Klasszikus

A polgármester és a művészetek

2005.07.20. 00:00
Ajánlom
Néhány nappal ezelőtt derült fény arra, hogy New Yorkban a művészetek legbőkezűbb támogatója nem más, mint a város polgármestere, Michael R. Bloomberg. A New York Times nyilvánosságra hozta, hogy a megválasztása óta eltelt négy évben, Bloomberg összesen 55 millió dollárt áldozott a magánvagyonából a művészetekre.

A New York Times július 6-i száma arról számol be, hogy Michael R. Bloomberg, New York polgármestere a magánvagyonából húsz millió dollárral támogatta az idén a híres Carnegie Egyesületet, amely művészi és oktatási célokra használja fel a számára felajánlott adományokat. Polgármesterségének első két évében tíz-tíz, tavaly tizenöt millió dollárt juttatott a közhasznú társaságnak. Összehasonlításképpen: Bloomberg saját kampányára négy évvel ezelőtt összesen hetven millió dollárt költött.

A bostoni munkásnegyedben született hatvanhárom éves Bloomberg évekkel ezelőtt hozta létre saját gazdasági hírügynökségét, amely kezdetben csak a Wall Streetre, később a világ minden tájára szállította az üzleti élet legfontosabb híreit. Noha teljes vagyonának értékét jelenleg öt milliárd dollár körülire becsülik, a nyitottságáról híres polgármester mindennap metróval jár a városházára az Upper East Side-ról, magántelefonszáma pedig megtalálható a manhattani telefonkönyvben. (Miután ez néhány hete egy sajtótajákoztatón kiderült, Bloomberg mindössze annyit kért a vad telefonálásba kezdő New York-iaktól, hogy késő éjjel lehetőleg ne zavarják.)

A polgármester idei adománya nyomán a Carnagie Egyesületen keresztül támogatást kapott zenei együttesek és egyesületek a következők voltak: Boys Choir of Harlem (Harlemi Fiúkórus), Brooklyn Academy of Music (Brooklyn-i Zeneakadémia), Chamber Music America (Amerikai Kamarazenei Egyesület), Meet the Composer („Találkozz a zeneszerzővel” kortárszenei társaság), St Luke’s Chamber Ensemble (St Luke Kamaraegyüttes).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.