Klasszikus

A polgármester és a művészetek

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
Néhány nappal ezelőtt derült fény arra, hogy New Yorkban a művészetek legbőkezűbb támogatója nem más, mint a város polgármestere, Michael R. Bloomberg. A New York Times nyilvánosságra hozta, hogy a megválasztása óta eltelt négy évben, Bloomberg összesen 55 millió dollárt áldozott a magánvagyonából a művészetekre.

A New York Times július 6-i száma arról számol be, hogy Michael R. Bloomberg, New York polgármestere a magánvagyonából húsz millió dollárral támogatta az idén a híres Carnegie Egyesületet, amely művészi és oktatási célokra használja fel a számára felajánlott adományokat. Polgármesterségének első két évében tíz-tíz, tavaly tizenöt millió dollárt juttatott a közhasznú társaságnak. Összehasonlításképpen: Bloomberg saját kampányára négy évvel ezelőtt összesen hetven millió dollárt költött.

A bostoni munkásnegyedben született hatvanhárom éves Bloomberg évekkel ezelőtt hozta létre saját gazdasági hírügynökségét, amely kezdetben csak a Wall Streetre, később a világ minden tájára szállította az üzleti élet legfontosabb híreit. Noha teljes vagyonának értékét jelenleg öt milliárd dollár körülire becsülik, a nyitottságáról híres polgármester mindennap metróval jár a városházára az Upper East Side-ról, magántelefonszáma pedig megtalálható a manhattani telefonkönyvben. (Miután ez néhány hete egy sajtótajákoztatón kiderült, Bloomberg mindössze annyit kért a vad telefonálásba kezdő New York-iaktól, hogy késő éjjel lehetőleg ne zavarják.)

A polgármester idei adománya nyomán a Carnagie Egyesületen keresztül támogatást kapott zenei együttesek és egyesületek a következők voltak: Boys Choir of Harlem (Harlemi Fiúkórus), Brooklyn Academy of Music (Brooklyn-i Zeneakadémia), Chamber Music America (Amerikai Kamarazenei Egyesület), Meet the Composer („Találkozz a zeneszerzővel” kortárszenei társaság), St Luke’s Chamber Ensemble (St Luke Kamaraegyüttes).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.