Klasszikus

A Rahmanyinov-összeesküvés

2006.04.25. 00:00
Ajánlom
Rahmanyinov: 3. zongoraverseny, Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Hangversenyterem

Cipőt a cipőboltból, Rahmanyinovot a szentpéterváriaktól, mert nekik aztán tudniuk kell, hogyan tartsák egyensúlyban az érzelmet és a magasrendű zeneművészetet, és nyilván szépen is fognak játszani, Tyemirkanov a karmester és a jó nevű Nyikolaj Gyemigyenko a 3. zongoraverseny szólistája. Furcsán kezdődik a koncert, furcsák a zenészek, az első hegedűs szelíden őszülő, gondosan kifésült oroszlánsörényt hord, Gyemigyenko meg olyan, mint Lenin egy félig sikerült hajbeültetés után, különös emberek, különösen is muzsikálnak.

Zsong az első tételben a zenekar, szépen játszanak a vonósok, és halk, töprengő, szakadozott, ahogy a téma megjelenik. Nem baj, és még ha kijátsszuk az adu ászt, hogy maga Rahmanyinov egészen másképpen képzelte el a zenéjét, ami nem vélekedés kérdése, hanem lemezjátszóé és lemezé; az sem számít, nem csak a szerző tudhatja jól, hogy mit írt. Gyemigyenko mégsem meggyőző, egyrészt azért, mert a látszat ellenére nem igazi virtuóz, pedig ez Rahmanyinov esetében nélkülözhetetlen. Gyemigyenko elő tudja adni a darabot, de könynyedségről, fölényes tudásról nehéz lenne beszélni. Ha méltóságteljes jelentőséggel és súllyal játszik, az nem a tajga hangja, hanem kényszer, vagy így játszik, vagy sehogy. Így aztán egyre határozottabban érzi az ember, hogy bűvészkednek, nézi egymást karmester és zongorista, összedolgoznak, mint a mágus és segédje, de a végső cél a szemfényvesztés. Most valami nagyon orosz, nagyon romantikus dolog következik, susogják, de közben csak arról van szó, hogy a zongorista arcokat vág, és érdektelenül zongorázik.

Nemcsak az a baj, hogy nem izgalmas a játék, hanem hogy a darab így nem áll össze, egy kicsit most itt játszunk, egy kicsit ott, egy kicsit lassan, egy kicsit gyorsan, de hogy hol van az egészben a koherencia, hogy miért történik minden, arra egyáltalán nincs válasz; a mű tételekre és a tételeken belül epizódokra, sőt ötletekre esik szét. Mintha három centiről néznénk egy óriási mozaikot, egy kék, egy zöld, egy arany. Ha szép, akkor is unalmas. Ez viszont sokszor nem is szép.

Más baj nincs is ezzel, mint az átverés. Oroszok játsszák el a nagy orosz lelket, és közben mégis az a tanulság, hogy Rahmanyinov egy utálatos, üres és nagyhangú fráter, a zeneszerzők szégyene. Tekintve hogy ez ma is létező félreértés a szerző körül, kínos, ha rögtön Szentpétervárról hozzák a bizonyítékot. Ennek fényében Gyemigyenko urat személyes ellenségemnek tekintem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.