Klasszikus

A rendház a zene szentélye lett

2003.09.09. 00:00
Ajánlom
Az új és a régi tökéletes harmóniája valósult meg Sopronban A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, valamint a Hűség-kút után újabb intézménnyel gyarapodott Sopron. Az ötszázharmincmillió forintos központi és önkormányzati támogatással létesített Horváth József Művészeti Iskolát a napokban vették birtokba a növendékek és a pedagógusok.

Nagy szó egy-egy új iskola átadása olyan időkben, amikor egyre-másra zárják be, vonják össze országszerte az oktatási intézményeket. A volt Erzsébet utcai zeneiskola épülete nemcsak életveszélyessé, de szűkössé is vált. A növendékek a város különböző helyein zenéltek, s megint máshol tanulták a szolfézst. Azt mindenki tudta, hogy innen menni kell. A kormánynak köszönhető az a négyszázmillió forintos elkülönített támogatás, amit Sopron új zeneiskolájának szavazott meg, s a pénzből határidőre sikerült befejezni a munkát. Az önkormányzat 130 millióval toldotta meg a központi támogatás összegét, hogy a soproni Józsa testvérek – Ágota és Dávid – papírra vetett tervei megvalósulhassanak az 1680-as évek táján épült jezsuita konviktus helyén. Az egykori lóistálló, raktár és magtár helyén tavaly áprilisban kezdődött meg a beruházás.

A tervezők és a kivitelezők egyetértettek a műemlékvédelmi szakemberekkel abban, hogy a rendház értékes műemlékeit meg kell őrizni. Hosszú időt vett igénybe a mennyezet gerendázatának helyreállítása, valamint a díszes ablakok megmentése. Restaurátorok, festők, kőszobrászok keze munkáját dicséri egyebek mellett a hangversenyterem páratlan szépségű mennyezete, vagy az eredetivel vetekedő falépcső. Az alagsorban egy római kori kutat találtak, amit egyelőre nem újítottak fel.

Nemrégiben a közgyűlés arról döntött, hogy a Soproni Zeneiskola új néven működjön: az egykori iskolaigazgató, Horváth József nevét viselje az intézmény. A harmincöt évig tevékenykedő soproni zenész alapította meg a város szimfonikus zenekarát, amelynek karnagya is volt. Mivel a jövőben a zeneoktatás mellett néptáncot is tanítanak, művészeti iskolává is vált a soproni intézmény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.