Klasszikus

A román válogatott budapesti sikere

2014.06.06. 09:00
Ajánlom
A tavasz utolsó estéjén idegenben, a Budapest Music Centerben lépett pályára a három román kiválóság: Răzvan Suma (cselló), Horia Dumitrache (klarinét) és Toma Popovici (zongora). A rangadón német "himnuszok", Beethoven, Brahms és Schumann kamaraművei szóltak. KRITIKA

A Budapesti Román Kulturális Intézet által megálmodott Zenei gyöngyszemek című programsorozat színeiben induló játékosok 2 x 45 percben kényeztették a közönség füleit. Az első félidőben mintha csak melegített volna a csapat; Beethoven Op. 11-es B-dúr zongoratriójában egyszerre, de nem egymással muzsikált. A klarinétos Dumitrache és a csellista Suma keresgélték a megfelelő hangot. Szólamaik egymást kiegészítő elemeit inkább csak egymás után, mintsem egymásra épülve játszották. Dumitrache bizonytalannak és bátortalannak tűnt, míg Suma hangszerkezelése az első pillanattól kezdve erőszakosra, de minimum túl indulatosra sikerült. Akadozott a passzjáték, nem tudott kialakulni értékelhető csapatmunka. Mindkét zenész igyekezett egyedül boldogulni.

A félidő második felében Răzvan Sumához került a labda, Brahms F-dúr cselló-zongoraszonátája (Op. 99) következett. Beigazolódott, hogy Suma nem csak Beethoven művéhez választotta a már-már agresszív játékstílust. Bár a pregnáns ritmusokkal és fortissimókkal Brahms műve több helyen is indokolja az érzelmileg túlfűtött játékot, az ifjú csellista - kis túlzással - minden líraiságot mellőzött interpretációjából. A magasról indított vonónak köszönhetően a húrok gyakran fogólapot értek. Az ezzel járó effekt az előfordulás gyakoriságával vesztett hatásából. A vibrato szokatlanul ritka használata és a hirtelen intézett vonások hisztérikus, nyers hangot csaltak ki a hangszerből. Tagadhatatlan, hogy Suma birtokában van a szükséges technikai tudásnak, ám ezúttal e tudáshoz nem járult Brahmshoz méltó zeneiség. Itt-ott - a nagy hév következtében - megjelentek hamis hangok is: intonációs hibák és gikszerek. Előbbi a pizzicatók és a magas fekvések kéretlen társa, utóbbi az akkordikus vonások kísérőhangja volt. A rangadó nagy gólját Horia Dumitrache szerezte, aki a szünetről visszatérve Schumann Fantáziadarabok zongorára és klarinétra című művével kezdte a második félidőt. A zenei kommunikativitását és szenvedélyeit mindaddig titkoló klarinétos csodálatosan fújt. A megmosolyogtató, szó szerint tetőtől talpig kiterjedő, színpadi táncnak nevezhető hajladozás nem hátráltatta az előadást. Kiemelkedtek Dumitrache lágy, biztos intonációjú pianói, és hasonló tulajdonságú mély hangjai. Utóbbiban Sumát is dicséret illeti, mert a Brahms-szonátában hátborzongató kifejezéssel zengette meg csellója legvastagabb húrját.

A hajrában újra (pontosabban: végre) együtt játszott a két muzsikus. Brahms Op. 114-es a-moll klarinéttriója zárta az estet. Suma továbbra is a maga vehemenciájával csellózott, mégis sokkal inkább csapatárssá vált, mint az első alkalommal. Dumitrache gyöngyöző skálái, úgy is mondhatnám, skálázó zenei gyöngyszemei, változatlanul lenyűgöző mély lágéja és lírai formázása megidézte a kamarazene igazi szellemét. Holt volt mindeközben Toma Popovici? Egy személyben volt a román válogatott védősora és kapusa. Meghúzta magát a színpad hátuljában, és hangszerével irigylésre méltó alázatot mutatott. Minden feltűnést mellőzve biztos alapot nyújtott zenésztársainak. Hibátlanul kísérte a darabokat, és még tökéletesebben remekelt mint kamarapartner. A virtuóz figurációk kristálytisztán, pontosan és érzéssel szólaltak meg, csilingeltek a zongorán. Az arányok mindig kellemesek, a hangulatok magával ragadóak voltak. A kilencven perc leteltével nem volt szükség hosszabbításra, a műsor kerek és kielégítő volt. A bíróvá lett közönség pozitívnak ítélte az estét, és egy szurkolótáborként, vita nélkül hagyta el a zenei futballstadiont.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.