Klasszikus

A Quatuor Mosaiques Salzburgban

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Alapos ízelítőt kapott historikus kvartettjátékból a salzburgi közönség a múlt héten.

Május 8-án Nikolaus Harnoncourt a Hagen Quartett közreműködésével tartott nyilvános „workshopot” Mozart K 428-as Esz-dúr vonósnégyeséről, másnap pedig a korabeli hangszereken játszó Quatuor Mosaiques adott koncertet, amelynek tagjai éveken át éppen Harnoncourt keze alatt muzsikáltak a Concentus Musicusban.

Rendhagyó program várta azokat, akik ellátogattak a keddi hangversenyre. Rendhagyó már csak azért is, mert – Mozart-év ide, Salzburg oda – Wolfgang Amadé műve nem szerepelt a műsoron. Helyette a város másik, ám sokkal kevésbé ismert ünnepeltjét állította középpontba a Mosaiques Vonósnégyes: a kétszáz éve elhunyt Johann Michael Haydnt. A „nagy” Haydn öccse évtizedekig volt a salzburgi hercegérseki udvar koncertmestere, mellesleg Mozartékkal is baráti viszonyban állott. Michael Haydn – akit a családi kapcsolat révén ugyan joggal nevezhetnénk „a vonósnégyes nagybátyjának” – valójában elég kevés kamarazenét komponált: alig tucatnyi vonósnégyese közül ezúttal az egyetlen moll hangnemű hangzott el.

Vonósnégyes-esten ritkán hallhatunk Bach-művet. A Quatuor Mosaiques műsora ebből a szempontból is rendhagyó volt: a hangverseny élén A fúga művészetéből négy contrapunctus szerepelt. Köztudott, hogy Bach a Kunst der Fugét szólamonként külön sorba, mindenfajta hangszermegjelölés nélkül jegyezte le, így a sorozat előadása egyáltalán nem csak billentyűs instrumentumon lehetséges. A Mosaiques Vonósnégyes elmélyült, komoly olvasata a mű elvont jellegét hangsúlyozta; a gondosan formált szólamok összegeként transzparensen szólalt meg a polifon szövet. A Bach-fúgák komolyságával szemben Michael Haydn háromtételes g-moll kvartettjében a sokféle hangulat és karakter egymásmellettiségére hívta fel a figyelmet az együttes interpretációja. Játékuk itt markánsan ritmizált és agogikákban gazdag volt, valamint széleskörűen kiaknázták a dinamikai és hangszínbeli kontrasztokban rejlő lehetőségeket.

A koncert legnagyobb élményét mégis Beethoven Harfenquartettje jelentette. A részletek míves kidolgozottsága és a szövet transzparenciája itt a hosszú dallamívek, a nagy felületek iránti igénnyel párosult. A saroktételeket a bélhúros hangszerek egészséges hangzása valamiféle magától értődő természetesség varázsával vonta be. A scherzót hatalmas lendület fűtötte, a fináléhoz vezető szakasz különösen tetszett. Egyedül a lassú tételt nem találtam meggyőzőnek: a számos szép részletből – érzésem szerint – csak itt nem sikerült összerakni a mozaikot.

(2006. május 9., 19:30, Evangelische Christuskirche, Salzburg – A Quatour Mosaiques hangversenye; tagjai: Erich Höbarth, Andrea Bischof, Anita Mitterer, Christophe Coin; Bach: A fúga művészete – Contrapuncti 1, 6, 9, 11; M. Haydn: g-moll vonósnégyes, Perger 120; Beethoven: Esz-dúr „Hárfa” vonósnégyes, op. 74)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.