Klasszikus

A rendház a zene szentélye lett

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
Az új és a régi tökéletes harmóniája valósult meg Sopronban A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, valamint a Hűség-kút után újabb intézménnyel gyarapodott Sopron. Az ötszázharmincmillió forintos központi és önkormányzati támogatással létesített Horváth József Művészeti Iskolát a napokban vették birtokba a növendékek és a pedagógusok.

Nagy szó egy-egy új iskola átadása olyan időkben, amikor egyre-másra zárják be, vonják össze országszerte az oktatási intézményeket. A volt Erzsébet utcai zeneiskola épülete nemcsak életveszélyessé, de szűkössé is vált. A növendékek a város különböző helyein zenéltek, s megint máshol tanulták a szolfézst. Azt mindenki tudta, hogy innen menni kell. A kormánynak köszönhető az a négyszázmillió forintos elkülönített támogatás, amit Sopron új zeneiskolájának szavazott meg, s a pénzből határidőre sikerült befejezni a munkát. Az önkormányzat 130 millióval toldotta meg a központi támogatás összegét, hogy a soproni Józsa testvérek – Ágota és Dávid – papírra vetett tervei megvalósulhassanak az 1680-as évek táján épült jezsuita konviktus helyén. Az egykori lóistálló, raktár és magtár helyén tavaly áprilisban kezdődött meg a beruházás.

A tervezők és a kivitelezők egyetértettek a műemlékvédelmi szakemberekkel abban, hogy a rendház értékes műemlékeit meg kell őrizni. Hosszú időt vett igénybe a mennyezet gerendázatának helyreállítása, valamint a díszes ablakok megmentése. Restaurátorok, festők, kőszobrászok keze munkáját dicséri egyebek mellett a hangversenyterem páratlan szépségű mennyezete, vagy az eredetivel vetekedő falépcső. Az alagsorban egy római kori kutat találtak, amit egyelőre nem újítottak fel.

Nemrégiben a közgyűlés arról döntött, hogy a Soproni Zeneiskola új néven működjön: az egykori iskolaigazgató, Horváth József nevét viselje az intézmény. A harmincöt évig tevékenykedő soproni zenész alapította meg a város szimfonikus zenekarát, amelynek karnagya is volt. Mivel a jövőben a zeneoktatás mellett néptáncot is tanítanak, művészeti iskolává is vált a soproni intézmény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.