Klasszikus

A Régi Zene Fórumtól a Bartók Szemináriumig

2006.04.07. 00:00
Ajánlom
A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. közelebbi és távolabbi terveiről, rendezvényeiről tartott sajtótájékoztatót április 5-én.

Budapesti Régi Zene Fórum

A sors különös játéka, hogy a két legjelentősebb régizenei fesztivál, a több évtizedes vetélytársak egy gazdához kerültek, és iker-fesztivállá váltak. A Budapesti Régi Zene Fórum és a Soproni Régi Zenei Napok eddig is közel voltak egymáshoz időben (május, június), így logikussá vált összekapcsolásuk. A közreműködő művészek nagy része mindkét fesztiválon fellép, de nem lesz egyetlen teljesen azonos program sem.

A budapesti koncertsorozat három téma köré épül, ezek: a Mozart-évforduló, a fesztiválok fő profiljaként visszatérő barokk estek, valamint a Szépművészeti Múzeum Rembrandt-kiállítása. Az időkeretből kilógó „fesztivál-nyitány” a már két évvel ezelőtt lekötött Orchestre des Champs Elysées koncertje lesz Mozart három utolsó szimfóniájával, mely a sorozat legnagyobb várakozással előlegezett eseménye a Művészetek Palotája Bartók-termében. Ezenkívül Mozartot idézi Zádori Mária dalestje és az Orfeo Zenekar hangversenye. A barokk estekhez Sopronból „kölcsönzik” Barthold Kuijkent, aki ezúttal különleges programmal, barokk fuvola-duókkal lép föl Csalog Benedek közreműködésével. Oroszországból érkezik a neves zenetudós-gambás, Anatolij Grindenko és Alexei Suetin lantos, tőlük olyan ritkaságot is hallhatunk, mint a Bach-kortárs német L. L. Weiss: „Moszkvai kéziratai”. A Capella Savaria 25 éves jubileuma alkalmából népszerű Bach-Handel programmal készül.

A Szépművészeti Múzeum Rembrandt születésének 400. évfordulója tiszteletére kiállítást rendez, melyhez beharangozóként különösen izgalmas korabeli zenei produkciókkal, három holland együttes meghívásával csatlakozik a Filharmónia. A „Múzeumok éjszakáján” a „Twee Violen en een Bas” együttes „Rembrandt hegedűje – főhajtás a nagy festő előtt” című műsorával felidézi Rembrandt életét és korának zenéjét. A rendkívül virtuóz, kitűnő blockflőte együttes, az Amsterdam Loeki Stardust Quartet „Időjelek – öt évszázad holland zenéje” címmel mutatkozik be, a kiállítás megnyitójának napján pedig a Camerata Trajectina együttes „Megszólaló képek – Rembrandt és kora” címmel mutat be vetítéssel kombinált koncertet.

Soproni Régi Zenei Napok

A budapesti fesztivállal majdnem egy időben megrendezett Soproni Régi Zenei Napok, amely immár a 22., nagyrészt a népszerű és rangos mesterkurzusokhoz kapcsolódik. Itt is fellép a Capella Savaria, az Orfeo Zenekar és az Amsterdam Loeki Stardust Quartet, de részben eltérő műsorokkal, részben más közreműködőkkel, mint Budapesten. Barthold Kuijken soproni partnerei a Tomasini Vonósnégyes, Alexei Ljubimov szólóesten és zenekari versenyművel is fellép, Anneke Boeke a Capella Savaria szólistájaként lesz hallható, Széll Rita pedig Halmai Katalinnal és táncosaival bált rendez Mozart tiszteletére. Sopron vendége lesz még a rangos velencei barokk együttes, a Sonatori de la Gioiosa Marca és a Schola Hungarica is.

Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Ettől az évtől a Filharmónia Budapest Kht. kapta meg a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál szervezésének feladatát, és örül annak, hogy mindez éppen a Bartók-emlékévben történt. A szeminárium tanárai Peskó Zoltán, Pauk György, Johannes Schöllhorn, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Rohmann Imre, Várjon Dénes, Pál Tamás, Hadady László lesznek, a közreműködő művészek között a résztvevők találkozhatnak majd Perényi Miklóssal, a Győri Leánykarral, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Énekkar és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar tagjaival. A zenetudományi előadások (Somfai László, Vikárius László, Szabó Miklós), a kirándulások, vetítések, népzenei és jazz-koncertek számtalan zenei élményt ígérnek. A fesztiválon elhangzanak a nagy vokális-zenekari művek (Cantata profana, A kékszakállú herceg vára), Bartók valamennyi kórusműve, valamennyi vonósnégyese, továbbá zenekari, kamara- és szólóművek. Műsorra kerülnek Ligeti György, Kurtág György, Szőllősy András, Sári József és Eötvös Péter művei is. A fesztivál átlép a város falain, és egy-egy koncert erejéig Kőszegen és Sárváron is megjelenik.

Filharmónia – Raiffeisen Mesterbérlet

A csillagok randevúja folytatódik - ezúttal is a Raiffeisen Bank támogatásával, és újdonságként a Művészetek Palotájával való együttműködésben. A hat „csillag” az idén a világ hat városát is jelképezi, hat jelentős zenei központot. Birmingham világhírű zenekarával képviselteti magát, Amszterdam a Holland Filharmonikus Zenekarral, Linz a Bruckner Zenekarral, az amerikai Saint Paul kamarazenekarával (amelyet nemzetközi rangú művészeti tanácsa: Chr. Hogwood, H. Wolff, J. Adams, N. McGegan, R. Abbado tett híressé), Gent a Collegium Vocale együttesével, végül pedig New York legendás Filharmonikusaival. A karmesterek és szólisták sora önmagáért beszél: Sakari Oramo, Yakov Kreizberg, Dennis Russel Davies, Roberto Abbado, Philippe Herreweghe, Lorin Maazel, Janine Jansen, Julia Fischer, Lars Vogt, Christoph Prégardien.

További rendezvények

„Magyar képek” címmel a Filharmónia bérletsorozatot indít a zenei évfordulókhoz kapcsolódva Bartók, Liszt, Kodály és Kurtág műveiből, melyben közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, a Danubia Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Kocsis Zoltán, Ligeti András, Ránki Dezső, Bogányi Gergely és Mocsári Károly, a budapesti, az utrechti és a weimari Liszt-versenyek győztesei.

Vácrátóton az idén is rendez nyáresti koncerteket a Filharmónia a Botanikus Kertben. Fellép többek között a Liszt-Wagner Zenekar Jurij Szimonov vezényletével, a Muzsikás Együttes Petrás Máriával és a La Ballo Zenekar Balogh Sándor vezetésével.

A Győri Leánykar Szabó Miklós vezényletével újra műsorra tűzi Bartók összes női- és gyermekkarát. A 2006. április 22-i koncert különlegessége a (zongorán elhangzó) Mikrokozmosz-válogatás lesz, amelynek darabjai és sorrendje megegyezik az ősbemutatón, 1937. május 7-én Bartók Béla által előadott részletekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.