Klasszikus

A Rahmanyinov-összeesküvés

2006.04.25. 00:00
Ajánlom
Rahmanyinov: 3. zongoraverseny, Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, Nemzeti Hangversenyterem

Cipőt a cipőboltból, Rahmanyinovot a szentpéterváriaktól, mert nekik aztán tudniuk kell, hogyan tartsák egyensúlyban az érzelmet és a magasrendű zeneművészetet, és nyilván szépen is fognak játszani, Tyemirkanov a karmester és a jó nevű Nyikolaj Gyemigyenko a 3. zongoraverseny szólistája. Furcsán kezdődik a koncert, furcsák a zenészek, az első hegedűs szelíden őszülő, gondosan kifésült oroszlánsörényt hord, Gyemigyenko meg olyan, mint Lenin egy félig sikerült hajbeültetés után, különös emberek, különösen is muzsikálnak.

Zsong az első tételben a zenekar, szépen játszanak a vonósok, és halk, töprengő, szakadozott, ahogy a téma megjelenik. Nem baj, és még ha kijátsszuk az adu ászt, hogy maga Rahmanyinov egészen másképpen képzelte el a zenéjét, ami nem vélekedés kérdése, hanem lemezjátszóé és lemezé; az sem számít, nem csak a szerző tudhatja jól, hogy mit írt. Gyemigyenko mégsem meggyőző, egyrészt azért, mert a látszat ellenére nem igazi virtuóz, pedig ez Rahmanyinov esetében nélkülözhetetlen. Gyemigyenko elő tudja adni a darabot, de könynyedségről, fölényes tudásról nehéz lenne beszélni. Ha méltóságteljes jelentőséggel és súllyal játszik, az nem a tajga hangja, hanem kényszer, vagy így játszik, vagy sehogy. Így aztán egyre határozottabban érzi az ember, hogy bűvészkednek, nézi egymást karmester és zongorista, összedolgoznak, mint a mágus és segédje, de a végső cél a szemfényvesztés. Most valami nagyon orosz, nagyon romantikus dolog következik, susogják, de közben csak arról van szó, hogy a zongorista arcokat vág, és érdektelenül zongorázik.

Nemcsak az a baj, hogy nem izgalmas a játék, hanem hogy a darab így nem áll össze, egy kicsit most itt játszunk, egy kicsit ott, egy kicsit lassan, egy kicsit gyorsan, de hogy hol van az egészben a koherencia, hogy miért történik minden, arra egyáltalán nincs válasz; a mű tételekre és a tételeken belül epizódokra, sőt ötletekre esik szét. Mintha három centiről néznénk egy óriási mozaikot, egy kék, egy zöld, egy arany. Ha szép, akkor is unalmas. Ez viszont sokszor nem is szép.

Más baj nincs is ezzel, mint az átverés. Oroszok játsszák el a nagy orosz lelket, és közben mégis az a tanulság, hogy Rahmanyinov egy utálatos, üres és nagyhangú fráter, a zeneszerzők szégyene. Tekintve hogy ez ma is létező félreértés a szerző körül, kínos, ha rögtön Szentpétervárról hozzák a bizonyítékot. Ennek fényében Gyemigyenko urat személyes ellenségemnek tekintem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.