Klasszikus

A Pro Musica az Európai Kultúrák Rádiós Napján

2005.10.14. 00:00
Ajánlom
A berlini RBB rádió (a volt SFB) az Európa Tanács, az Európai Parlament és az EBU (European Broadcasting Union) védnökségével együtt idén második alkalommal rendezi meg az Európai Kultúrák Rádiós Napját 2005. október 16-án.

Ezen a napon a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió is bekapcsolódik a nagyszabású programba, melynek egyik eseménye a Kölni Filharmóniában este nyolc órától veszi kezdetét. A BBC Rádió által sok éve alapított „Let the Peoples Sing” (Énekeljetek Népek) kórusversenyt a Bartók Rádió egyenes adásban közvetíti, ahol a különböző kategóriákban induló kórusok közül végül a zsűri által legkiválóbbnak tartott énekkar nyeri el a verseny nagydíját, az „Ezüst Rózsakelyhet”.

Két esztendővel ezelőtt a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette nyíregyházi Pro Musica Leánykar nyerte el ezt a különleges megtiszteltetést jelentő vándordíjat. A mostani alkalommal Kölnben a verseny fénypontjaként egy rövid programmal lépnek fel a nyíregyházi lányok, és az idén legjobbnak tartott kórusnak ők adják tovább a serleget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.