Klasszikus

A Pleyel lehúzza a redőnyt

2013.11.14. 12:21
Ajánlom
Az év végén bezárja több mint kétszáz éves műhelyét az egykor Lisztnek és Chopinnek is zongorákat készítő francia Pleyel cég.

Az osztrák születésű Ignaz Pleyel zongoraművész által 1807-ben alapított, Párizs Saint-Denis nevű városrészében található hangszer-manufaktúra, amely a világ legrégebbi, folyamatosan működő zongorakészítő műhelye volt, a sorozatosan elkönyvelt veszteségek és az egyre csökkenő kereslet miatt hozta meg a kényszerű döntést - derült ki a cég november 13-án kiadott közleményéből. Fennállása óta a Pleyel mintegy kétszázötvenezer zongorát adott el, olyan zenészóriásoknak is készített hangszert, mint Liszt, Chopin, Debussy vagy Ravel (a cég hangszerei Chopin kedvencei voltak).

A francia zongorák kiemelkedő minőségű képviselőiként számontartott Pleyelek hangszerkészítő mesterek aprólékos munkájának gyümölcsei, egy-egy darabon gyakran ezerötszáz órán át is dolgoztak a szakemberek. A fénykorában akár évi háromezer zongorát is gyártó cég képviselői elmondták, hogy a hagyományos módszerekkel dolgozó műhelyt egy ideje már nagy nyomás alatt tartották a zongorák piacán egyre nagyobb teret hódító kínai és dél-koreai versenytársak. Az ázsiai gyártók térnyerését másutt is érzik: júliusban az amerikai Steinwayt is csak egy nagyobb tőkeinjekció tudta megmenteni, az utolsó brit manufaktúraként számon tartott Kemble hangszereit pedig 2009 óta már a japán Yamaha gyártja.

Az 1783-ban Strasbourgban letelepedett Ignaz Pleyel egyike volt Joseph Haydn tanítványainak. Zongoristaként mestere mellett Beethoven és Mozart legjelentősebb műveit is játszotta, a nevét viselő műhely pedig a 19. század egyik legfontosabb zongoraműhelyeként marad nevezetes. A Pleyel cég csődje után Párizsban egy metrómegálló és egy koncertterem - Párizs leghíresebb hangversenyterme - őrzi tovább a művész-vállalkozó emlékét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.