Klasszikus

A portugál lélek szíve

2004.03.23. 00:00
Ajánlom
Másfél éve, hogy a Millenáris Parkban havi rendszerességgel szerveznek világzenei koncerteket. Olyan, elsősorban a mai stílusokat, irányzatokat képviselő előadókat hívnak meg, akik művészi fokon művelik a választott műfajt – mondja Vasvári Pál, az intézmény zenei vezetője. Csütörtökön például egy hazánkban kevésbé, ám Európa- és Dél-Amerika-szerte jól ismert muzsika, a portugál gyökerű fado előadóművésze, Mísia lép fel a Millenáris Teátrumában.

A portugál lélek szíve – ahogy a fadót jellemzik – az egyik legősibb városi népzene, máig vitatott eredettel. Egyes vélekedések szerint a móroktól származik – ezzel magyarázható melankolikus-szomorkás jellege. Más elméletek viszont a gyökereket a brazil rabszolgák zenéjéig vezetik vissza, amit a hazaérkező tengerészek hozhattak be Portugáliába. Esetleg afrikai táncként, a városi szegények adaptációjában került Lisszabon utcáira a XIX. században, de az is lehet, hogy már a középkori trubadúrok és udvari bolondok repertoárjában is szerepelt. Bárhonnan is származzék, szövege változatlan: végzetről, szerelmi megcsalásról, halálról és az elmúlásról szól. Azt tartják, sikertelen az a fadoelőadó, aki nem tud könnyeket csalni a közönség szemébe. A műfaj egyszemélyes előadót kíván, aki lehet nő vagy férfi (bár a fado megszállottjai a gyengébbik nem performansza mellett törnek pálcát), és két gitárkíséretet. A fadoművész egy helyben áll: mozgást csak gesztikulálással és mimikával produkálhat. A fado hasonlatos az argentin tangóhoz vagy az amerikai blueshoz – megmagyarázhatatlan, érezni kell és megtapasztalni. E műfaj Portugáliában a múlt század közepén élte reneszánszát. Jelenkori – talán leghíresebb – képviselője Mísia (aki előadói nevét Picasso és Proust barátja, Misia Sert után vette fel) a tradicionális fadót irodalmi vonatkozásokkal, híres versek feldolgozásaival, kortárs költők műveivel gazdagítja. Legutóbbi, Canto című lemeze kapcsán a Nürnberger Nachrichten Mísiát a kortárs szomorú sanzon úttörőjeként és legérzékenyebb képviselőjeként jellemezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zeneoktatás

Már jelentkezhetsz a Crescendo Nyári Akadémiára

Elindult a kedvezményes jelentkezés a 2020-as Crescendo Nyári Akadémia és Fesztiválra. A nemzetközi komolyzenei rendezvényre 17. alkalommal kerül sor, július 22-étől augusztus 3-áig Tokajban.
Klasszikus riport

Amikor korrepetitor, jogász, csellista és orvos dirigál

Hogy a február 2-i Beethoven-maratonon amatőrök vezényelhetik a Budapesti Fesztiválzenekart, megint csak azt bizonyítja: a karmester tényleg nem csinál semmit. Vagy igen?
Klasszikus magazin

Ő volt Shakespeare korának legnépszerűbb dalszerzője

Virtuóz játékosa a lantnak, képzett énekes, korának egyik leghíresebb zenésze. Az utóbbi időben újra felfedezték, talán azért, mert az a szépség, ami a dalaiban megjelenik, nem öregedhet el. Ha azt mondjuk, John Dowland korának popzenésze volt, nem kisebbítjük érdemeit, ahogy a nagy kortárs, Shakespeare sem az elit számára írta műveit.
Klasszikus aukció

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.
Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.