Klasszikus

A rock és a maják

2003.12.01. 00:00
Ajánlom
Mi történik akkor, ha „keresztezzük” a blues, a rock, a heavy metal, a folk stílusokat, a sámánizmust és az indián kultúrát? A kérdés nem költői, hiszen az Equus második, Ébresztő! című lemeze ötvözi mindezt, ami a tagok és a közreműködők sokszínű zenészmúltját tekintve nem is meglepő. A lemezbemutató koncertet december ötödikén este tartják a Blues Alley klubban.

A banda 1999-ben alakult, amikor a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának egyik legtöbbet koncertező, de album nélkül felbomló csapata, az S-Modell három tagja (a manapság a Kimnovakból ismerős Pribil György gitáros, Kőszegi Zsolt énekes és Gilián Gábor dobos) úgy döntött, valahogyan folytatni kellene. A régi név azonban nem tetszett, így az S-Modell egyik számára, a Lóval ne szeretkezz címűre utalva vették fel az Equus (latinul ló) nevet. A csapathoz csatlakozott Szőke Zsolt basszusgitáros, akivel elkészítették az első, a banda nevét viselő albumot. Ezután azonban két éven át alig-alig koncerteztek, az együttest ismét a felbomlás fenyegette. Tavaly tavasszal baszszusgitárost cseréltek, és az ex-Ossian- és ex-Fahrenheit-tag Vörös Gáborral folytatták tovább.

Az új lemez ötlete már egy éve megfogalmazódott, az anyagiak mellett azonban az időpont-egyeztetés is késleltette a dalok felvételét. Végül az idén nyáron vonultak stúdióba. Kőszegi Zsolt szerint ekkor szembesültek azzal, hogy a felvenni szándékozott anyag alig tíz százaléka készült el, viszont rengeteg az ötlet, amelyeket valahogy keretbe kellene foglalni. Épp akkor olvasta Graham Hancock Istenek kézjegyei című könyvét, abban is egy azték–olmék–maja legendát, ami különösen megragadta. Ezek a népek ugyanis úgy tartották, hogy az emberiség történelme öt napban foglalható öszsze, amelyek mindegyike négy-ötezer évig tart. Szerintük most éljük az ötödiket, az utolsót. Ez a filozófia adta végül az album gerincét, mondhatni, erről szólnak a dalok, az egyes számokat pedig az első négy napra vonatkozó utalások, emlékképek kötik össze – hogy pontosan hogyan is, legyen az album meglepetése.

Ebből egyébként többet is tartogat a lemez. Az egyik mindjárt a bonus track: a Jövök majd című, a Hortobágyon és a Börzsönyben, Kismaroson forgatott, a 8 mm-es film hangulatát idéző, fekete-fehér videoklip Balogh Zoltán rendezésében. A másik a közreműködők népes tábora: a banda ugyanis több neves zenészbarátot felkért, hogy vegyen részt a lemez rögzítésében. Hegedűn Bajovics Milán játszik, több dalban Gerdesits Ferenc dobol, a rapszövegeket Baggio írta, az Idegen szerelem című nótához Pierot írt zenei alapokat, az Utolsó percben Dés András ütőhangszereken játszik, énekel Fekete Jenő és Garda Zsuzsa. És a névsor még nem teljes.

Első hallásra meglepőnek tűnhet a sokféle stílus ötvözése is, a végeredmény mindenesetre színes, lendületes, életerős zene. Vörös Gábor szerint ennek az az oka, hogy rengeteg ötletük van, a közös munka során inspirálják egymást, így szinte pillanatok alatt megszületnek a dalok. Mindenki hoz egy kicsit a saját zenei világából, ugyanakkor nyitott a másik világára. A többféle stílus így nem zavarja egymást, inkább változatos hangzást eredményez – az albumot Kőszegi Zsolt modern bluesrock lemeznek titulálta. Az első húsz, sorszámozott CD-t egyébként emelt áron, a bandatagok relikviáival kiegészítve értékesítik, a bevételt pedig a Börzsönyi Gyermekvasútért Alapítványnak ajánlják fel.

Ötletük pedig annyi van, hogy abból újabb három-négy album készülhet, először persze saját hangzást szeretnének kialakítani. Ezért is terveznek a közeljövőben minél több koncertet. Rendszeresen játszanak az Old Man’s-ben, és több vidéki koncerten, fesztiválon lépnek fel, természetesen mindig egy-két zenészbaráttal, akik az albumon is közreműködtek. Vagyis, úgy tűnik, az Equus lova meglódult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.