Klasszikus

A román válogatott budapesti sikere

2014.06.06. 09:00
Ajánlom
A tavasz utolsó estéjén idegenben, a Budapest Music Centerben lépett pályára a három román kiválóság: Răzvan Suma (cselló), Horia Dumitrache (klarinét) és Toma Popovici (zongora). A rangadón német "himnuszok", Beethoven, Brahms és Schumann kamaraművei szóltak. KRITIKA

A Budapesti Román Kulturális Intézet által megálmodott Zenei gyöngyszemek című programsorozat színeiben induló játékosok 2 x 45 percben kényeztették a közönség füleit. Az első félidőben mintha csak melegített volna a csapat; Beethoven Op. 11-es B-dúr zongoratriójában egyszerre, de nem egymással muzsikált. A klarinétos Dumitrache és a csellista Suma keresgélték a megfelelő hangot. Szólamaik egymást kiegészítő elemeit inkább csak egymás után, mintsem egymásra épülve játszották. Dumitrache bizonytalannak és bátortalannak tűnt, míg Suma hangszerkezelése az első pillanattól kezdve erőszakosra, de minimum túl indulatosra sikerült. Akadozott a passzjáték, nem tudott kialakulni értékelhető csapatmunka. Mindkét zenész igyekezett egyedül boldogulni.

A félidő második felében Răzvan Sumához került a labda, Brahms F-dúr cselló-zongoraszonátája (Op. 99) következett. Beigazolódott, hogy Suma nem csak Beethoven művéhez választotta a már-már agresszív játékstílust. Bár a pregnáns ritmusokkal és fortissimókkal Brahms műve több helyen is indokolja az érzelmileg túlfűtött játékot, az ifjú csellista - kis túlzással - minden líraiságot mellőzött interpretációjából. A magasról indított vonónak köszönhetően a húrok gyakran fogólapot értek. Az ezzel járó effekt az előfordulás gyakoriságával vesztett hatásából. A vibrato szokatlanul ritka használata és a hirtelen intézett vonások hisztérikus, nyers hangot csaltak ki a hangszerből. Tagadhatatlan, hogy Suma birtokában van a szükséges technikai tudásnak, ám ezúttal e tudáshoz nem járult Brahmshoz méltó zeneiség. Itt-ott - a nagy hév következtében - megjelentek hamis hangok is: intonációs hibák és gikszerek. Előbbi a pizzicatók és a magas fekvések kéretlen társa, utóbbi az akkordikus vonások kísérőhangja volt. A rangadó nagy gólját Horia Dumitrache szerezte, aki a szünetről visszatérve Schumann Fantáziadarabok zongorára és klarinétra című művével kezdte a második félidőt. A zenei kommunikativitását és szenvedélyeit mindaddig titkoló klarinétos csodálatosan fújt. A megmosolyogtató, szó szerint tetőtől talpig kiterjedő, színpadi táncnak nevezhető hajladozás nem hátráltatta az előadást. Kiemelkedtek Dumitrache lágy, biztos intonációjú pianói, és hasonló tulajdonságú mély hangjai. Utóbbiban Sumát is dicséret illeti, mert a Brahms-szonátában hátborzongató kifejezéssel zengette meg csellója legvastagabb húrját.

A hajrában újra (pontosabban: végre) együtt játszott a két muzsikus. Brahms Op. 114-es a-moll klarinéttriója zárta az estet. Suma továbbra is a maga vehemenciájával csellózott, mégis sokkal inkább csapatárssá vált, mint az első alkalommal. Dumitrache gyöngyöző skálái, úgy is mondhatnám, skálázó zenei gyöngyszemei, változatlanul lenyűgöző mély lágéja és lírai formázása megidézte a kamarazene igazi szellemét. Holt volt mindeközben Toma Popovici? Egy személyben volt a román válogatott védősora és kapusa. Meghúzta magát a színpad hátuljában, és hangszerével irigylésre méltó alázatot mutatott. Minden feltűnést mellőzve biztos alapot nyújtott zenésztársainak. Hibátlanul kísérte a darabokat, és még tökéletesebben remekelt mint kamarapartner. A virtuóz figurációk kristálytisztán, pontosan és érzéssel szólaltak meg, csilingeltek a zongorán. Az arányok mindig kellemesek, a hangulatok magával ragadóak voltak. A kilencven perc leteltével nem volt szükség hosszabbításra, a műsor kerek és kielégítő volt. A bíróvá lett közönség pozitívnak ítélte az estét, és egy szurkolótáborként, vita nélkül hagyta el a zenei futballstadiont.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.