Klasszikus

A puding próbája

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
Hogy Sir Roger Norrington nagy showman, arról a Zeneakadémia nagyszámúnak nem mondható közönsége meggyőződhetett szerda este. Norrington verbálisan, mimikában, táncban és „klasszikusabb” vezénylésben is bemutatkozott, mellesleg egy igen jó Bach-hangversenyt hallhattunk. És ez a lényeg.

Sybilla Rubens hangszálgyulladása miatt a beharangozott két kantáta helyett mindvégig zenekari művek voltak műsoron. Bár Sir Roger ezt rögtön kétségbe vonta: kamarazenének nevezte a Brandenburgi versenyeket, ahol a karmesternek nincs keresnivalója. „Szeretem Bachot, és ha megengedik, most közelről fogom hallgatni, maguk meg perdüljenek táncra, ha tetszik”. És valóban nem nevezhető vezénylésnek, amit a Camerata Salzburg műsorát nyitó 6. brandenburgi verseny során egy széken ülve művelt: elrévedt, egy-egy gesztust néha megrajzolt a kezével, kifordult a közönséghez, ránk mosolygott, táncolunk-e már. A zene pedig ment a maga útján, zavartalanul és természetesen. A 6. brandenburgi versenyben mindenki szólószerepet kapott, a két brácsás közülük is kiemelendő – az eredmény: kamarazene és versenymű egyszerre, rengeteg belső szólammal, játékkal, a zenei folyamatok egymásutánjának világos logikájú bemutatásával. A lassú kezdőtétel ellentételezéséül a záró Allegro szinte prestóra sikeredett.

A d-moll kettősverseny alatt Norrington már többet mutatott, érdekes módon felénk, a közönség felé fordulva, de itt is inkább a két hegedűszólista vezetett, az együttes és karmestere inkább alkalmazkodott hozzájuk. Nekem különösen a Camerata Salzburg első hegedűszólót játszó koncertmesterének, Natalie Chee-nek játéka tetszett, de az egész interpretáció ragyogó volt. A zárótételben ugyan nem mindig sikerült megtalálni egymást, de úgy éreztem: ebbe az estébe ez is belefér, itt ugyanis nem a makulátlanul precíz, lemezkészen steril játékért gyűltünk össze, hanem azért, hogy egy emberközelibb Bachot hallhassunk.

A szünet után az 5. brandenburgi verseny a két első műsorszám elegyét hozta: ez a mű ténylegesebben versenymű, a concertáló három hangszer és az együttes mégis kamarázik. Norrington ismét a széken foglalt helyet, de valamivel többet intett, mint a másik brandenburgiban. Különösen a csembaló szólója kápráztatott el precizitásával, világos polifóniájával, és öröm volt nézni, a zenészek milyen őszintén örülnek a sikernek, hogy gratulálnak egymásnak. Jó lehet ebben a kamarazenekarban élni.

A műsor végére maradt a legsúlyosabb zene, a C-dúr szvit. Itt Norrington már igazán dirigált, bár nem taktírozott, inkább a hangsúlyokkal és az ívekkel törődött, és olykor némileg didaktikus, erőteljesen a közönségnek és nem a zenekarnak szóló mozgásából az is világossá vált, adott esetben e barokk táncokat egytől egyig el tudná lejteni. Így vált a szvit igazán táncos karakterű örömzenévé.

Hogy abban, amit hallottunk, mennyi Norrington érdeme, nem tudnám megmondani, alighanem sok – bár az együttes Bernhard Paumgartner és főleg Végh Sándor keze alatt is nagyszerű volt. Norrington varázslatos egyéniség, de csak szeretné azt mutatni, hogy olyan, mint Cippolla – inkább szelíd varázsló ő, nagy pedagógus, aki elsősorban azt tanítja meg zenészeinek, majd rajtuk keresztül nekünk is, hogy nem kell félni attól, hogy a zene játék; akkor se, ha a legnagyobb szerző legnemesebb játéka. És játék közben mosolyogni kell. Így mi is mosolyogva távoztunk erről a szép és mély zenei élményt adó estéről.

(2005. június 8. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem; A Camerata Salzburg koncertje; Bach: 6. brandenburgi verseny, BWV 1051; d-moll versenymű két hegedűre és zenekarra; 5. brandenburgi verseny BWV 1050; C-dúr szvit, BWV 1066; Vez.: Sir Roger Norrington)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.