Klasszikus

A Quatuor Mosaiques Salzburgban

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Alapos ízelítőt kapott historikus kvartettjátékból a salzburgi közönség a múlt héten.

Május 8-án Nikolaus Harnoncourt a Hagen Quartett közreműködésével tartott nyilvános „workshopot” Mozart K 428-as Esz-dúr vonósnégyeséről, másnap pedig a korabeli hangszereken játszó Quatuor Mosaiques adott koncertet, amelynek tagjai éveken át éppen Harnoncourt keze alatt muzsikáltak a Concentus Musicusban.

Rendhagyó program várta azokat, akik ellátogattak a keddi hangversenyre. Rendhagyó már csak azért is, mert – Mozart-év ide, Salzburg oda – Wolfgang Amadé műve nem szerepelt a műsoron. Helyette a város másik, ám sokkal kevésbé ismert ünnepeltjét állította középpontba a Mosaiques Vonósnégyes: a kétszáz éve elhunyt Johann Michael Haydnt. A „nagy” Haydn öccse évtizedekig volt a salzburgi hercegérseki udvar koncertmestere, mellesleg Mozartékkal is baráti viszonyban állott. Michael Haydn – akit a családi kapcsolat révén ugyan joggal nevezhetnénk „a vonósnégyes nagybátyjának” – valójában elég kevés kamarazenét komponált: alig tucatnyi vonósnégyese közül ezúttal az egyetlen moll hangnemű hangzott el.

Vonósnégyes-esten ritkán hallhatunk Bach-művet. A Quatuor Mosaiques műsora ebből a szempontból is rendhagyó volt: a hangverseny élén A fúga művészetéből négy contrapunctus szerepelt. Köztudott, hogy Bach a Kunst der Fugét szólamonként külön sorba, mindenfajta hangszermegjelölés nélkül jegyezte le, így a sorozat előadása egyáltalán nem csak billentyűs instrumentumon lehetséges. A Mosaiques Vonósnégyes elmélyült, komoly olvasata a mű elvont jellegét hangsúlyozta; a gondosan formált szólamok összegeként transzparensen szólalt meg a polifon szövet. A Bach-fúgák komolyságával szemben Michael Haydn háromtételes g-moll kvartettjében a sokféle hangulat és karakter egymásmellettiségére hívta fel a figyelmet az együttes interpretációja. Játékuk itt markánsan ritmizált és agogikákban gazdag volt, valamint széleskörűen kiaknázták a dinamikai és hangszínbeli kontrasztokban rejlő lehetőségeket.

A koncert legnagyobb élményét mégis Beethoven Harfenquartettje jelentette. A részletek míves kidolgozottsága és a szövet transzparenciája itt a hosszú dallamívek, a nagy felületek iránti igénnyel párosult. A saroktételeket a bélhúros hangszerek egészséges hangzása valamiféle magától értődő természetesség varázsával vonta be. A scherzót hatalmas lendület fűtötte, a fináléhoz vezető szakasz különösen tetszett. Egyedül a lassú tételt nem találtam meggyőzőnek: a számos szép részletből – érzésem szerint – csak itt nem sikerült összerakni a mozaikot.

(2006. május 9., 19:30, Evangelische Christuskirche, Salzburg – A Quatour Mosaiques hangversenye; tagjai: Erich Höbarth, Andrea Bischof, Anita Mitterer, Christophe Coin; Bach: A fúga művészete – Contrapuncti 1, 6, 9, 11; M. Haydn: g-moll vonósnégyes, Perger 120; Beethoven: Esz-dúr „Hárfa” vonósnégyes, op. 74)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.