Klasszikus

A Rohmann-Mali-Horváth hármas sikere Prágában

2007.05.24. 00:00
Ajánlom
Amikor tavaly novemberben, hosszú egyeztetés és szervezés után megszületett a koncert időpontja (2007. május 17-e), senki sem gondolta, hogy ez a nap lesz a Prágai Tavasz egyik "legerősebb" napja. A The Academy of St. Martin in the Fields előadása, egy Puccini opera premierje és Smetana Titok című operája esett erre az estére.

Nagy volt tehát az izgalom, vajon a Prágai Magyar Kulturális Intézet által a Klementinum barokk Tükörkápolnájába szervezett koncertre marad-e zeneértő közönség, megtelik-e a 150 fős terem? Rohmann Ditta Bázelből, pillanatnyi lakó- és munkahelyéről, Mali Emese és Horváth Marcell Budapestről érkeztek a tett színhelyére, Prága belvárosába. Még sosem jártak a cseh fővárosban, és ebben a felállásban is most játszottak együtt először. A program összeállításában a fiatal zenészhármas a sokszínűségre törekedett, választásukat a Kodály emlékév és az egyik legnépszerűbb, legnagyobb cseh zeneszerző, Bohuslav Martinu közelgő évfordulója is befolyásolta.

A három fiatal zeneművész nem maradt hoppon. A kezdés előtt fél órával már nem sok hely volt a teremben, a fél nyolckor hagyományosan megcsendülő kisharang pedig már telt ház előtt köszöntötte az egybegyűlteket. A hallgatóság soraiban Szabó István magyar és H. E. Franc But szlovén nagykövet, és jelentős zenei szakemberek és szakírók is jelen voltak. A műsorban R. Schumann: Fantasiestücke, op. 73 klarinétra és zongorára, Martinu: 2. szonáta csellóra és zongorára, Kodály Zoltán: Adagio klarinétra és zongorára; Szonáta, op. 4 csellóra és zongorára, valamint Beethoven: B-dúr trió, op. 11 klarinétra csellóra és zongorára című művei hangzottak el. Rohmann Ditta cselló-, Mali Emese zongora-, és Horváth Marcell klarinétjátéka lenyűgözte a közönséget. A legnagyobb elismerést a Martinu-szonáta és a két Kodály-mű aratta, ilyen egyértelmű és "hangos" sikere régen volt magyar művészeknek Prágában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.