Klasszikus

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

2023.12.07. 11:40
Ajánlom
Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A nagyszabású zenés, táncos showműsorban a Szoldance TSE mellett számos más nemzetközi hírű versenytáncos, illuzionista és akrobata is közreműködik. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Mikor indult az újévi tánckoncertek sorozata?

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévköszöntő koncertjeinek sorozata 2012 januárjában indult, és ma már a város és a régió egyik legvonzóbb rendezvényének számít. A Városi Sportcsarnokban megrendezett nagyszabású, komplex művészeti produkcióval új műfaj született, amely a tánckoncert elnevezést kapta. Az együttes évről évre – a járvány és az energiaválság sújtotta időszakot leszámítva – megörvendezteti a közönségét januárban, amikor műsorra tűzi újévi gálakoncertjét. Ez a rendezvény mára országos hírűvé nőtte ki magát, és a társadalmi élet kiemelkedő eseményévé vált. 2024-ben a jubileumi, tizedik alkalommal megvalósuló összművészeti produkció ismét új és igazán különleges témára épül, mellyel a Szolnoki Szimfonikusok kétségkívül elkápráztatja majd több ezer fős közönségét.

Mire számíthat az, aki ellátogat a nagyszabású koncertre?

Nemcsak egy általános újévi hangversenyre számíthatnak a műfajra fogékonyak, hiszen egy

igazi, hamisítatlan revühangulatot szándékoznak megidézni a művészek.

A 2023 januárjában bemutatott Hegedűs a háztetőn című nagy sikerű koncert után döntöttünk úgy, hogy megújítjúk a tánckoncert hagyományát. Lesz itt minden tehát, ami az ünnepek után, a sötét és borongós januári napok egysíkúságából kizökkenti az embert: zenészek, táncosok, illuzionisták, szórakoztató és látványos jelenetek, egyszóval revü a javából.

2023-10-18_15-37-301-113437.png

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi gálájának hivatalos plakátja (Fotó/Forrás: Szolnoki Szimfonikus Zenekar)

Minden évben ügyelnek arra, hogy az ilyen grandiózus produkciókon neves és elismert közreműködőkkel lépjenek színpadra. 2024 januárjában kikkel találkozhatunk majd?

Az előadás koreográfusa Valc Szabolcs, a Dancing with the stars vezető koreográfusa és Püspöki Dávid, a Szoldance TSE elnöke lesz. Mindkettőjük neve elismert a szakmában. Az est műsorvezetőjeként Gundel Takács Gábort üdvözölhetjük, nyilvánvalóan őt senkinek nem kell bemutatni. Profizmusával könnyed, szórakoztató vezetőként fogja a közönséget kalauzolni a revü világába. Nem utolsó sorban szeretném kiemelni a tánckoncert karmesterét, Kanai Toshifumit, aki már 2021 óta dolgozik a Szolnoki Szimfonikusokkal. Mind a művészeti vezető, mind a dirigens nagyon ügyel rá, hogy a fellépő művészek maradandó élményt nyújtsanak a nagyközönség számára. A jubileumi előadás azért is lesz különleges, mert bár a szimfonikusok mellett már közreműködtek artisták különböző produkciók során, de illuzionisták most először csatlakoznak.

IMG_1902-113437.jpg

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi gálája (Fotó/Forrás: Szolnoki Szimfonikus Zenekar)

Igazán sűrűn indul a zenekar 2024-es éve, hiszen január hónapban a Revü előtt egy nemzetközi sztárparádét felvonultató turné is szerepel a programjában. Melyek ennek az állomásai, részletei?

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar számtalan alkalommal öregbítette Szolnok város hírnevét mind a fővárosban, mind külföldön. Most is meglehetősen megfeszített tempóban dolgozik, ugyanis egy héttel az újévi koncert előtt egy négy koncertből álló turnén fog részt venni egy teljesen más repertoárral. Az együttessel és a külföldi szólistákkal (Luu Hong Quang – zongora, Kyoung-Joo Sung – hegedű, Haejin Lim – brácsa) Szolnok mellett Budapesten, Bécsben és Salzburgban is találkozhatnak az igényes zene kedvelői. A turné karmestere a török származású dirigens és zeneszerző Orhan Salliel lesz.

További részletek a Szolnoki Szimfonikus Zenekar oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: A Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi gálája (Fotó/Forrás: Szolnoki Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.