Klasszikus

A rendház a zene szentélye lett

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
Az új és a régi tökéletes harmóniája valósult meg Sopronban A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, valamint a Hűség-kút után újabb intézménnyel gyarapodott Sopron. Az ötszázharmincmillió forintos központi és önkormányzati támogatással létesített Horváth József Művészeti Iskolát a napokban vették birtokba a növendékek és a pedagógusok.

Nagy szó egy-egy új iskola átadása olyan időkben, amikor egyre-másra zárják be, vonják össze országszerte az oktatási intézményeket. A volt Erzsébet utcai zeneiskola épülete nemcsak életveszélyessé, de szűkössé is vált. A növendékek a város különböző helyein zenéltek, s megint máshol tanulták a szolfézst. Azt mindenki tudta, hogy innen menni kell. A kormánynak köszönhető az a négyszázmillió forintos elkülönített támogatás, amit Sopron új zeneiskolájának szavazott meg, s a pénzből határidőre sikerült befejezni a munkát. Az önkormányzat 130 millióval toldotta meg a központi támogatás összegét, hogy a soproni Józsa testvérek – Ágota és Dávid – papírra vetett tervei megvalósulhassanak az 1680-as évek táján épült jezsuita konviktus helyén. Az egykori lóistálló, raktár és magtár helyén tavaly áprilisban kezdődött meg a beruházás.

A tervezők és a kivitelezők egyetértettek a műemlékvédelmi szakemberekkel abban, hogy a rendház értékes műemlékeit meg kell őrizni. Hosszú időt vett igénybe a mennyezet gerendázatának helyreállítása, valamint a díszes ablakok megmentése. Restaurátorok, festők, kőszobrászok keze munkáját dicséri egyebek mellett a hangversenyterem páratlan szépségű mennyezete, vagy az eredetivel vetekedő falépcső. Az alagsorban egy római kori kutat találtak, amit egyelőre nem újítottak fel.

Nemrégiben a közgyűlés arról döntött, hogy a Soproni Zeneiskola új néven működjön: az egykori iskolaigazgató, Horváth József nevét viselje az intézmény. A harmincöt évig tevékenykedő soproni zenész alapította meg a város szimfonikus zenekarát, amelynek karnagya is volt. Mivel a jövőben a zeneoktatás mellett néptáncot is tanítanak, művészeti iskolává is vált a soproni intézmény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.