Klasszikus

A Rádiózenekar ünnepi hangversenye

2003.03.23. 00:00
Ajánlom
Két fontos és nevezetes évfordulót ünnepel a Rádiózenekar 2003-ban: az együttes hatvanadik és Vásáry Tamás hetvenedik születésnapját. Az eseményt a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2003. március 25-i ünnepi hangversenye foglalja díszes keretbe.

A Zeneakadámia Nagytermében elhangzó koncertet egyenes közvetítésben hallhatjuk a Bartók adón is. A hangverseny műsora:

Mozart: Figaro házassága – nyitány
D-dúr hangversenyrondó, K. 382.
Dáriusz veresége (Mentre ti lascio) – hangversenyária, K. 515.
Don Giovanni – Leporello áriája I. felvonás
Beethoven: IX. szimfónia

Közreműködik: Tokody Ilona, Németh Judit, Fekete Attila, José van Dam (ének) a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, zongorázik és vezényel Vásáry Tamás.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 1943-ban a Rádió akkori főzeneigazgatója, Dohnányi Ernő akaratából nyert életet, s első, az akkori Városi Színházban e néven adott hangversenyét maga az alapító mester vezényelte, illusztris közönség előtt. Érdemes talán megemlíteni, hogy a világhírű Dohnányi ez idő tájt már nagy figyelemmel kísérte egy csodagyerek első szárnypróbálgatásait: ezt az ifjú zongoristát Vásáry Tamásnak hívták.

A másik ünnepelt, Vásáry Tamás, Kodály egyik legkedvesebb növendéke, tanársegédje 1956-ban emigrálni kényszerült, s világ-karriert futott be zongoristaként. Óriási repertoárt játszott lemezre, adott elõ a világ minden nagy fesztiválján és hangversenytermében, de lelke mélyén karmester-pályára vágyott.

A nagy egymásra találás ideje, a két párhuzamosan futó pálya egybeolvadása 1992-ben jött el. Az első közös koncertet azóta több száz követte, s a Magyar Rádió közszolgálati, kulturális misszióját követve tette és teszi lehetővé e két nagy zenei kvalitás együttműködését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.