Klasszikus

A rögtönzéstől a komponálásig

2008.12.28. 00:00
Ajánlom
Lendvay Kamilló december 28-án ünnepli 80. születésnapját. A jeles évforduló kapcsán beszélgettünk a komponistával, és kérdeztük életútjáról, még meg nem valósult terveiről, művészi hitvallásáról.

Lendvay Kamilló (fotó: Corvey)

Fidelio: Gyakran vagyunk úgy a pályaválasztás előtt, hogy egyetlen élmény, egy kis szikra az, ami elterel bennünket leendő utunk, szakmánk irányába. Hogyan történt ez Önnel? Mi indította el a zeneszerzői pályán, hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?

Lendvay Kamilló: Ötéves koromban ültettek szüleim a zongoránkhoz. Kiváló tanárom, Kálmán György a kezdeti órák után Bartók Gyermekeknek sorozatából választott darabokat. Ezek a gyönyörű művek olyannyira hatottak rám, hogy kis motívumokat kezdte rögtönözni és egymáshoz fűzni. Az elemi iskolai énekórákon én hozhattam le a szertárból a kis harmóniumot, és megengedték nekem, hogy játsszam rajta – ez is hatott rám, hiszen a kis kétszólamú invenciókat tovább fűzhettem, követve a stílust. Ezzel az improvizációs készséggel nagy élvezettel éltem középiskolai éveim alatt is, amikor a diákmiséken orgonáltam. 16-17 éves lehettem, amikor a jazz felé fordultam. Volt egy kis együttesem (trombita, szaxofon, dob, bőgő), velük sokat improvizáltunk és játszottunk iskolai bálokon.

A fordulat akkor következett be, amikor az akkori Angol Park szabadtéri színpadán egy táncospárt kellett kísérnem Debussy Claire de Lune című darabjával. A próbákon ment is a dolog, ám az esti előadáson minden fényt kioltottak, a zongora kottatartója is elsötétült és én valahol a 9-10. ütemben nem tudtam folytatni a darabot. Azonnal „továbbfűztem”. Debussy és a rögtönzés olyan ihletett állapotba hozott, amit aztán otthon tovább folytattam. Akkor le is írtam, amit csak tudtam, kicsit korrigáltam, átírtam és bemutattam későbbi mesteremnek, Viski János tanár úrnak. Bíztatott, hogy jelentkezzem felvételi vizsgára. Azonnal felvettek. Ekkor 1949-et írtunk.

Azonban a zeneszerzés nem improvizációk összeállításából áll. Nagy veszély, hogy az ujjaink „rájárnak” beidegzett, vagy keresett fordulatokra és bárki azt hiszi, hogy ebből kompozíció lesz. Valójában így nem a belső hallás az igazi forrás. Ha nem jön azonnal, várni kell a „hangra”. Aztán jön a mesterségbeli tudás: forma, cantilena, harmónia, ritmus, hangszín, dinamika, stiláris egységének megteremtése.

F: Az ember munkája során kitűz maga elé szigorú elvárásokat, célokat, hosszabb-rövidebb távra, majd összegzi, hogy mit sikerült elérnie mindabból. Zeneszerzői tevékenységét tekintve (ebbe beleértve kompozíciós módszereit, munkatempóját, s műveinek játszottságát) elégedettnek mondaná magát?

LK: Életem eddigi munkájával elégedett vagyok. Ám mindig jelen van a felszültség egy-egy darabom írása közben: vajon ez a legjobb megoldás? A kérdésre a jövő adhatja meg a választ.

F: Mostanában dolgozik új művön?

LK: Amíg nem készült el a darab, nem szívesen beszélek erről.

F: Van-e olyan eddig kimaradt műfaj, forma, vagy apparátus, ami még foglalkoztatja? Milyen tervei vannak a közeljövőre nézve, mi az, amit még feltétlenül meg szeretne írni?

LK: Most talán, egy ilyen születésnapon elmondom: szeretnék írni egy Jazz Szimfóniát, valamint egy kettősversenyt csellókra. Egyelőre…

F: Mi Lendvay Kamilló zeneszerzői ars poeticája?

LK: Azt szeretném, ha találkoznék a kortárs zene laikus közönségével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.