Klasszikus

A rögtönzéstől a komponálásig

2008.12.28. 00:00
Ajánlom
Lendvay Kamilló december 28-án ünnepli 80. születésnapját. A jeles évforduló kapcsán beszélgettünk a komponistával, és kérdeztük életútjáról, még meg nem valósult terveiről, művészi hitvallásáról.

Lendvay Kamilló (fotó: Corvey)

Fidelio: Gyakran vagyunk úgy a pályaválasztás előtt, hogy egyetlen élmény, egy kis szikra az, ami elterel bennünket leendő utunk, szakmánk irányába. Hogyan történt ez Önnel? Mi indította el a zeneszerzői pályán, hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?

Lendvay Kamilló: Ötéves koromban ültettek szüleim a zongoránkhoz. Kiváló tanárom, Kálmán György a kezdeti órák után Bartók Gyermekeknek sorozatából választott darabokat. Ezek a gyönyörű művek olyannyira hatottak rám, hogy kis motívumokat kezdte rögtönözni és egymáshoz fűzni. Az elemi iskolai énekórákon én hozhattam le a szertárból a kis harmóniumot, és megengedték nekem, hogy játsszam rajta – ez is hatott rám, hiszen a kis kétszólamú invenciókat tovább fűzhettem, követve a stílust. Ezzel az improvizációs készséggel nagy élvezettel éltem középiskolai éveim alatt is, amikor a diákmiséken orgonáltam. 16-17 éves lehettem, amikor a jazz felé fordultam. Volt egy kis együttesem (trombita, szaxofon, dob, bőgő), velük sokat improvizáltunk és játszottunk iskolai bálokon.

A fordulat akkor következett be, amikor az akkori Angol Park szabadtéri színpadán egy táncospárt kellett kísérnem Debussy Claire de Lune című darabjával. A próbákon ment is a dolog, ám az esti előadáson minden fényt kioltottak, a zongora kottatartója is elsötétült és én valahol a 9-10. ütemben nem tudtam folytatni a darabot. Azonnal „továbbfűztem”. Debussy és a rögtönzés olyan ihletett állapotba hozott, amit aztán otthon tovább folytattam. Akkor le is írtam, amit csak tudtam, kicsit korrigáltam, átírtam és bemutattam későbbi mesteremnek, Viski János tanár úrnak. Bíztatott, hogy jelentkezzem felvételi vizsgára. Azonnal felvettek. Ekkor 1949-et írtunk.

Azonban a zeneszerzés nem improvizációk összeállításából áll. Nagy veszély, hogy az ujjaink „rájárnak” beidegzett, vagy keresett fordulatokra és bárki azt hiszi, hogy ebből kompozíció lesz. Valójában így nem a belső hallás az igazi forrás. Ha nem jön azonnal, várni kell a „hangra”. Aztán jön a mesterségbeli tudás: forma, cantilena, harmónia, ritmus, hangszín, dinamika, stiláris egységének megteremtése.

F: Az ember munkája során kitűz maga elé szigorú elvárásokat, célokat, hosszabb-rövidebb távra, majd összegzi, hogy mit sikerült elérnie mindabból. Zeneszerzői tevékenységét tekintve (ebbe beleértve kompozíciós módszereit, munkatempóját, s műveinek játszottságát) elégedettnek mondaná magát?

LK: Életem eddigi munkájával elégedett vagyok. Ám mindig jelen van a felszültség egy-egy darabom írása közben: vajon ez a legjobb megoldás? A kérdésre a jövő adhatja meg a választ.

F: Mostanában dolgozik új művön?

LK: Amíg nem készült el a darab, nem szívesen beszélek erről.

F: Van-e olyan eddig kimaradt műfaj, forma, vagy apparátus, ami még foglalkoztatja? Milyen tervei vannak a közeljövőre nézve, mi az, amit még feltétlenül meg szeretne írni?

LK: Most talán, egy ilyen születésnapon elmondom: szeretnék írni egy Jazz Szimfóniát, valamint egy kettősversenyt csellókra. Egyelőre…

F: Mi Lendvay Kamilló zeneszerzői ars poeticája?

LK: Azt szeretném, ha találkoznék a kortárs zene laikus közönségével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!