Klasszikus

A portugál lélek szíve

2004.03.23. 00:00
Ajánlom
Másfél éve, hogy a Millenáris Parkban havi rendszerességgel szerveznek világzenei koncerteket. Olyan, elsősorban a mai stílusokat, irányzatokat képviselő előadókat hívnak meg, akik művészi fokon művelik a választott műfajt – mondja Vasvári Pál, az intézmény zenei vezetője. Csütörtökön például egy hazánkban kevésbé, ám Európa- és Dél-Amerika-szerte jól ismert muzsika, a portugál gyökerű fado előadóművésze, Mísia lép fel a Millenáris Teátrumában.

A portugál lélek szíve – ahogy a fadót jellemzik – az egyik legősibb városi népzene, máig vitatott eredettel. Egyes vélekedések szerint a móroktól származik – ezzel magyarázható melankolikus-szomorkás jellege. Más elméletek viszont a gyökereket a brazil rabszolgák zenéjéig vezetik vissza, amit a hazaérkező tengerészek hozhattak be Portugáliába. Esetleg afrikai táncként, a városi szegények adaptációjában került Lisszabon utcáira a XIX. században, de az is lehet, hogy már a középkori trubadúrok és udvari bolondok repertoárjában is szerepelt. Bárhonnan is származzék, szövege változatlan: végzetről, szerelmi megcsalásról, halálról és az elmúlásról szól. Azt tartják, sikertelen az a fadoelőadó, aki nem tud könnyeket csalni a közönség szemébe. A műfaj egyszemélyes előadót kíván, aki lehet nő vagy férfi (bár a fado megszállottjai a gyengébbik nem performansza mellett törnek pálcát), és két gitárkíséretet. A fadoművész egy helyben áll: mozgást csak gesztikulálással és mimikával produkálhat. A fado hasonlatos az argentin tangóhoz vagy az amerikai blueshoz – megmagyarázhatatlan, érezni kell és megtapasztalni. E műfaj Portugáliában a múlt század közepén élte reneszánszát. Jelenkori – talán leghíresebb – képviselője Mísia (aki előadói nevét Picasso és Proust barátja, Misia Sert után vette fel) a tradicionális fadót irodalmi vonatkozásokkal, híres versek feldolgozásaival, kortárs költők műveivel gazdagítja. Legutóbbi, Canto című lemeze kapcsán a Nürnberger Nachrichten Mísiát a kortárs szomorú sanzon úttörőjeként és legérzékenyebb képviselőjeként jellemezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.