Klasszikus

A Pleyel lehúzza a redőnyt

2013.11.14. 12:21
Ajánlom
Az év végén bezárja több mint kétszáz éves műhelyét az egykor Lisztnek és Chopinnek is zongorákat készítő francia Pleyel cég.

Az osztrák születésű Ignaz Pleyel zongoraművész által 1807-ben alapított, Párizs Saint-Denis nevű városrészében található hangszer-manufaktúra, amely a világ legrégebbi, folyamatosan működő zongorakészítő műhelye volt, a sorozatosan elkönyvelt veszteségek és az egyre csökkenő kereslet miatt hozta meg a kényszerű döntést - derült ki a cég november 13-án kiadott közleményéből. Fennállása óta a Pleyel mintegy kétszázötvenezer zongorát adott el, olyan zenészóriásoknak is készített hangszert, mint Liszt, Chopin, Debussy vagy Ravel (a cég hangszerei Chopin kedvencei voltak).

A francia zongorák kiemelkedő minőségű képviselőiként számontartott Pleyelek hangszerkészítő mesterek aprólékos munkájának gyümölcsei, egy-egy darabon gyakran ezerötszáz órán át is dolgoztak a szakemberek. A fénykorában akár évi háromezer zongorát is gyártó cég képviselői elmondták, hogy a hagyományos módszerekkel dolgozó műhelyt egy ideje már nagy nyomás alatt tartották a zongorák piacán egyre nagyobb teret hódító kínai és dél-koreai versenytársak. Az ázsiai gyártók térnyerését másutt is érzik: júliusban az amerikai Steinwayt is csak egy nagyobb tőkeinjekció tudta megmenteni, az utolsó brit manufaktúraként számon tartott Kemble hangszereit pedig 2009 óta már a japán Yamaha gyártja.

Az 1783-ban Strasbourgban letelepedett Ignaz Pleyel egyike volt Joseph Haydn tanítványainak. Zongoristaként mestere mellett Beethoven és Mozart legjelentősebb műveit is játszotta, a nevét viselő műhely pedig a 19. század egyik legfontosabb zongoraműhelyeként marad nevezetes. A Pleyel cég csődje után Párizsban egy metrómegálló és egy koncertterem - Párizs leghíresebb hangversenyterme - őrzi tovább a művész-vállalkozó emlékét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.