert Londonban öt nagy zenekar is működik – az említetten kívül a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic Orchestra, a Royal Philharmonic Orchestra, illetve a BBC Symphony Orchestra.

A Klemperer nevével fémjelzett londoni Filharmónia Zenekar vezető karmestere immáron hetedik éve Dohnányi Ernő berlini születésű unokája, Christoph von Dohnányi. Vezetése alatt a Zenekar megerősítette központi helyét a brit zenei életben: Londonban a Royal Festival Hallban lép fel rendszeresen, valamint kilencedik éve a Bedford Corn Exchange-ben és hetedik éve a Leichesteri De Monfort Hallban.

Otto Klemperer volt az első a Zenekar kiváló karmesterei közül, majd Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli következtek. De dolgozott a Zenekar a világ olyan jelentős karmestereivel, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini, Cantelli és Karajan s olyan világhírű szólistákkal, mint Maurizio Pollini, Schiff András vagy Joshua Bell.

A Philharmonia Orchestra híres különleges műsorválasztásáról; elkötelezve érzi magát a kortárs zene mellett, rendszeresen tűzi műsorára a legjelentősebb kortárs szerzők műveit. A budapesti fellépésen Arvo Pärt: Fratres – vonósokra és ütősökre, Prokofjev: I. D-dúr „Klasszikus” szimfónia (op. 25), valamint Mahler: I. D-dúr „Titán” szimfónia című művei lesznek hallhatók.

Az Európa Koncertek további hangversenyeire a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor. Április 20-án a Tokyo Quartet, 21-én Ránki Dezső és Klukon Edit (zongora), 28-án Pauk György (hegedű) és Jandó Jenő (zongora), május 21-én pedig a Francia est keretében Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), Pierre Lénert (brácsa), valamint David Grimal és Perényi Miklós (gordonka) lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.