Klasszikus

A rendház a zene szentélye lett

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
Az új és a régi tökéletes harmóniája valósult meg Sopronban A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, valamint a Hűség-kút után újabb intézménnyel gyarapodott Sopron. Az ötszázharmincmillió forintos központi és önkormányzati támogatással létesített Horváth József Művészeti Iskolát a napokban vették birtokba a növendékek és a pedagógusok.

Nagy szó egy-egy új iskola átadása olyan időkben, amikor egyre-másra zárják be, vonják össze országszerte az oktatási intézményeket. A volt Erzsébet utcai zeneiskola épülete nemcsak életveszélyessé, de szűkössé is vált. A növendékek a város különböző helyein zenéltek, s megint máshol tanulták a szolfézst. Azt mindenki tudta, hogy innen menni kell. A kormánynak köszönhető az a négyszázmillió forintos elkülönített támogatás, amit Sopron új zeneiskolájának szavazott meg, s a pénzből határidőre sikerült befejezni a munkát. Az önkormányzat 130 millióval toldotta meg a központi támogatás összegét, hogy a soproni Józsa testvérek – Ágota és Dávid – papírra vetett tervei megvalósulhassanak az 1680-as évek táján épült jezsuita konviktus helyén. Az egykori lóistálló, raktár és magtár helyén tavaly áprilisban kezdődött meg a beruházás.

A tervezők és a kivitelezők egyetértettek a műemlékvédelmi szakemberekkel abban, hogy a rendház értékes műemlékeit meg kell őrizni. Hosszú időt vett igénybe a mennyezet gerendázatának helyreállítása, valamint a díszes ablakok megmentése. Restaurátorok, festők, kőszobrászok keze munkáját dicséri egyebek mellett a hangversenyterem páratlan szépségű mennyezete, vagy az eredetivel vetekedő falépcső. Az alagsorban egy római kori kutat találtak, amit egyelőre nem újítottak fel.

Nemrégiben a közgyűlés arról döntött, hogy a Soproni Zeneiskola új néven működjön: az egykori iskolaigazgató, Horváth József nevét viselje az intézmény. A harmincöt évig tevékenykedő soproni zenész alapította meg a város szimfonikus zenekarát, amelynek karnagya is volt. Mivel a jövőben a zeneoktatás mellett néptáncot is tanítanak, művészeti iskolává is vált a soproni intézmény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.